Alman Deutsche Welle Farsça servisinin, Federal Kürdistan Başkanı Mesud Barzani'nin ABD ve Avrupa temasları ardından, ''Artık birçok ülke Kürdistan'ın bağımsızlığını destekliyor'' dediğini yazdığı belirtildi.
Alman DW Farsça servisinde yer alan haberde, Barzani’nin ABD ve Avrupa temaslarının ardından ”bağımsızlık” tartışmalarının yeniden gündeme geldiği ve daha önce de bağımsızlık konusunun defalarca gündeme geldiği ancak hiçbir zaman şart ve koşulların bu kadar uygun olmadığı belirtildi.
Haberde, Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın da Federal Kürdistan'ın bağımsızlığına ilişkin, ”Irak’ın iç meselesidir. Türkiye ile bir ilişkisi yoktur” şeklindeki sözlerine yer verilerek, ”Türkiye de artık bağımsız Kürd devletine karşı değil” denildi.
Haberin devamında Hamburg Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Yaşar Aydın’ın, Türkiye ile Federal Kürdistan Yönetimi’nin yakın ilişkilerine dikkat çekerek, ”Kürd devleti artık Türkiye’yi endişelendirmiyor” sözlerine yer verildi.
Aydın’a göre güneyde kurulacak olan bağımsız bir Kürd devleti, Türkiye’deki Kürd sorunun çözümüne katkı sağlayacak.
DW’nin haberinde Yaşar Aydın’ın, şu ifadelerine yer verildi; ”Kürdler bölgede bağımsız devletleri olmayan en büyük halktırlar. Bu halk, dört devlete karşı savaştı. Ama artık koşullar değişti. Kürdler Batı’nın desteği ile IŞİD’e karşı savaşıyor. Barzani de bu koşullardan yararlanarak bağımsızlık ilan etmek istiyor.”
Haberin bir diğer kısmında Barzani ile ABD temasları esnasında görüşen ve Washington’da yaşayan Kürd gazeteci Rahim Reşid’in şu testiplerine yer verildi; ”Barzani, ABD’li yetkililerle görüşmelerinde bağımsızlığın Kürd halkının istekleriyle bağlantılı olduğunu ve bu konuda taviz vermeye hazır olmadığını söyledi. Öte yandan ABD’nin şimdiye kadarki tutumu Irak’ın bağımsızlığından yanaydı. Obama kabinesinde bile artık Irak’ın birliğinin sağlanmasının zor olacağı görüşü hakim. Ama artık Irak defakto üçe bölünmüş durumda. Şiilerin yaşadığı bölgelerin bütünü Şii milislerin kontrolünde, Sünni topraklarında ise IŞİD hakim. Irak’taki her üç bölgenin görüşleri birbirinden farklı. Bu nedenle Kürdler bağımsızlığı dayatıyor.”
Reşid’e göre İran bağımsız Kürd devletine karşı. Ancak Arap devletlerinin bir çoğu Federal Kürdistan'ın bağımsızlığına sıcak bakıyor. Ayrıca, İran’ın Yemen’e müdahalesi Arap devletlerinin tepkisine yol açtı. Bu yüzden Arap devletleri İran’ın bu yaklaşımına karşı da Kürd devletine sıcak bakıyor.
DW’nin haberinde ayrıca Federal Kürdistan Siyasi Araştırmalar Merkezi’nden Sero Kadir’in, ”Mesud Barzani Federal Kürdistan'ın bağımsızlığını tüm Kürd parti ve örgütlerin gündeminde birinci sırada tutmaya ve onları ortak bir kararda bir araya getirmeye çalışıyor” dediği belirtildi.
ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.