Bilim adamları, 10,2 milyar ışık yılı ötede, şu ana kadar bulunan en uzaktaki galaksi kümesini tespit ettiler. Bristol Üniversitesi'nden araştırmacıların NASA'nın 1999'da yörüngeye yerleştirdiği Chandra röntgen teleskobundan verileri analiz ederek yerini belirledikleri "JKCS041" adı verilen galaksi kümesi, bir milyar ışık yılıyla önceki rekoru kırdı.
Bu galaksi kümesinin dünyanın oluşumundan yaklaşık 6 milyar yıl önce ortaya çıktığını ileri süren bilim adamları, yüzlerce galaksiyi içinde barındıran kümenin, Evren'in en büyük çekim gücüne sahip cisimleri olduğunu ve bu keşfin Evren'in gelişimi konusunda aydınlatıcı olmasının beklendiğini kaydetti.
"JKCS041", ilk olarak 2006'da kızılötesi gözlemlerde görülmüş, ancak bilim adamları, bunun gerçek bir galaksi kümesi mi, yoksa oluşum halindeki bir galaksi mi olduğunu anlayamamışlardı. Normal bir teleskopla bu galaksi kümesinin mesafesini ölçmek imkansız.
Keşfi yapanlardan Dr. Ben Maughan, heyecan verici olduğunu belirttiği keşfi, "bir T-Rex fosilinin bilinenden daha eski olduğunu keşfetmeye" benzetti.
ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.