Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, kabine toplantısının ardından açıklamalarda bulundu.
“Bugün itibariyle yeni normalleşme sürecini başlatıyoruz” diyen Erdoğan, “Salgın artış eğilimine girdiği yerlerde kısıtlamalar yeniden sıkılaşabilecek” dedi ve şu bilgileri verdi:
- Hafta sonu sokağa çıkma kısıtlaması düşük ve orta riskli illerde tamamen kalkarken, yüksek ve çok yüksek riskli illerde bir müddet daha devam edecek.
- Türkiye genelindeki saat 21.00 ile sabah 05.00 arası sokağa çıkma kısıtlaması sürecek.
- Restoranlar, kafeler, lokanta, tatlıcı, pastacı, kıraathane, çay bahçesi gibi yerler çok yüksek riskli iller dışında, sabah 07.00 ile 19.00 arasında yüzde 50 kapasite ile faaliyetlerini sürdürebilecek.
- 65 yaş üstü ve 20 yaş altı yurttaşlar için düşük ve orta riskli illerde düzenleme kaldırılırken, yüksek ve çok yüksek riskli illerde sokağa çıkma süresi artırılacak.
- Kamunun çalışma saatleri tüm Türkiye’de normale döndürülecek, ihtiyaç halinde valilikler farklı düzenlemeler yapabilecek.
- Türkiye genelindeki tüm okul öncesi eğitim kurumlarında ve ilkokullarda, 8 ve 12. sınıflarda eğitim öğretime açılacak. Düşük ve orta riskli illerde ortaokullar ve liselerde eğitim öğretime başlanacak. Riskli ve çok yüksek riskli illerde liselerdeki sınavlar yüz yüze yapılacak.
- Nikah ve nikah merasimi şeklindeki düğünler, düşük ve orta riskli illerde 100 kişiyi, yüksek ve çok riskli bölgelerde ise 50 kişiyi geçmemek ve bir saati aşmamak kaydıyla yapılabilecek.
- Sivil toplum kuruluşları, meslek odaları, kooperatifler ve benzeri kuruluşların genel kurulları düşük, orta ve yüksek riskli illerde katılımı 300 kişiyi geçmeyecek şekilde yapılabilecek.
- Her iki haftada bir normalleştirme uygulaması güncellenecek. Valilikler ve il hıfssızha kurulları şehirlerin durumlarını değerlendirecek.
İllerin risk haritası
Erdoğan’ın bu açıklamasından sonra Sağlık Bakanı Fahrettin Koca da, Türkiye’nin Covid-19 risk haritasını açıkladı.
‘Yeni normalleşme süreci’, bu haritaya göre uygulanacak.
Buna göre iller vaka sayılarının nüfuslarına oranı doğrultusunda “düşük riskli”, “orta riskli”, “yüksek riskli” ve “çok yüksek riskli” olarak sınıflandırılacak:
- Düşük Riskli / Mavi: 100 bin kişiye düşen vaka sayısı 10’un altında,
- Orta Riskli / Sarı: 100 bin kişiye düşen vaka sayısı 11-50 arasında,
- Yüksek Riskli / Turuncu: 100 bin kişiye düşen vaka sayısı 51-100 arasında,
- Çok Yüksek Riskli / Kırmızı: 100 bin kişiye düşen vaka sayısı 100’ün üzerinde.
Bakan Koca’nın paylaştığı haritaya göre bazı illerin durumu şöyle:
- İstanbul, İzmir yüksek riskli (turuncu), Ankara orta riskli (sarı) kategoride,
- Diyarbakır, Bingöl, Muş, Bitlis, Batman, Mardin, Siirt, Şırnak, Hakkari, Van, Ağrı, Iğdır, Urfa ve Uşak düşük riskli (mavi) kategoride,
- Edirne, Balıkesir, Sakarya, Burdur, Konya, Aksaray, Sinop, Samsun, Amasya, Tokat, Ordu, Giresun, Gümüşhane, Trabzon, Rize, Osmaniye ve Adıyaman çok yüksek riskli (kırmızı) kategoride yer aldı.
İllerimiz risk değerlendirme kriterlerine göre 4 kategoriye ayrıldı. Düşük riskli (mavi), orta riskli (sarı), yüksek riskli (turuncu) ve çok yüksek riskli (kırmızı) olarak kategoriler belirlendi. Buna göre normalleşme adımları uygulanacaktır. Tedbirli ve kademeli normalleşecegiz. pic.twitter.com/ims9A3VE3e
— Dr. Fahrettin Koca (@drfahrettinkoca) March 1, 2021
ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.