"Anadolu coğrafyasında 1915 yılında Ermenilere ve diğer gruplara yönelik yaşatılan acıyı paylaşıyoruz" diyen Diyarbakır'daki insan hakları ve sivil toplum örgütleri, mağdurlar başta olmak üzere tüm toplumda özür dilenmesini ve devlette devamlılığı esas alarak, geçmişte yaşanan acıların açığa çıkarılması için Hakikatleri Araştırma Komisyonu kurulmasını talep etti.
Koşuyolu İnsan Haklar Anıtı önünde bir araya gelen Diyarbakır Barosu, MAZLUMDER Diyarbakır Şubesi, İHD Diyarbakır Şubesi, TİHV Temsilciliği ve Diyarbakır Tabip Odası üyeleri ortak bir açıklama yaptı. Ortak açıklamayı okuyan Diyarbakır Barosu Başkanı Mehmet Emin Aktar, konuşmasına Diyarbakır'da insan hakları alanında çalışma yürüten örgütler olarak ilk defa böylesi bir açıklama yapmayı uygun gördüklerini söyledi.
‘ACILARI PAYLAŞIYORUZ’
"Anadolu coğrafyasında 1915 yılında Ermenilere ve diğer gruplara yönelik yaşatılan acıyı paylaşıyoruz" diyen Aktar, acının, ölümün ve sürgünlerin yazgı olmadığını söyledi. Türkiye'de bir çok etnik ve dini grubun iktidarların aldığı yanlış kararlar sonucu mağdur edildiğini ve bu acıların ortak olduğunu belirten Aktar, "Mağdur tüm kişilerden, devletin devamlığı esas olması dikkate alınarak yetkililer ve fiili uygulayanların ve haksızlığa ve zulme engel olabilecekken olmayan kişiler başta olmak üzere sorumlular özür dile(yebil)meliler" dedi.
Geçmişle yüzleşmek için Hakikatleri Araştırma Komisyonu kurulmasını öneren Aktar 1915'le yüzleşmek için önerilerini şöyle sıraladı:
"Yaşam hakkı ihlalleri, zorla göç ettirme, ile mülkiye hakki ihlallerinin, insanlığıa karşı suç oluşturma iddiaları ile isyan ve katliam, savaş koşulları, hastalıklar, iklim, bölgedeki çete ve aşiretlerin saldırıları da dahil olmak üzere tüm yönleriyle araştırılmalı.
Etkin bir ceza ve soruşturma yapılabilmesi için ilgili devlet arşivlerinin bağımsız araştırmacılara açılması ve incelenmesi.
Devletin talep eden mağdurların zararlarını karşılamasını, ortak acıların bir daha yaşanmamasını istiyoruz."
ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.