İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, MİT müsteşarı Hakan Fidan’ın da aralarında bulunduğu MİT mensuplarını KCK soruşturması kapsamında şüpheli sıfatıyla ifadeye çağıran Savcı Sadettin Sarıkaya’yı soruşturmadan aldı.
KCK soruşturmasını sürdüren Cumhuriyet Savcısı Sarıkaya’nın, MİT Müsteşarı Hakan Fidan, eski MİT Müsteşarı Emre Taner ve Yardımcısı Afet Güneş ile İstanbul MİT Bölge Başkan Yardımcıları Yaşar Yıldırım ve Hüseyin Kuzuoğlu’nu şüpheli sıfatıyla ifade çağırmasıyla büyük bir krizin fitili ateşlenmişti. Sarıkaya’nın bu işleminin hemen ardından, KCK soruşturmasını yürüten İstanbul Terörle Mücadele Şube Müdürü Yurt Atayün ve İstihbarat Şube Müdürü Erol Demirhan görevden alındı. MİT mensupları da savcılığın ‘yetkisiz’ olduğu gerekçesiyle karara itiraz etti ve ifadeye vermeye gitmedi.
Savcı Sarıkaya ise dün Fidan için Ankara Cumhuriyet Savcılığı’nca ifadesinin alınması için talimat yazısı yazdı, diğer MİT mensupları hakkında da İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi’nden yakalama kararı çıkarttı. Hemen harekete geçen hükümet ise, MİT’çilerin soruşturulmasını Başbakanlık iznine bağlayan yasa değişikliği hazırladı.
‘Görülen lüzum üzerine’
Restleşmeyle giden süreçte dün de kritik bir gelişme yaşandı. İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Fikret Seçen, Savcı Sarıkaya’yı KCK soruşturmasından aldı. Seçen Radikal’e, “Gerekçeye ilişkin herhangi bir yorum yapmayacağım. Sadece görülen lüzum üzerine söz konusu savcı soruşturmadan alındı” dedi. Sarıkaya’nın yerine özel yetkili savcılar İsmail Işık ve Adem Özcan görevlendirildi. Sarıkaya ile birlikte soruşturmayı sürdüren Savcı Bilal Bayraktar görevde kaldı.
Sarıkaya’nın, MİT Müsteşarı Hakan Fidan’ın da aralarında bulunduğu MİT mensuplarını ifadeye çağırırken Başsavcıvekili Turan Çolakadı ve İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Fikret Seçen’i bilgilendirmemesi soruşturmadan el çektirilmesine gerekçe yapıldı. Radikal’e konuşan üst düzey bir yetkili, “Bu tür önemli konularda Başsavcıvekili ve Başsavcı’nın bilgilendirilmesi gerektiği yönünde İstanbul Başsavcılığı’nın yönergeleri bulunmaktadır” dedi. Seçen ve Çolakkadı, MİT mensuplarının ifadeye çağrılmasıyla ilgili bilgilendirilmediklerini açıklamıştı.
‘Gizliliğe riayet edilmedi’
Aynı yetkili, Savcı Sarıkaya’nın soruşturmadan el çektirilmesinin diğer nedenini ise “Gizliliğe riayet etmemesi” olduğunu söyledi. Yetkililer, bazı gazetelerde orijinal hali yayımlanan ve BDP Diyarbakır İl Başkanlığı’nda ele geçirildiği açıklanan MİT-PKK görüşmelerine ilişkin belgeye dikkat çekti. Soruşturmadan el çektirildiğini habercilerden öğrenen Savcı Sarıkaya ise “Başsavcının takdiri, biz görevimizi yaptık” dedi.
Zirveye dokunan iki ‘Savcı Sarıkaya’
Savcı Sadrettin Sarıkaya’nın soruşturmadan alınması, bir başka ‘Savcı Sarıkaya’ vakasını hatırlattı. 2005 yılında Van Savcısı Ferhat Sarıkaya, Şemdinli’de Umut Kitabevi’nin bombalanmasıyla ilgili soruşturmayı yürütüyordu. Savcı Ferhat Sarıkaya, devletin bir başka kurumunun zirvesindeki bir ismi, Genelkurmay Başkanlığı’na hazırlanan dönemin Kara Kuvvetleri Komutanı Yaşar Büyükanıt’ı iddianamesine koymuştu. İddianame büyük yankı uyandırmış, Ferhat Sarıkaya bir süre sonra HSYK tarafından görevden alınmıştı. Sarıkaya’nın 2010 Türkiye anayasa değişikliği referandumu ile yapısı değişen HSYK’ya yaptığı başvuru kabul edilerek meslekten ihraç kararı kaldırıldı ve Ankara Cumhuriyet Savcılığı’na atandı.
Fidan: Uygun bir zamanda geleceğim
İstanbul Cumhuriyet Baş svcılığı’nın talimat yazısının Ankara’ya ulaşmasının hemen ardından, Baş savcıvekili Hüseyin Görüşen’in, Fidan’ı telefonla ifadeye çağırdığı öğrenildi. Fidan’ın Görüşen’e “Uygun bir zamanda ifadeye gelebileceğini” söylediği öğrenildi. Fidan’ın ne zaman ifade için geleceği konusunda gün belirlenmedi. İfade vermeye gitmeyen MİT Müsteşarı Hakan Fidan, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’la görüşmüştü. (Radikal)
ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.