Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani’nin Rusya’nın Soçi kentinde gerçekleştirdiği görüşmenin ardından Erdoğan dönüş yolunda gazetecilerin sorularını yanıtladı.
Erdoğanın şunları söyledi:
“Suriye’nin toprak bütünlüğü ve siyasi birliği konusunda mutabakatımız var. Temel amacımız, Suriye halkının kabul edeceği kalıcı ve muteber bir siyasi çözümdür.
“Suriye Ulusal Diyalog Kongresi meselesini detaylı bir şekilde ele aldık. Kongreye kimlerin davet edileceğine, üç ülke beraber karar vereceğiz.
“Kongreye Suriye’deki bütün grupların, tüm kesimlerin davet edilmesini öngörüyoruz. PYD-YPG gibi terör örgütleri konusundaki tavrımız ise kesin.
“Yeni anayasa ve seçim”
“Kongrenin ateşkes ve çatışmasızlık sürecine katkı vermesini bekliyoruz. Burada da iki ana hedef var. Birincisi, yeni bir anayasa yazılması. Bu konuda mutabıkız. Daha önce bazıları, mevcut anayasa onarılsa yeterli olur gibi bir yaklaşım sergiliyordu. Şimdi yeni bir anayasa düşüncesi kabul görmüş durumda.
“İkinci hedef ise BM gözetiminde adil ve şeffaf olarak seçime gidilmesi. Bu süreçte Suriye halkının hür iradesiyle hayata geçirebileceği şartların oluşturulması önemli.
“Suriye’nin kuzeyinde Kürt oluşumuna Esed de karşı”
“(PYD-YPG sürece dahil edilirse…) Türkiye olarak terör örgütünün olduğu bir masada olmayız. Bu konuda tavrımız net. Ayrıca ülkemizi tehdit edecek bir oluşuma da asla sıcak bakmayız.
“Şimdi bunlar PYD-YPG ne yapacak? Niyetleri Kuzey Suriye’de bir oluşum... Bizim o tür bir teşebbüs karşısında, ‘Buyurun, hayırlı olsun’ diyecek halimiz yok.
“Görüldüğü kadarıyla Suriye’nin kuzeyinde o tür bir oluşum ihtimaline, Esed de muhalif.
“Putin, PYD-YPG hassasiyetimizi paylaşıyor”
“Putin, bizim PYD-YPG konusundaki hassasiyetlerimizi paylaşıyor. Orada bir sıkıntı yok. Paylaşmayan, ABD ve koalisyon güçleri.
“Ülkemize yönelik herhangi bir tehdit unsuruna karşı, gerek İran’ın gerekse Rusya’nın bizim yanımızda yer almasını istiyoruz.
“Siyasetin kapıları son ana kadar açık”
“(Ankara Şam yakınlaşması ihtimali…)Yarın neler olabileceği, o anki şartlarla alakalıdır. Bu konuda bir şey olmaz türünden peşinen kestirip atma türünden bir anlayışın, bir yaklaşımın içinde olmamız çok da doğru olmaz.
“Siyasetin kapıları, malumunuz, son ana kadar her zaman açıktır.” (bianet)
ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.