Anayasa Mahkemesi'nin cuma günü DTP'yle ilgili nasıl bir karar vereceği merakla beklenirken şu ana kadar üzerinde durulmayan ilginç bir ayrıntı söz konusu. Zira partinin kapatılması durumunda siyasi yasak talep edilen isimler ağırlıklı olarak 'ılımlı' kanattan. Genel Başkan Ahmet Türk bunlardan biri. Listede, Emine Ayna gibi 'şahinlerin' isimleri yok.
DTP'nin Anayasa Mahkemesi'nde devam eden davasında karar aşamasına gelindi. Mahkeme üyeleri, son üç gündür alınacak kararı tartışıyor. Kapatma kararı verilmesi durumunda DTP'de ağırlıklı olarak ılımlı isimlere siyaset yasağı gelecek. Partinin şahinler kanadında yer alan isimler içinse siyaset yasağı talebi yok. Haklarında yasak istenmeyen vekiller, kapatma kararı verilmesi durumunda ya istifa ederek sine-i millete dönecek ya da geçen yıl 'yedek parti' olarak kurulan Barış ve Demokrasi Partisi'ne (BDP) katılacak.
Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Abdurrahman Yalçınkaya'nın 2007 yılında DTP hakkında açtığı kapatma davası, önümüzdeki günlerde sonuçlanacak. Dava kapsamında 221 parti üyesine de 5 yıllık siyaset yasağı talep ediliyor. Bu kişilerden ikisinin vefatı nedeniyle Anayasa Mahkemesi 219 üyenin durumunu görüşüyor. Yargılanan üyelerden 8'i halen milletvekili. Siyaset yasağı istenen milletvekillerinin ağırlıklı olarak partinin ılımlı kanadında yer alan isimlerden oluşması dikkat çekiyor. Güvercinler kanadında bulunduğu sıkça yazılan DTP lideri Ahmet Türk'ün yanı sıra Diyarbakır Milletvekili Aysel Tuğluk ile Selahattin Demirtaş için de siyaset yasağı isteniyor. Yasak istenen diğer milletvekilleri Fatma Kurtulan (Van), İbrahim Binici (Şanlıurfa), Osman Özçelik (Siirt), Sebahat Tuncel (İstanbul) ve Sevahir Bayındır (Şırnak) da ılımlı mesajlarıyla öne çıkan milletvekilleri arasında. Buna karşılık DTP'de 'şahin kanat' olarak bilinen fiili eşbaşkan Emine Ayna (Mardin) hakkında yasak talebi bulunmuyor. Sert mesajlarıyla gündeme gelen Özdal Üçer (Van), Pervin Buldan (Iğdır), Şerafettin Halis (Tunceli) gibi isimler için de yasak söz konusu değil. DTP'de, milletvekilleri dışındaki bazı önemli isimlere de siyaset yasağı isteniyor. Bunlar arasında eski DTP Genel Başkanı Nurettin Demirtaş, Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, DEP'in eski milletvekilleri Sedat Yurttaş, Mahmut Alınak, Leyla Zana, Hatip Dicle ve Selim Sadak da bulunuyor.
DTP'liler, Anayasa Mahkemesi'nin partiyi kapatacağına inanmıyor. Bunun yerine milletvekili olmayan bazı üyelere yasak gelmesi veya karar tarihinin ertelenmesi gibi ihtimaller üzerinde duruluyor. Ancak beklentilerin boşa çıkması ve DTP'nin kapatılması ihtimaline karşı da gerekli hazırlıklar yapıldı. Bunlardan biri 2008 yılında 'yedek parti' olarak kurulan Barış ve Demokrasi Partisi. DTP kapatılırsa milletvekilleri toplu olarak BDP'ye katılacak ve bu parti çatısı altında TBMM'de siyaset yapmayı sürdürecek. Yeterli teşkilatlanmayı sağlayan ve son yerel seçimlere katılan BDP, DTP'lileri partiye kabul etmeye hazır. Diğer bir alternatif ise DTP'li milletvekillerinin topluca istifa ederek sine-i millete dönmesi. DTP'nin son günlerde yaptığı üst kurul toplantılarında sine-i millet kararı ağır basıyor.
DTP'li milletvekilleri bir yandan partilerinin kapatılıp kapatılmayacağını merak ederken, diğer yandan da haklarında TBMM'ye gelen çok sayıda dokunulmazlık dosyasıyla muhatap. Bugüne kadar 21 DTP'li vekil hakkında Meclis'e toplam 329 fezleke geldi. Böylece her milletvekili hakkında ortalama 15'ten fazla dosya hazırlanmış oldu. Suçlamaların 103'ünü Siyasî Partiler Yasası'na muhalefet, 226'sını ise terör suçlusunu övme ve şiddete teşvik etme oluşturuyor.
AHMET TÜRK: DTP'nin resmî olarak genel başkanı ve TBMM grup başkanı, fiiliyatta ise eşbaşkanı. 1980 öncesinde CHP'den milletvekilliği yapan Ahmet Türk, partinin en ılımlı ismi olarak tanınıyor. Her fırsatta silahlı mücadeleyi eleştiriyor. Kürt sorununun mutlaka TBMM çatısı altında çözülmesi gerektiğini vurguluyor.
EMİNE AYNA: DTP'nin resmî olarak genel başkan yardımcısı, fiili olarak eşbaşkanı. 1972'de Mahir Çayan'la birlikte öldürülen Ömer Ayna'nın yeğeni. Partinin en şahin ismi olarak biliniyor. Yaptığı açıklamalarla bazen tepki topluyor. Son olarak, DTP tabanının kendilerinden, dağa çıkmalarını istediğini belirtmişti.
ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.