• BIST 9367.77
  • Altın 2952.122
  • Dolar 34.4839
  • Euro 36.1941
  • İstanbul 6 °C
  • Diyarbakır 6 °C
  • Ankara 12 °C
  • İzmir 16 °C
  • Berlin 2 °C

Diyarbakır Barosu: Roboski kararını tanımıyoruz

Diyarbakır Barosu: Roboski kararını tanımıyoruz
Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi, Roboski katliamına takipsizlik kararı veren Askeri Savcılığın kararını tanımadıklarını belirtti.

Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi, Roboski katliamına takipsizlik kararı veren Askeri Savcılığın kararını tanımadıklarını belirterek, “Takipsizlik kararı veren Savcılığa dosyayı iade ediyoruz. Savcının kararını tanımıyoruz” dedi.

Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi, yönetim kurulu üyeleri ve çok sayıda avukatın katılımı ile Askeri Savcılığın Roboski katliamına ilişkin takipsizlik kararı vermesini basın açıklaması yaparak tepki gösterdi.

49463

Baro adına hazırlanan basın açıklamasını okuyan Başkan Elçi, “Roboski’de 34 sivil insanın ölümüne, diğer bir ifadeyle; yaşam hakkının, insan haklarının en ağır ihlalini oluşturan suça ilişkin bir ceza soruşturmasının yapılmadığını ifade etmek isteriz. Dün Askeri Savcılığın Takipsizlik kararı üzerine Roboski’li aileler çok basit bir soru sordular, dediler ki; 'bize suç yok, fail de yok diyorlar, peki ama otuz dört ölüm, otuz dört ceset var ortada, bunun bir anlamı ve bir sonucu olmayacak mı?' Askeri Savcı kovuşturmaya yer olmadığına dair kararının daha ilk cümlesinde gerçek niyetini ortaya koymuştur: 'Olay Şırnak ili Uludere İlçesi Güneyi sınır ötesinde 34 kişinin ölümü ile ilgili ihmal iddiaları...' Bir ihmal var mı, yok mu? 34 sivil-masum insanın vahşice katledilmesi suç değildir de, lütfen acaba bir ihmal var mı, yok mu? Ve Askeri Savcı hükmünü veriyor: Kaçınılmaz hata! Meclisin ve Kanunun emrini yerine getirmişler, bu emri yerine getirirken de bir hata olmuş, çoğu çocuk 34 insan ölmüş, bu kadar. Bu kararın hiçbir hukuki değeri yoktur, bizim için bir hükmü de yoktur. Savcıya iade ediyoruz” dedi.

