Washington Post Gazetesi, üst düzey bir yetkiliye dayanarak verdiği haberinde, geçtiğimiz ay İstanbul’da Türk liderlerle bir araya gelen ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton'ın tameslarına dair ayrıntıları sayfalarına taşıdı.
Haberde, Türk tarafının, hem Clinton hem de iki hafta sonra gelen ABD heyetinden Suriye’de “uçuşa yasak bölge” korumasındaki “güvenli alanlar” oluşturulmasını talep ettiği ve sığınmacıların sayısının çok fazla olduğunu dile getirdiği belirtildi.
'MÜDAHALE YARARLI OLMAZ'
Amerikalı üst düzey bir yetkiliye göre, Türk tarafının "duygusal talepleriyle" karşılaşan Clinton, uçuşa yasak bölge uygulamasının geniş çaplı bir dış askeri müdahaleyi gerektireceğini ve ABD’nin de bunun yararlı olacağına inanmadığını kaydetti. Haberde, Türk kaygılarını tamamen geri çevirmek istemeyen Clinton’ın Suriye’de yaşanan kriz karşısında eşgüdümlü hareket amacıyla bir “operasyon ve komuta” mekanizması için görüşmelerin yapılmasını istediği ifade edildi. Clinton’dan sonra gelen heyetle bu görüşmeler başlatılmıştı. ABD Genelkurmay Başkanı General Martin Dempsey de, Suriye’ye müdahale konusunda Hillary Clinton’ın dile getirdiği görüşleri kısa bir süre önce aynen seslendirmişti.
‘ABD BİZİ TERK ETTİ’
Washington Post’un haberinde, Türkiye’nin “ABD ve diğerleri bizi cephede terk etti” yolunda şikâyetlerde bulunduğu görüşü savunuldu ve Suriye’deki mezhep çatışmasının sınırın Türkiye tarafına geçmesinden kaygı duyulduğu belirtildi. Türkiye ve Kürt uzmanı olarak bilinen Prof. Henri Barkey, Türk ordusunun Irak’taki gibi uzun sürecek bir mezhep savaşına hazırlıklı olmadığını söyledi. Barkey, “İçeri girdin mi nasıl çıkacağını Tanrı bilir. Bir ‘Pandora’nın Kutusu’ olduğunu anladılar” diye konuştu.
ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.