Diyarbakır’da görülmekte olan ve Albay Cemal Temizöz’ün de yargılandığı davayla ilgili bir iddia ortaya atıldı. İddianın sahibi, tartışmalı geçen son duruşmada hakim tarafından dışarıya atılan avukatlardan Sezgin Tanrıkulu.
Albay Cemal Temizöz’ün, Cizre'de 20 faili meçhul cinayetin faili olduğu iddiasıyla, "9 kez müebbet hapis" istemiyle yargılandığı davanın son duruşması dün yapıldı.
Toplam 6 sanıklı duruşmada, sanık ve müdahil avukatlar arasında tartışma çıkması sonucu hakim müdahil avukatları dışarıya çıkarttı.
Avukatlar, hakimin bu kararının "taraflı" olduğu görüşüyle ‘reddi hakim’ talebinde bulundu ve mahkeme talebi kabul etti.
Diyarbakır Adliyesi’nde yaşananları, hakimin dışarı çıkardığı avukatlardan Sezgin Tanrıkulu Canlı Gaste’ye anlattı.
"En başından beri bu tür yargılamalarda bizim karşı çıktığımız husus, sanıklara temel bir hoşgörü ile yaklaşıldığı ve bu tutumun yargılamanın bütününe egemen olduğu konusuydu" diyen Tanrıkulu, "Diğer bir huusus da, duruşma zabıtlarının doğru şekilde tutulmasıydı. Bugün de, bu iki eksen üzerinde tartışma yaşandı. Ne yazık ki, talihsiz biçimde mahkeme bizlerin duruşma salonundan çıkarılmasına karar verdi.
Yargılama düzenine egemen olan anlayış, yargılama öncesi de ortama yansımıştı. Yargılanan şüphelilerden birisi halen muvazzaf subay; görevden alınmadı. Devlet bütçesinden ödenen bir gider var. Müdahiler ve suçtan zarar görerek 15 yıldır adalet arayan insanlar, mahkemede şüpheli ve sanıklar kadar hoşgörüye tabi olamıyor ve seslerini duyuramıyorlar" dedi.
"ADALET GERÇEKLEŞTİRİLEMEZ"
"Duruşmaya yansıyan sözler zabıtlara doğru şekilde yansıtılamadı, bu noktadaki ısrarlarımız ve itirazlarımız mahkeme başkanı tarafından yerine getirilmedi" diyen Tanrıkulu, "Başkan 'anladığım şekilde zabıtlara yazarım' dedi. Şüpheli vekillerinin mağdurlara yönelik söz ve davranışları zabıtlara geçirilmedi. Bu yöndeki talepler, başkan tarafından yerine getirilemedi.
Adalet bakımından bu tablo vahimdir. Aynı tablo kamuoyunun gözleri önünde yürüyen başka vakalarda da gerçekleşti. Bir şekilde, bu tür davalarda sanık olan kişiler, hakim ve yargıçların büyük bir hoşgörüsüyle kaşılaşıyorlar. Bu noktada iş düğümleniyor" şeklinde konuştu.
Tanrıkulu, bundan sonraki sürece ilişkin de, "Hakimlerin çekilmesi noktasında henüz bir karar verilmiş değil. Ceza Muhakemesi Yasası uyarınca, bu talebi Diyarbakır 4. Ağır Ceza Mahkemesi değerlendirecek. Ancak biz, bugünkü yargılamanın koşulları içerisinde, fiziki ortam bakımından da, adaletin gerçekleştirilemeyeceği yönündeki inancımızı mahkemeye ilettik" ifadelerini kullandı.
"ADLİYEYİ KİMLER ZİYARET ETTİ?"
Tanrıkulu, "Dün itibariyle Diyarbakır Adliyesi’ni kimler ziyaret etmiştir. Kim, kimlerle görüşmüş, bugünkü yargılama hangi koşullarda ortaya çıkmıştır. Bütün bunlar açıklığa kavuşmalı. Çeşitli odakların mahkeme ve adliyeyi baskı altında tutmaya çalıştığını biliyoruz" dedi ve "Dün adliyeyi kimlerin ziyaret ettiği ve kimlerle görüştüğü, kimlerin adliyede sorgulandğı araştırılırsa..." şeklinde konuştu.
Tanrıkulu, ‘kimlerdi? sorusu karşısında da, "Bunlar, adliye koridorlarında konuşulan konular. Sizlerin takdirine sunuyorum. Bunları, konunun muhatapları açıklayabilir" ifadelerini kullandı.
ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.