Başbakan Tayyip Erdoğan Libya'ya yaptırım çağrılarına tepki göstererek uluslararası topluma çağrıda bulundu. Batının Libya'daki sadece petrol kuyuları için endişe duymasına tepkiliydi. Erdoğan, "Biz Libya’ya baktığımızda petrol kuyuları görenlerden değil Libya’ya bakınca ortak tarih kardeş halk kutsal addettiğimiz insanlar görüyoruz" diye konuştu.
Erdoğan yaptırımların Libya halkını daha da zor durumda bırakacağını ileri sürerek, "Uluslararası toplumu Libya üzerinde farklı hesaplar yerine Libya halkı için tavır koymalarını bekliyoruz. Bu sınavda insanlık şıkkını işaretlemeye davet ediyorum" dedi.
Erdoğan muhalefetin tavrını da eleştirirek, "Biz 30 bin vatandaşın burnu kanamasın diye diplomasi trafiği ile tahliye çalışmalarını yürütürken ana muhalefetin buradan faydalanmak istemesi en basit tanımı ile fırsatçılıktır" tepkisi gösterdi.
Başbakan Erdoğan Marmaray'ın temel atma töreninde bir konuşma yaptı. Kamuoyuna "Çılgın proje" olarak yansıyan proje ile sözlerine başlayan Erdoğan, "Kutlu doğumlar 9 ay 10 gündür. Merak etmeyin çocuk büyüyor ve vakti saati geldiğinde 2023 seçim beyannamesinde o da açıklanacak" dedi.
Erdoğan'ın konuşmasından satır başları şöyle:
3. ASMA KÖPRÜNÜN FARKI: 3. köprü sadece araçlar içinolmayacak, orada da raylı sistem olacak onun üzerinde de çalışacağız. Ağır vasıtaları o köprüde planlıyoruz. Şehre bağlantıları olan bir sistem planı yapıyoruz. Böylece İstanbul’un sıkıntılı ulaşımını 5 yıl içinde rahatlatıp 2023’e hazırlayacağız. Tüp geçitte ulaşımı rahatlatacak. Biz kendimize güveniyor. Ülke içinde çok başarılı projelere imza attıımız kadar dünya genelinde de büyük projeler üstleniyoruz. Ben yurt içinde olduğu kadar yurt dışında da gititğim her ülkede mütaahhitlerin başarısı ile gurur duydum. Göğsümüzü kabarttı övgüler. Çin’den sonra ikinci sırada yer almaları bizi gururlandırıyor.
TAHLİYE SAYISI 14 BİNİ GEÇTİ: Tam bunlarla övünürken sorun çıktığında onların yanında olmazsanız büyük devlet olamazsınız. Başarıyı sahiplendiğiniz kadar sıkıntısını da sahiplenip yanında olacaksınız. Libya 1972 yılında ilk kez müteahhitlik hizmeti başladı. Bugün 30 milyar doları yakaladı iş hacmi. Şimdi sıkıntı olunca yanlarında olduk. Tahliyede son durum 14 bin 187 Türk vatandaşı oradan tahliye ettik. Demekki 30 bine varan vatandaşın yarısı tahliye edildi. 579 da yabancı tahliye ettik.
TEREYAĞINDAN KIL ÇEKER GİBİ: Vatandaşlarımız için ben Kaddafi ile de görüşüyorum. Kuru kabadayılığın anlamı yok. Tereyağından kıl çeker gibi bu işi halletmek zorundayız. Sıkıntı bittikten sonra geri dönüşler olacaktır. O nedenle kapıları kapatmanın anlamı yok.
