Yunan medyasının haberine göre Papandreu, PASOK Partisi parlamento grubu toplantısından sonra yaptığı açıklamada, yeni ekonomik önlemeler alınmaması durumunda maaşların, hatta emekli maaşlarının da ödenememesi tehlikesiyle karşı karşıya kalınacağını belirtti.
Yunan ekonomisinin darboğazdan çıkması için sert önlemler alınacağını söyleyen Papandreu, hükümetin, kamu çalışanlarından, daha az ile yetinmelerini istemek durumunda kalacağını kaydetti.
Alınacak önlemlerin çoğu zaman haksızlığa yol açacağını belirten Başbakan, bunların tercih değil, gereklilik olduğuna dikkati çekti.
Ülkeyi kurtarmak için mücadele verileceğini ifade eden Papandreu, Yunanistan'ın savaş içinde bulunduğunu, hükümetin ise sorumluluklarını üstlenmekte kararlı olduğunu ve firar etmeyeceğini söyledi.
Yunanistan'ın diğer AB ülkeleriyle aynı şartlar altında borç alamamasının felaket olacağını kaydeden Başbakan, ek ekonomik önlemlerin piyasalarda daha fazla durgunluğa yol açacağı yolundaki endişelere ise tehdit teşkil eden konunun durgunluk değil, borç alamama ve ödemede zorlanma olduğu yanıtını verdi.
Ek önlemler alınmasının zorunlu olduğunu yineleyen Papandreu, bunların AB Komisyonunca onaylandığına da dikkati çekti.
AB ülkelerinin desteğine ihtiyaç duyulduğunu, ancak bunun olması için diğer ülkelerin vatandaşlarının da Yunanistan'a inanmaları gerektiğini belirten Papandreu, hiçbir tahlil uzmanının Yunanistan'ın bütçesine düzen getireceğine inanmadığını, nitekim Avrupa'nın bugüne kadar gördüklerinin, dostlar arası partiler, anlaşılamaz harcamalar, bakanlara ait off shore şirketler ve skandallar olduğunu sözlerine ekledi.
Başbakan Papandreu, vatandaşın aleyhine, zengin olanların "Enayilerin şerefine içmelerine" izin verilmeyeceğini vurguladığı konuşmasında, "kamunun, herkesin sağacağı besili bir inek olmadığını" söyledi.
Sorunun yalnız borç ve bütçe açığının azaltılması olmadığını belirten Başbakan Papandreu, ülkenin bugün bu durumda olmasına yol açan nedenlerle derinlemesine mücadele edilmesi gerektiğini belirtti. Öte yandan Yunan basını, yarın açıklanması beklenen ek önlemlerin KDV'nin Yüzde 21'e yükseltilmesi, akaryakıta ek zam yapılması, ödeneklerde yüzde 10 oranına ulaşan kesintiye gidilmesi, sigara ve alkollü içeceklerde fiyat artışı, emekli maaşlarının dondurulması, 14. maaşın kesilmesi ve emeklilik yaşının 65'in üzerine çıkması gibi düzenlemeleri kapsayacağı değerlendirmesinde bulunmuştu.
Ortalama emeklilik yaşı 61 olan Yunanistan'da çalışanlara Noel'de tam maaş, Paskalya ile yaz tatili dönemleri için ise 14. maaş olarak nitelenen yarımşar maaş ikramiye veriliyor.
Ekonomik düzenlemelere hedef
AB'nin Şubat ayı başında mali planını onayladığı Yunanistan, geçen yıl gayrisafi yurt içi hasılanın (GSYH) yüzde 12,7'si oranındaki bütçe açığını 2012 yılına kadar GSYH'nin yüzde 3'ünün altına indirmeyi hedefliyor. Yunan hükümeti, kamu sektöründeki israfı azaltacağını ve bu hedefe ulaşmak için vergilendirmede reform yapacağını açıklamış, ancak AB, Yunanistan'dan, planladığı adımlar konusunda 16 Mart'a kadar daha fazla ayrıntı vermesini istemişti.
Yunanistan Başbakanı ve Dışişleri Bakanı Yorgo Papandreu, daha önce açıkladığı ekonomik istikrar ve kalkınma paketi önlemleri çerçevesinde, kamuda işe alımların durdurulacağını, maaşlara zam yapılmayacağını, ödeneklerde ise yüzde 10 oranında kısıtlamaya gidileceğini açıklamıştı.
Maliye Bakanı Yorgo Papakostantinu ise program çerçevesinde, Başbakan, bakanlar ve milletvekilleri de dahil olmak üzere, yüksek ücret alan memurların maaşları dondurulurken, kamuda emekliye ayrılan her 5 memura karşılık bir kişinin işe alınması, 12 bin euronun üzerindeki kazançlara yüzde 18'den başlayarak, yüzde 40'a kadar varan vergi getirilmesi ve kiliseye ait mal varlıklarının da vergilendirilmesinin öngörüldüğünü kaydetmişti.
Maliye Bakanı, kamu çalışanlarına verilen ikramiyelerin kaldırıldığını, borsada yer almayan KİT yöneticilerinin ücretlerinde yüzde 50'ye varan kısıtlamalar getirildiğini ve değeri 400 bin avronun üzerinde olan taşınmaz mal varlıklarının yıllık yüzde 1 oranında vergilendirilmesinin kararlaştırıldığını bildirmişti.
Papakostantinu, 2010 yılı içinde sadece 2 bin avronun altındaki emekli maaşlarının yüzde 1,5 oranında artırılmasının öngörüldüğünü açıklamıştı.
ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.