DSG sözcülerinden Talal Sello, akşam saatlerinde Reuters'a yaptığı açıklamada hava üssünün yüzde 60 ila 70'inin kendi kontrollerine geçtiğini, birkaç saat içinde tüm kontrolü ele geçirmeyi umduklarını belirtmişti.
Suriyeli muhaliflerden oluşan İngiltere merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlemevi de hava üssünün DSG eline geçtiğini doğruladı.
Tabka Hava Üssü, Ağustos 2014'ten bu yana IŞİD'in elindeydi.
Operasyon, Rakka'nın ve yakınlarındaki Tabka Barajı'nın IŞİD'den geri alınması için başlatılan operasyonun bir ayağını oluşturuyor.
Rojava'da Kürtlerin oluşturduğu Halk Savunma Birlikleri'nin (YPG) öncülüğünde kurulan Demokratik Suriye Güçleri , geçen Kasım ayında Rakka'ya yönelik ABD destekli bir operasyon başlatmıştı.
IŞİD karşıtı koalisyon, geçen hafta Rakka yakınlarındaki Tabka bölgesine havadan asker indirmişti.
ABD de Mart ayı başında Rakka operasyonunu desteklemek üzere, bölgeye yüzlerce deniz piyadesi gönderdiğini açıklamıştı.
Suriye'nin Birleşmiş Milletler Büyükelçisi Beşar Caferi ise Rakka'ya ABD ya da Türkiye tarafından Suriye'nin dahil olmayacağı bir operasyonun meşru olmayacağını söylemişti.
"Baraj sağlam"
Tabka'da bulunan ve IŞİD'in geçtiğimiz günlerde çökebileceği uyarısında bulunduğu barajın ise sağlam olduğu belirtildi.
IŞİD, Suriye'nin en büyük barajı olan Tabka Barajı'nın DSG güçlerinin hava saldırısında hedef alındığını iddia etmişti.
ABD Savunma Bakanlığı Pentagon'a göre, baraj stratejik önemi ve bölge elektriğini sağlaması yanında, baraj içindeki tesisler IŞİD'in ana karargâhlarından biri ve IŞİD liderlerin Suriye dışındaki saldırıları buradan planlıyor.
Bölgenin kontrolünün ele geçirilmesiyle birlikte Rakka ile Suriye'nin orta kesimlerinde yer alan IŞİD kontrolündeki bölgelerin bağlantısı kesilmiş olacak.
Demokratik Suriye Güçleri'nin bünyesinde YPG'nin yanı sıra Arap silahlı gruplar da bulunuyor. Gruplar ABD'den hem hava desteği hem de teknik yardım alıyor.
ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.