BBC Türkçe’nin aktardığına göre, gazete son olarak Türkiye’nin dört bir yanındaki HDP binaları ve Hürriyet gazetesine yönelik saldırıların bu kaygıların kaynağı olduğunu belirtti.
Türkiye’nin komşularındaki iç savaş ortamını hatırlatan Daily Telegraph, “Komşu ülkeler, Suriye ve Irak’taki kargaşanın gölgesinde yaşanan ve giderek tırmanan bu gerilim nedeniyle, birçok Türk ’30 yıllık savaşın en yoğun olduğu günlere geri mi dönüyoruz?’ diye sormaya başladı” yorumunu yaptı.
“On binlerce MHP taraftarı sokaklara dökülerek PKK’nın saldırılarını protesto etti. Bu arada, İslami kökenli hükümeti eleştiren seküler Hürriyet gazetesi, 48 saat içinde ikinci kez saldırıya uğradı. 100 kadar kişi, Hürriyet’in İstanbul’daki ana binasına taş attı. Gazetenin Ankara matbaası da saldırıya uğradı” diye yazan Telegraph, HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın devleti Kürtlere karşı bir linç kampanyası yürütmekle suçladığını da aktardı.
Seçimlerden bu yana Türkiye’deki atmosferin hayli değiştiğine dikkat çeken Daily Telegraph, yaşanan süreci okuyucularına şöyle özetledi: “Haziran seçimlerinden sonra hiçbir parti parlamento çoğunluğunu sağlayamayınca, birçok Türk bir koalisyon hükümetinin kurulacağı ve bunun da sosyal kutuplaşmayı azaltacağını ummaya başlamıştı. Ama koalisyon görüşmeleri başarısızlıkla sonuçlandı ve 1 Kasım’daki seçimlerden önce güneydoğudaki savaş yıllardır görülmedik bir yoğunluğa ulaştı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, seçim kazanımı için gerilimi tırmandırdığı suçlamalarını bastırmaya çalışıyor.”
Gazete yazıyı şu yorumla noktaladı: “Doğu ve güneydoğudaki birçok kentte olağanüstü hal uygulanıyor. Atlantik Konseyi’nden Aaron Stein, ordunun doğu ve güneydoğuda, Cizre’de yapmaya çalıştığı gibi kent merkezlerine girmesi halinde, ABD’nin PKK’nın Suriye’deki kardeş örgütüyle IŞİD’e karşı işbirliği yapmasının zorlaşacağını söylüyor.”
ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.