TEK KAÇINILMAZ SON VAR, FAİLLER HESAP VERMELİ

Özel yetkili savcılardan ve askeri savcılardan tarafsız bir karar beklemediklerini kaydeden Elçi, “1.5 yıl gizli yürüttüğü sözüm ona 'soruşturma' sonunda düzenlediği fezlekede şüphelilerin adını bile yazamayan Diyarbakır Özel Yetkili Savcısından ve bombalama faaliyetinin talimatını veren en üst komutanının, katliam emrini icra eden pilotlara kadar doğrudan ve ağır sorumluluğu bulunan bir kurumun askeri hiyerarşisinde yer alan bir savcıdan 'adalet' bekleyecek kadar saf değildik zaten. Hiçbir Parlamento kararı ve hiçbir kanun maddesi, bu ağır suçu haklı, meşru ve hukuka uygun kılmaz ve sorumluları cezai sorumluluktan kurtaramaz. Hiçbir ulusal veya ulusal düzenleme hükmü elinde silah bulunduranlara her türlü keyfiliği ve öldürme yetkisini vermez. Güç ve silah kullanmanın temel amacı yaşam hakkını koruma olmalıdır. Silahsız, sivil ve masum 34 insanın tümden ve bir anda ölümünü amaçlayan ve bunu gerçekleştiren bombalama eyleminin, hiçbir ahlaki, insani ve hukuki gerekçesi olamaz. 'Kaçınılmaz hata' denilen durum olsa bile, diğer bir ifadeyle Roboskililerin tamamı silahlı örgüt üyesi bile olsaydı, yine de bu katliamın failleri cezai sorumluluktan kurtulamayacaktı. Bu toplu öldürme ve katliamla, çatışma hukukunun/insani hukukun tüm ilkeleri de ihlal edilmiştir. Eylem tüm devletleri bağlayan Birleşmiş Milletler Cenevre Sözleşmelerinin ortak 3. Maddesinin açık ihlalidir. Niteliği ne olursa olsun hiçbir savaşta, siviller, silahlı olmayan unsurlar ve saldırıya girişmemiş insanlar hedef alınmamalıdır. Sınıra yaklaşan, sınırı ihlal etmeye teşebbüs eden, fiili bir saldırıya yeltendiğine dair işaret bulunmayan her canlı hedefi öldürmek ve yok etmeyi haklı gören bir bakış açısıyla hukuku konuşmanın bir anlamı da yoktur. Bu meselenin bir tek ve kaçınılmaz sonu vardır ki, o da bu ağır suçun faillerinin mutlaka, âmâ mutlaka hesap vermek üzere adalet önüne çıkmalarıdır” diye konuştu.

BM’YE ÇAĞRI

Diyarbakır Barosu olarak, insanlığa karşı işlenen bu ağır suçun failleri adalet önünde hesap verene kadar olayın takipçisi olacaklarını ifade eden Elçi, “Bu amaçla karara karşı itiraz, Anayasa Mahkemesi ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesine başvuru yollarının etkili şekilde kullanılması gibi, Birleşmiş Milletler yetkililerini de görev ve incelemeye çağıracağız. BM Keyfi ve kısa yoldan İnfazlar Özel Raportörü ve diğer BM mekanizmalarının harekete geçmesi için girişimde bulunacağız” dedi.

BİR BARIŞ YASASI ÇALIŞMASI BAŞLATILMALI

Balyoz ve Ergenekon davalarında yargılanan sanıkların tekrar yargılanmasına yönelik yürütülen tartışmaların gereksiz olduğunu belirten Elçi, “Halen yapılmakta olan ve medyanın öne çıkardığı, belli bazı dava ve kişileri kapsayacak şekilde yeniden yargılama tartışması gerçekçi olmayan, yararsız bir tartışmadır Toplumun gündemi; gereksiz, yapay, kalıcı olmayan ve toplumsal barışı da sağlamayacak tartışmalarla meşgul edilmemelidir. Türkiye tarihi haksızlık ve adaletsizliklerin yaşandığı, olağan üstü dönemlerden geçmiş ve halen bir geçiş dönemi içindedir. Demokrasiye geçiş de diyebileceğimiz böyle bir dönemde, devlet yapısı ve toplumsal ilişkinlerin yeniden düzenlemeyi, yeni bir toplumsal mutabakat üzerinden ve yeni bir hukukla yolumuza devam etmemiz gerektiğini ortaya koymaktadır. Birkaç davada yeniden yargılama yaparak veya birkaç şahsiyeti kurtararak yeni ve güvenli bir hukuksal düzen ve gelecek kurmamız mümkün değildir. Yapılması gereken, 'Yeni Bir Toplumsal Mutabakat ve Barış Yasası' adıyla kapsamlı ve birçok soruna köklü çözümler getirecek bir çalışma başlatılmalıdır. Tutuklu milletvekili sorunu için bir araya gelen siyasi partiler, hemen yeni bir anayasadan, özel yetkili mahkemelerin ve olağanüstü yargılamaların yol açtığı adaletsizliklere son verecek çözümlere, Kürt sorununun çözümünde müzakere ve silahsızlanmadan, savaşın yol aştığı toplumsal yaraların sarılmasına kadar kapsamlı düzenlemeler yapılmalıdır” diye konuştu.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89