Depresyon'un kalp hastalığından (angina pektoris) daha zararlı olduğu belirtildi.
Dünya Sağlık Örgütünden, Saba Moussavi'den alınan bilgiye göre, 245.000 insanın katılımı ile gerçekleşen ve 60 ülkede yapılan bir araştırmanın sonuçları, bugün Lancet dergisinde yayınlandı. Bu araştırmaya göre depresyon hastalığının Anjina(kalp),artirit (eklem),astım ve diyabetten daha fazla sıkıntıya neden oluyor.
Sonuç olarak, birinci basamakta sağlık hizmeti veren profesyonellerin bu hastalık konusunda dikkatli olmaları önerildi.
Bu çalışmada akıl hastalıkları konusundaki damgalayıcı yaklaşımların depresyonla mücadelede aşılması gereken bir engel olduğu vurgulandı.
2000 yılında depresyon topluma ve kişiye en fazla yük bindiren hastalıklar sıralamasında dördüncü sırada iken 2020 yılında kalp hastalıklarından sonra ikinci sırada yer alacağı düşünülüyor.
Depresyonun etkisini değerlendirmek için bir sağlık değerlendirme ölçüsünden yararlanılmış.
0–100 arası bir ölçü oluşturulmuş.
-0 en kötü sağlık düzeyi–100 en iyi sağlık düzeyi- olarak belirlenmiş.
72 depresyon
78 diabet
79 artirit
79 angina
80 astım şeklinde puanlanmış.
Kişide iki kronik hastalık varsa, kötü bir durum oluşuyor. Örneğin astım ve artiritin bir arada olması. Ama kronik hastalıkların içine depresyon eklenirse durum daha da kötü oluyor.
Dr.Moussavi, zamanında teşhisin çok önemli olduğunu söylüyor.
Birinci basamak sağlık kuruluşlarında, hastanın başka kronik hastalıkları varsa sağlık ekibinin dikkati o hastalığa yöneldiği için, depresyonun teşhisi zorlaşıyor.
Lancet Dergisindeki makaleye göre, Gavin Andrews(University of New South Wales), Avusturalya'da , artiritli hastaların %80 i, astımlı hastaların %90 ı kabul edilebilir (standart)bir tıbbi bakım alırken, depresyon hastalarının ancak %30 civarında bir tıbbi bakım alabildiklerini bildiriyor.
Dr.Moussavi, insanların daha uzun ömürlü olduğu günümüzde, diğer kronik hastalıklarla birlikte akıl hastalıklarının arttığına dikkat çekiyor.
ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.