• BIST 9659.96
  • Altın 3002.717
  • Dolar 34.5123
  • Euro 36.1711
  • İstanbul 7 °C
  • Diyarbakır 6 °C
  • Ankara 0 °C
  • İzmir 9 °C
  • Berlin 12 °C

Erdoğan: Askerleri geri çekmek söz konusu değil

Erdoğan: Askerleri geri çekmek söz konusu değil
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Musul’a giden Türk askerleriyle ilgili, “Bunu, geri çekmek gibi bir şey şu an için söz konusu değil. Talep edilmediğimiz bir yerde değiliz. Irak ve Suriye sınırı hayati önemde” dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Bosna-Hersek Devlet Başkanlığı Konseyi Başkanı Dragan Çoviç ile ortak basın toplantısı düzenledi.

Erdoğan, Musul’a gönderilen Türk askerleri ve Bağdat yönetimiyle yaşanan tartışmalarla ilgili şunları söyledi:

“(Musul) Buraya Türk askerinin gitmesi aslında 2002 yılında olan bir harekettir. Bu hareketten sonra da 2014’te merkezi yönetim Haydar Abadi’nin bizi ziyaretlerinde kendilerinin bizden eğitim noktalarında gerek asker gerek polis olarak talebi olmuştur. Oraya giden askerlerimiz, muharip olarak gitmemiştir, eğitimci olarak gitmiştir.

“Şu anda orada, gerek Başika da gerek diğer kamp yerindeki yaptıkları iş, eğitimdir. Tabii bu eğitimi veren askerlerimizin, eğitimi verdikleri Peşmerge sayısına, miktarına göre de bu sayı çoğaltılır veya azaltılır. Bunu, geri çekmek gibi bir şey şu an için söz konusu değil. Talep edilmediğimiz bir yerde değiliz.

“Her talep eden ülkeye de olumlu cevap vermeye kimse mecbur değildir. Ama bizim bir özelliğimiz bar, bir tarafta 911 km Suriye ile sınırımız var, öbür tarafta 390 km Irak’la sınırımız var. Peki Rusya Federasyonu’nun bu ülkelerle bir sınırı mı var?”

Ne olmuştu?

Türkiye, 5 Aralık günü, Siirt 3. Komando Tugayı’ndan askerler ve 25 tank IŞİD kontrolündeki Musul’un 13 kilometre yakınında bulunan Başika kasabasına göndermişti.

Federal Kürdistan Yönetimi’ne bağlı Başika’da TSK askerleri Peşmerge güçlerine bir yıldır eğitim verdiği kamp, askeri üsse dönüştürülmüştü.

Musul’a gönderilen asker sayısı BBC’ye göre; 100, Anadolu Ajansı’na (AA) göre 150, Milliyet’e göre 1200, Hürriyet’e göre ise en son gönderilen 400 askerle birlikte toplam 600.

Türkiye’nin Irak’a asker göndermesine, Irak Başbakanı Haydar el-İbadi tepki göstermiş ve “egemenliğin ihlali ve iyi komşuluk ilişkisi prensiplerine aykırı” olarak nitelendirmişti.

Federal Kürdistan Yönetimi Sözcüsü Sefin Dizayi ve Başbakan Ahmet Davutoğlu ise üssün eğitim kampı olduğunu söylemişti.

Federal Kürdistan Başkanı Mesud Barzani de, “Bizim bildiğimiz Türkiye ve Irak’ın, Musul’un çevresine konuşlanan Türk askerleri konusunda, daha önce anlaştığı yönündedir” demişti.

ABD, Irak hükümetinin rızası olmadan ülke içine asker konuşlandırılmasını desteklemediklerini açıklamıştı.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89