Kahramanmaraş Lisesi son sınıf öğrencileri Kübra Çelik ve Suda Kalın, farklı diyabet hastalarıyla yaptıkları görüşmelerde kan şekerini düzenlemek için ilaç kullanmak yerine çam çırası suyu kullandıklarını gördüklerini ve yaptıkları bilimsel çalışmayla da bunu ispatladıklarını belirtti.
Çelik, çam çırası suyu kullanımının hem sağlıklı hem de daha ekonomik olduğunu iddia ederek, şöyle konuştu:
''Dünya genelinde 300 milyona yakın diyabet hastası mevcut. Biz de halk arasında bazı şeker hastaları tarafından kullanılan çam çırası suyunu bilimsel alana taşımak istedik. İlk olarak Fırat Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümünde diyabet konusunda deney hayvanlarıyla çalışma yapan bir ekip olduğunu öğrendik.
Bu ekiple görüştük. Bu ekibin yaptığı bir deneysel çalışmaya bizde çalışmamızla dahil olduk. Bu çalışma sonucunda çam çırası suyunun diyabet hastası olan deney hayvanlarında insülinle aynı etkiyi yaptığını bulduk. Ayrıca, çam çırası suyu kullanılan deney hayvanlarında diğer şeker hastalarında görülen doku yağlanmasında da azalmalara neden olduğunu gördük.''
Suda Kalın ise hazırladıkları projeyi TÜBİTAK'a gönderdiklerini ve alınan sonuca göre hareket edeceklerini dile getirdi.
HAYVANLARDA DENENDİ
Fırat Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ökkeş Yılmaz ise halk arasında diyabet hastası olan bazı kişilerin çıra suyunu içtiklerinde rahatlama olduğunu ve insülin kullanımına ihtiyaç duyulmadığı konusunu bilimsel boyutta değerlendiklerini söyledi.
Deney hayvanları üzerinde yaptıkları birinci deneyde, kan şekerinin düşmediğinin gözlemlediğini kaydeden Yılmaz, birinci deneyin ardından 2. grup deneme de yaptıklarını ifade etti.
Doç. Dr. Yılmaz, ''Bu deneyde de diyabet oluşturduğumuz deneklerin içme sularına çıra parçaları ilave ettik ve bu 6 hafta devam etti. Her hafta alınan kan örneklerinde kan şekeri ölçümlerinde kontrol diyabet grubuna göre çıra verilen diyabet grubunun kan şekerinde belirgin bir düzenleme olduğu gözledik. İleriki haftalarda şeker düzeylerinin düzenli olduğu görüldü'' diye konuştu.
Yılmaz, deney sonuçlarının diyabet araştırmalarında kullanılabileceğini belirtti.
ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.