TBMM Başkanı Cemil Çiçek’in Türkiye’nin anayasa hukuku alanında profesörlük unvanı bulunan neredeyse tüm isimleri görüş ayrımı yapmaksızın davet etmesi dikkati çekti.
Çağrılan isimler arasında Ak Parti hükümetinin bugüne kadarki anayasal ve yasal değişikliklerine destek veren isimler kadar bu anayasal ve yasal değişikliklere açıkça muhalefet eden hocalar da yer aldı. Listede birçok hocayı da yetiştirmiş olan, eski YÖK Başkanı anayasa hukukçusu Prof. Dr. Erdoğan Teziç’in bulunmaması dikkati çekti.
‘Katkılarınız önemli’
Çiçek’in profesörlere gönderdiği davet mektubunda şöyle denildi:
“Yeni anayasa konusu, seçim öncesi ve sonrasında bütün siyasi partilerin gündeminde önemli bir yer teşkil etmiştir. Yasama yılının başlangıcıyla birlikte bu konu, TBMM ve kamuoyunun gündemine de gelecektir. Bu süreçte anayasa hukuku alanında çalışma yapan akademisyenlerin katkıları önem arz etmektedir. Bu konuya ilişkin görüş ve önerilerin paylaşılması amacıyla Başkanlığımızca 19 Eylül 2011 Pazartesi günü saat 10.30’da TBMM’de anayasa hukuku alanındaki akademisyenlerin katılımıyla bir toplantı gerçekleştirilecektir. Söz konusu toplantıya katılmanızı diler, yapacağınız katkılardan dolayı şimdiden teşekkürlerimi sunarım.”
TBMM’de ilk kez uygulanıyor
TBMM’de ilk defa bir anayasa değişikliği konusunda üniversitelerde fiilen görev yapan anayasa profesörleri davet edildi. Görüşmelerde anayasa değişikliğinin “içeriğinin” ele alınmayacağı, daha çok “usul”e ilişkin görüşme yapılacağı öğrenildi. Çiçek’in 19 Eylül’de toplantıya çağırdığı 24 profesör şunlar:
- Merih Öden: Ankara Üniversitesi
- Levent Köker: Atılım Üniversitesi
- Atilla Özer: Başkent Üniversitesi: Bir dönem ülkücü camiaya yakınlığıyla bilinen iki anayasa hukukçusu Çok sayıda kurum ve kuruluşta hukuk danışmanlığı yaptı ve yönetim kurulu üyeliği görevlerinde bulundu.
- Ergun Özbudun: Bilkent Üniversitesi: Türkiye’nin sayılı anayasa hukukçularından olan Özbudun, 2007’deki genel seçimden hemen sonra Ak Parti adına hazırlanan ve daha sonra rafa kaldırılan anayasa taslağını yazan akademisyen grubuna başkanlık eden isimdi.
- Erdal Onar: Bilkent Üniversitesi
- Mehmet Turhan: Çankaya Üniversitesi
- Fazıl Hüsün Erdem: Dicle Üniversitesi
- Necmi Yüzbaşıoğlu: Galatasaray Üniversitesi: 10. Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer tarafından YÖK üyeliğine de atanan Yüzbaşıoğlu, özellikle hükümetin anayasal ve yasal çalışmalara yönelik eleştirileri ile tanınıyor.
- Hasan Tunç: Gazi Üniversitesi: Ülkücü camiaya yakınlığıyla biliniyor.
- Naz Çavuşoğlu: İstanbul Üniversitesi
- Serap Yazıcı: İstanbul Bilgi Üniversitesi: Ak Parti adına taslak hazırlayan akedimesyenlerden.
- Sibel İnceoğlu: İstanbul Bilgi Üniversitesi
- Mustafa Erdoğan: İstanbul Ticaret Üniversitesi: Uzun dönem hükümetin çalışmalarına verdiği destekle dikkati çekmişti. Erdoğan’ın ismi Rıza Türmen’in emekliye ayrılmasından sonra AİHM yargıçlığı için geçmiş ancak AİHM tarafından uygun bulunmamıştı.
- Zafer Gören: İstanbul Ticaret Üniversitesi
- Yusuf Şevki Hakyemez: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- İbrahim Kaboğlu: Marmara Üniversitesi: Dünya çapında tanınan anayasa hukukçularından olan Kaboğlu, bir dönem Başbakanlık İnsan Hakları Danışma Kurulu Başkanlığı’nı yürütüyordu. Ancak bu kurul, Prof. Dr. Basın Oran tarafından hazırlanan, Kaboğlu‘nun da imzasının yer aldığı Azınlık Hakları Raporu’ndan sonra ortadan kaldırıldı. Ve yerine Başbakanlık İnsan Hakları Başkanlığı kuruldu.
- Zühtü Arslan: Polis Akademisi Başkanı: birlikte Ak Parti adına taslak hazırlayan akedimesyenler arasında yer aldılar.
- Yavuz Atar: Selçuk Üniversitesi: Ak Parti adına taslak hazırlayan akedimesyenlerden.
- Kemal Gözler: Uludağ Üniversitesi
- Fazıl Sağlam: Yakın Doğu Üniversitesi: 10. Cumhurbaşkanı Sezer tarafından Anayasa Mahkemesi üyeliğine atanan Sağlam, bu görevi bittikten sonra Cumhuriyet gazetesindeki makaleleriyle dikkati çekti.
- Mehmet Merdan Hekimoğlu: İzmir Üniversitesi
- Sevtap Yokuş: Kocaeli Üniversitesi
- Oktay Uygun: Maltepe Üniversitesi
- Mustafa Koçak: Okan Üniversitesi Kanatoğlu, Tuncer Karamustafaoğlu ve Meltem Caniklioğlu gibi Anayasa uzmanları yok. Bu listeye göre bazı davetliler kamu hukuku uzmanı, artık kendi takdirleri.
ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.