Kürt sorunuyla ilgili şiddeti önlemek ve siyasetin önünü açmak amacıyla bölgedeki STK’ların öncülüğünde kurulan Diyalog ve Temas Grubu, önceki gün Adalet Bakanı Sadullah Ergin’le bir görüşme gerçekleştirdi. Cezaevlerinde yapılan açlık grevlerini sonlandırmak için yapılan görüşmeyi Taraf ’a anlatan Diyalog ve Temas Grubu üyeleri Bakan Ergin’in tavrının kendilerine ümit verdiğini söyledi. Diyalog Grubu, açlık grevlerinin bitirilmesi için Adalet Bakanlığı’ndan Öcalan’la doğrudan görüşme talebinde de bulundu.
Diyalog ve Temas Grubu’nun Ergin’le iki buçuk saat süren görüşmesine Avni Özgürel, Akın Özçer, Bekir Ağırdır, Cengiz Çandar, Cemal Uşşak, Gencay Gürsoy, Hidayet Şefkatli Tuksal, Sibel Eraslan, Yılmaz Ensaroğlu, Emin Aktar, Şahismail Bedirhanoğlu ve Fethiye Çetin katıldı.
Açlık grevlerinin bitirilmesi için Bakanlık’tan randevu istediklerini söyleyen Güneydoğu Sanayici ve İşadamları Derneği (GÜNSİAD) Başkanı Şahismail Bedirhanoğlu, toplantıda ölümler yaşanmadan ne yapabileceklerini görüştüklerini söyledi. Bedirhanoğlu, “Açlık grevi yapanların talepleri, Öcalan’la ilgili görüşme şartlarının iyileştirilmesi, anadilde savunma hakkının sağlanması ve anadilde eğitim hakkının sağlanması. Bakan, anadilde eğitim hakkının anayasa değişikliği gerektiren bir konu olduğunu ve kısa vadede gerçekleşmesinin zor olduğunu söyledi. Anadilde savunma hakkına sıcak baktığını, AK Parti’nin kongrede bunu görüştüğünü ifade etti. Bakan ayrıca yaptıkları çalışmayı bitirdiklerini ve taslağı Bakanlar Kurulu’na yolladıklarını da belirtti. Bu konuda Bakan’dan oldukça olumlu bir izlenim edindik.”
Açlık grevleri konusunda Öcalan’dan gelecek bir mesajın etkili olacağını düşündüklerini söyleyen Bedirhanoğlu, bu konuda Öcalan’la bir görüşme için Adalet Bakanı’ndan talepte bulunduklarını ifade etti. Bedirhanoğlu, izin verilmesi durumunda Diyalog Gurubu’ndaki birkaç avukat üyenin Öcalan’la görüşmeye gidebileceğini belirtti. Bedirhanoğlu, “Adalet Bakanı bize bu konuda tek başına bir karar veremeyeceğini, hükümetin karar verebileceğini, bunun değerlendirileceğini söyledi” dedi.
Diyarbakır Barosu Başkanı Mehmet Emin Aktar ise görüşmelerinin çok iyi bir havada geçtiğini söyleyerek şunları aktardı: “Görüşme boyunca Bakan gayet ciddiydi, olumsuz bir şey yoktu. Ancak bu bize yetmiyor. Hükümet açlık grevinde olanların taleplerini biliyor. Bu talepler doğrultusunda adım atılırsa ölümler yaşanmadan açlık grevleri bitirilebilir. Bunun için bir şeyler söylemesi ve açlık grevinde olanlarında buna ikna olarak bunu bırakması gerekiyor. Bundan sonra çözüm için başta iktidar partisi ve ana muhalefet olmak özere siyasi gruplarla görüşeceğiz. Bunun için öncelikle Başbakan’dan bayramdan sonra bir randevu talebimiz olacak.”
Diyalog Grubu’nun açlık grevlerini Kürt sorununun bir parçası olarak gördüğünü söyleyen Taraf yazarı ve avukat Mithat Sancar da “Açlık grevinde olanların taleplerini tekrar Bakan’a ilettik. Onun dışında Diyalog Grubu’nun en önemli önerisi gerekirse gurubun içindeki avukat üyelerin doğrudan Öcalan’la bir görüşme yapmasıydı. Bunu önerdik. Heyetimizde Öcalan’dan gelecek bir mesajın açlık grevlerinin bitireceği kanısı var. Biz de Bakan Bey’den şartların yaratılması talebinde bulunduk. Bakan da gerekli çalışmaları yapacağını söyledi. Bu olursa en az üç avukat arkadaşımız Öcalan’la görüşmeye gidebilir” dedi.
Görüşmeye katılanlardan emekli büyükelçi ve Taraf yazarı Akın Özçer de açlık grevlerinin hem siyasi hem insani yönünün olduğunu, kimsenin insan bedeni üzerinden siyaset yapamayacağını ifade etti. Özçer “Bakanla görüşmemiz gayet olumlu geçti. Bakan kabinenin en demokrat bakanlarından biri” dedi. (Taraf)
ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.