Eylül ayında tüketici fiyatları, Türkiye genelinde yüzde 1,23 artarken Antalya, Burdur ve Isparta illerini oluşturan Batı Akdeniz bölgesinde, 1,02 olarak gerçekleşti.
Yıllık enflasyon ise, Türkiye genelinde yüzde 9,24, Batı Akdeniz'de 8,40 oldu. Eylül ayı enflasyonunda, fiyatı bir ayda yüzde 57 artan domates, yüzde 41 artan fasulye, yüzde 40 artan patlıcan ve yüzde 34 artan biber damgasını vurdu. Enflasyonun yüksekliği et, süt, makarna gibi temel gıda ürünlerine de yansıdı.
Eylül ayı enflasyon rakamlarını değerlendiren Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkanı Çetin Osman Budak, enflasyon oranındaki yükselişin ekim ayında da mevsimlik faktörlerle yüksek düzeyini korumasını, ancak daha sonra uluslararası ve makroekonomik koşullara bağlı kalmakla birlikte, düşüşe geçmesinin beklendiğini söyledi.
Batı Akdeniz bölgesindeki enflasyonda gıda fiyatlarının belirleyici olduğuna işaret eden Budak, "Enflasyon sepetinden mevsimlik ürünler çıkarıldığında TÜFE artışı yüzde 0,56'ya, tarım ürünleri çıkarıldığında yüzde 0,06'ya düşmektedir. Bu sonuç tarım fiyatlarının enflasyon üzerindeki mevsimlik etkisinin büyüklüğüne dikkat çekmektedir." diye konuştu.
Batı Akdeniz Ekonomisini Geliştirme Vakfı (BAGEV) ve Antalya Ticaret Borsası (ATB) Yönetim Kurulu Başkanı Ali Çandır da, yaptığı değerlendirmede, tarım ürünlerindeki artışa dikkat çekti.
Uzun yıllar boyunca tarım ürünlerinde bu kadar artışın yaşanmadığını dile getiren Çandır, şunları kaydetti: "Mevsim etkisi ile açıklanamayacak yükseklikteki bu artışların domates gibi tüm sebze üretiminin toplamını tek başına aşan lokomotif bir üründe yaşanması, önümüzdeki aylar için de bu durumun yaşanabileceğine işaret etmektedir. Antalya'nın en hareketli olan döneminde ortalamanın altında bir fiyat artışı yaşamış olması, yaşadığımız enflasyonun talep odaklı değil, maliyet odaklı olduğu yolundaki görüşümüzü desteklemektedir. Maliyet odaklı enflasyon ise nispi olarak yapısaldır ve kronikleşme eğilimlidir."
ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.