Güney Sudan, ocak ayında yapılan referandumla aldığı kuzeyden ayrılma kararı doğrultusunda dün resmen bağımsızlığını ilan etti.
Resmî ilan açıklamasını okuyan Meclis Başkanı James Wani İgga, "Biz halkın demokratik yollarla seçilen temsilcileri olarak, burada Güney Sudan'ın bağımsız ve egemen bir devlet olduğunu ilan ediyoruz." dedi. Dünya üzerindeki 193. ülke haline gelen Güney Sudan'ın başkenti Juba'da düzenlenen kutlama törenlerine Sudan Devlet Başkanı Ömer el-Beşir ile Birleşmiş Milletler Genel Başkanı Ban Ki-moon da katıldı.
Türkiye'yi Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz temsil etti. Sudan'da 1,5 milyon insanın hayatını kaybettiği 20 yıllık iç savaşın sonunda 2005'te varılan barış süreci böylece sona erdi. Afrika'nın en büyük ülkesi sıfatını taşıyan Sudan, bölünerek ikiye ayrılmış oldu. Törenden önce yaptığı açıklamada "Güneyli kardeşlerinin devletlerini kurması için yardıma hazır olduklarının" altını çizen Ömer el-Beşir, sınırların korunması ve vatandaşların buradan rahatça geçebilmesi için işbirliğinin mükemmel olacağını vurguladı.
Kuzey ile Güney arasında bölünme bitse de, son haftalarda yaşanan gerginlik nedeniyle sınırdaki Abyei ve Güney Kordofan bölgelerinden 170 bin insan kaçmış durumda. BM bölgeye 7 bin barış koruma görevlisi göndererek, tansiyonu düşürmeye çalışıyor. İki taraf arasında statüsü kesinleşmemiş Abyei'nin sınırı konusundaki tartışmalarının önümüzdeki aylarda da devam etmesi bekleniyor.
Bir başka sorun da bu bölgeden elde edilecek petrol gelirinin nasıl paylaşılacağı. Halen iki taraf gelirden eşit pay alıyor, ancak petrolün güneyde üretilmesi, petrol boruları ile kuzeydeki limanlardan nakledilmesi, sorunu karmaşık hale getiriyor. Kuzey'dekilerin büyük kısmı Arap asıllı Müslümanlardan oluşurken, Güney'dekilerin büyük kısmı ise yerli siyahlar ve Hıristiyanlardan meydana geliyor.
ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.