ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, 1915 olaylarının "soykırım" olarak tanınmasını içeren yasa tasarısını 4 Mart'ta görüşecek olan Amerikan Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komitesi'ne gözdağı verdi. Clinton, "Bu yönde alınacak aksi kararları tasvip etmiyoruz" dedi.
Dış İlişkiler Komitesi'nin bütçe ayarlaması oturumunda konuşan ABD Dışişleri Bakanı, ABD'nin önceliğinin Türk-Ermeni sorununun çözümünden yana olduğunu açıkladı.
Cumhuriyetçi milletvekili John Boozman, Clinton'a, tasarının geçmesi halinde bunun Türkiye-Ermenistan arasındaki protokollerle ilgili sürece ve Türk-Amerikan ilişkilerine etkisini sorun olabileceğini sordu ve birkaç yıl önce İncirlik üssünü ziyaret ettiği sırada, oradaki komutanların, tasarının ileri götürülmesi halinde taşıdıkları endişeleri aktardı.
Clinton, buna cevaben, Türkiye ile Ermenistan'ın üstlendiği normalizasyon sürecinin her iki tarafa da önemli faydaları olduğunu ve bu sürecin ön koşullar içermeden, açık ve makul bir zaman çerçevesi içinde yürütülmesi gerektiğini söyledi.
ABD Başkanı Barack Obama'nın geçen yılki "24 Nisan" açıklamasında, "tarihi olaylarla ilgili gerçeklerin tam, samimi ve adil olarak ortaya çıkarılmasına ilgisinin devam ettiğini" kaydettiğini hatırlatan Clinton, "Ancak bunu yapmanın en iyi yolu, Türk ve Ermeni halklarının, saygı çerçevesinde, ilerlemeye dönük çabalarının bir parçası olarak geçmişleriyle ilgili gerçekleri kendilerinin ele alması. Bu ruhla Türkiye ve Ermenistan'a çabalarında yardım etmek için çok sıkı çalışıyoruz, bu çabalara olan desteğimizi sürdürmeyi ve hiçbir şekilde başka yönlere çekilmemesini arzu ediyoruz " dedi.
"Protokollere destek devam etmeli"
Ermeni tasarısını sunan isimlerden biri olan Cumhuriyetçi milletvekili Mark Kirk, Clinton'a hitaben, "Senatörken Ermeni tasarısı lehine oy kullanmıştınız. Bunu (tasarının geçmesi) yapmayı, Temsilciler Meclisinin de yapmasını ve sizin de bunun olmasına izin vereceğinizi umuyorum" yorumunda bulundu.
Clinton ise Obama'nın geçen yılki "24 Nisan" açıklamasında, Türkiye ile Ermenistan açısından ortak tarihi geçmişlerinin üstesinden gelebilmelerinin en iyi yolun, ileriye gidebilme çabalarının bir parçası olarak bu geçmişi ele almaları olduğunu söylediğini hatırlatarak, "Türkiye ile Ermenistan arasında, benim de katılımımla Zürih'te imzalanan protokollere uzanan süreçte çok önemli diyalog kuruldu. ABD'nin bu aşamada yardımcı olmasının en iyi yolunun, protokollerin onaylanmasına desteğini devam ettirmesi olduğuna inanıyorum" diye konuştu.
ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.