Gelir İdaresi Başkanı'nın başkanlığındaki bir başkan yardımcısı ve dir daire başkanından oluşan üç kişilik Merkezi Uzlaştırma Komisyonu sorunu ele alacak
Doğan Grubu'nun 3,8 milyar liralık vergi cezası için yaptığı uzlaşma başvurusuna olumlu cevap veren Maliye Bakanlığı, uzlaşma görüşmeleri için 24 Kasım tarihine gün verdi. Uzlaşma görüşmeleri, şirketin incelemeye tabi tutulan 4 şirketle ilgili tutulan 15 Vergi İnceleme Raporu'nun tümü üzerinde yapılacak.
BİR HAFTALIK DEĞERLENDİRME
Edinilen bilgiye göre, yasa gereği mükellefe en az 15 gün öncesinden uzlaşma için randevu verilecek olması nedeniyle, Doğan Grubu'na uzlaşma günü mükellef temsilcisi çağrılarak tebliğ edildi. Doğan Grubu'nun uzlaşma talebine bir haftalık değerlendirmenin ardından cevap verilirken, uzlaşma günü de belli olmuş oldu. Buna göre, uzlaşma görüşmeleri tarihi 27 Kasım'da başlayacak Kurban Bayramı'ndan hemen üç gün öncesine (24 Kasım) verildi.
KOMİSYONDA GÖRÜŞÜLECEK
Cezanın büyüklüğü ve mükellefin büyük cirolu mükellef grubunda yer alması nedeniyle Gelir İdaresi Başkanı'nın (GİB) başkanlığında, bir başkan yardımcısı ve bir daire başkanından oluşan üç kişilik Merkezi Uzlaştırma Komisyonu'nda görüşülecek. Maliye Bakanlığı yetkilileri, Doğan Grubu'nun büyük cirolu mükellefler grubu içerisinde yer almasından dolayı, randevuyu kendilerinin verdiğini belirttiler. Görüşmelerin aynı gün bitmesi beklenirken, mükellefin Merkezi Uzlaştırma Komisyonu'na gelip, incelemeye konu usulsüzlükler hakkında açıklama yapacağı kaydedildi.
4 ŞİRKETE 15 İNCELEME MASADA
MUK'taki görüşmelerde Grubun incelenen ve vergi cezası kesilen tüm şirketleri uzlaşma görüşmelerinde ele alınacak. Böylece, incelemeye tabi tutulan Doğan TV Holding A.Ş, D Yapım Reklamcılık ve Dağıtım A.Ş, Doğan Prodüksiyon Hizmetleri A.Ş ile Alp Görsel İletişim Hizmetleri A.Ş'nin 2005, 2006 ve 2007 hesap dönemlerine ait 10 Ağustos 2009 ve 25 Ağustos 2009 tarihli 15 adet Vergi İnceleme Raporunun tamamı uzlaşmada masaya yatırılacak.
Haciz, satış yaptıramayacak
Bu arada, Doğun Grubu'nun elinde bulunan yayınlardan bazılarının satışına ilişkin girişimleri ise Maliye Bakanlığı'nın ihtiyati haczinin bulunduğu şirketlerin dışındaki işletmeler için geçerli olacak. Grup, ihtiyati haczin konulduğu şirketlerin satışına ilişkin işlem yapamayacak. Ancak ihtiyati haciz tutarında bir başka değer göstermesi halinde, maliyeden bu işletmeleri serbest bırakmasını isteyebilecek. Şirket borsaya yaptığı açıklamada, Doğan Yayın Holding (DYH) yeniden yapılandırılmaya yönelik olarak paylarını kısmen ya da tamamen satma konusunda olanakları araştırmak için danışman kuruluş belirleme çalışmalarına başladığını duyurmuştu. Ortaklık için çalışma başlatan DYH'nin altında Hürriyet, Milliyet, CNN Turk Kanal D gibi onlarca TV ve gazete bulunuyor. Bakanlık, 24 ayın altındaki hapis cezalarının mahkemeler tarafından ertelendiğini belirlemesi üzerine, Ceza Kanunu'nda yapılacak bir değişiklik ile vergi cezalarını bu hükmün dışına çıkarmayı planlıyor.
Eski cezada kaçakçılık mevcut
Doğan Grubu'na daha önce kesilen 914 milyon liralık vergi borcu, yapılan inceleme sonucunda vergi kaçakçılığa suçuna girdiği için üç katı ceza kesilmişti. Vergi kaçakçılığı olduğu için Doğan Grubu ile uzlaşmaya da oturulmamıştı. Ancak, bu durum Gruba kesilen yeni vergi cezası ile ilgili uzlaşma yolunu kapatmıyor. Ayrıca Grup, uzlaşma talebi ile birlikte yasal hakkı olan vergi cezalarının iptaline ilişkin davayı da açmıştı. Uzlaşma kararı alındığı için dava şimdilik duracak. Uzlaşmada karşılıklı karar çıkması halinde, Doğan Grubu'nun açmış olduğu dava düşecek. Maliye Bakanlığı, hapis cezasının ertelenmesinin önünü kapatmaya da hazırlanıyor.
ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.