CHP FIRSATÇILIK YAPIYOR: Biz hassas şekilde bakarken muhalefetin bu vizyonu yakalayamaması küçük meselere takılıp kalmaları bizi hüzünlendiriyor. Biz 30 bin vatandaşın burnu kanamasın diye diplomasi trafiği ile tahliye çalışmalarını yürütürken ana muhalefetin buradan faydalanmak istemisi en basit tanımı ile fırsatçılıktır. Dış politika için en küçük bir vizyonu olan genel başkan böyle bir sorumsuzluk yapamaz. Hata yaptığını fark ediyor sonra çark ediyor. Genel başkan yardımcıları oradaki işçilerin hayatını tehlikeye atacak beyanatlar veriyor. Bilmeden konuşuyorlar. Ekonomi dış politikada ülkeyi paçasından aşağı çekme gayretinde. Bunların hiçbirine aldırmayacağız
ORTADOĞU'DA İLKELİ DURUŞ SERGİLİYORUZ: Biz Türkiye olarak Tunus ve Mısır’da halk hareketleri başladığında ilkeli bir duruş sergiledik. Bölge ülkelerine yayılan hareketlere de aynı ilkeli tavrı sergiledik. Demokrasi ve insan haklarına vurgu yapıyoruz. İdarecilerin kendi halklarının isteklerine kulak vermelerini halkı dinlemelerni tavsiye ediyoruz. Şunu her liderin görmesi gerkiyor. Baskı susturma kalıcı olmadığı gibi talepleri bastırmak için şiddete başvurmak da çözüm değildir. Kendi halkını tehdit düşman olarak gören silahları halkına çevrien rejim adil de olamaz güvenlik içinde de olamaz. Libya’da tek bir Libyalının burnun kanamsını istemeyiz. Bu durumda Libyalılar gibi aynı acıyı hissederiz. Bu şiddetin artmamasını arzu ediyoruz. Taraflara itidal çağrısını yineliyoruz.
ULUSLARARASI CAMİYAYA ÇAĞRI: Uluslararası camiaya sesleniyorum. Bu ülkeler için farklı hesaplan yapmasınlar. Tunus Tunusluların, Mısır Mısırlıların Libya Libyalıların Cezayir Cezayirlilerin, Fas Faslıların -sadece coğrafya değil. alt üst yapısı ile- orada yaşayan halklarındır. Ama hep birileri buralar üzerinde petrol maden hesabı yaptılar. Türkiye’nin böyle bir hesabı yok. Türkiye sadece orada yaşayan halkların demokratik iradesine saygı duyuyor. Hak ve özgürlükler konusundaki iradesine saygı duyuyor.
BİZ LİBYA'YA BAKINCA PETROL KUYUSU GÖRMÜYORUZ: Biz birileri gibi çıkar ilişkileri üzerinden bakmıyoruz. Biz Libya’ya baktığımızda petrol kuyuları görenlerden değil Libya’ya bakınca ortak tarih kardeş halk kutsal addettiğimiz insanlar görüyoruz. Bu tavır tamiri mümkün olmayan çifte standart tavrıdır. Libya halkına zarar verecek her türlü müdahaleye karşıyız. Yönetime değil Libya halkına zarar verecketir. Yaptırım derken neyin yaptırımı yapılacak. Her olayda yaptırım diyerek dünya barışını sağlayamazsınız. Libya halkına gıdalar nasıl ulaşacak.
REFAH LİBYA'YA ULUFE GÖRÜLEMEZ: Farklı niyetlerle Libya’ya yapılacak yaptırımlar halkın şartlarını daha da ağırlaştırır. Açlıkla uğraşan Libya bir yaptırımda daha zor duruma düşecek. Libya’ya petrol kuyusu ile değil hak hukuk evrensel kaygılarla yaklaşmalı. Refahı kendine hak diğerlerine ulufe olarak gören liderleri bu çifte standartları tavırlarından vazgeçmeye ilkeli davranmaya davet ediyoruz.
SINAVDA İNSANLIK ŞIKKINI İŞARETLEYİN: Ortadoğu ve Afrika halklarının gururu 10 yıldır devam eden çifte satndartlar ile yeterince sıkıntı yaşadı. Petrol savaşlarında yol olmaktan bezdiler. Bu hissiyatın parçası ile sokağa taştılar. Bunu görmemek hukukla adaletle vicdanla bağdaşmaz. Uluslararası toplumu Libya üzerinde farklı hesaplar yerine Libya halkı için tavır koymalarını bekliyoruz. Bu sınavda insanlık şıkkını işaretlemeye davet ediyorum.
ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.