Hakan Akpınar -İnternet Haber
Referandumdan yüzü gülerek çıkan iktidar partisi, yargıda 'yeniden yapılanma' için düğmeye bastı. Anayasa değişikliğinin halkoyu ile siyasi meşruiyet kazanmasının ardından AK Parti iktidarı, süreci hiç uzatmadı. Anayasa Mahkemesi'ne Meclis'te oylama yaparak, ilk üyeyi seçen AK Parti, şimdi de HSYK'daki yapılanma için adımlarını sıklaştırmaya hazırlanıyor.
HSYK'daki isyan gibi istifa zincirinin ardından kurum işlevsiz hale dönüştü. Kurulda, asil üyelerden yalnızca Ali Suat Ertosun ile yedek üyeler Coşkun Öztürk ve Feyzi Altınok kaldı. Bu durumda, yeni Anayasa'ya göre, HSYK'nın asil üye sayısı 22 olacağı için 21 üyenin atanması gerekiyor. 12'ye çıkan yedek üye sayısı da yeni 10 isimle takviye edilecek.
Adalet Bakanlığı, bu istifa zincirinin ardından boşalan üyeliklere atamalar yapılması için çalışmalarını başlattı. Peki, şimdi ne olacak? bu istifalardan sonra Bakanlık, nasıl bir yol izleyecek? Yani, HSYK'nın yeni yapılanmasındaki yol haritası nasıl olacak?
HSYK'NIN YAPISINI YİNE YARGI BELİRLEYECEK
Kurumun yapısındaki son değişiklik uyarınca, Adalet Bakanı ile Müsteşar, asil üye olarak yerlerini korusalar bile HSYK'nın genel yapısını yine yargı mensupları belirleyecek. Yeni Anayasa değişikliğine göre, seçimlerde şu yol izlenecek:
Dört üye Üniversitelerin hukuk, iktisat ve siyasi bilimler alanında görev yapan öğretim üyeleri ve avukatlar arasından Cumhurbaşkanı tarafından seçilecek. Üç asıl ve üç yedek üye de Yargıtay üyeleri arasından seçilecek. Bu seçimi de Yargıtay Genel Kurulu yapacak. İki asıl iki yedek üyeyi belirlemek de Danıştay Genel Kurulu'na düşecek. Bir asıl bir yedek üye de, HSYK'ya Türkiye Adalet Akademisi tarafından gönderilecek.
HAKİM VE SAVCILAR DA OY KULLANACAK
Yedi asıl ve dört yedek üye adli yargıdaki hakim ve savcılar arasından, üç asıl iki yedek üye de idari yargıdaki hakim ve savcılar arasından belirlenecek. Yaklaşık 12 bin hakim ve savcı, HSYK'ya gönderilecek yedi asıl ve dört yedek üye konusunda ilk kez söz sahibi olacak. Hem bakan hem müsteşar yine kurulun asli üyeleri olacak.
İSTİFA DALGASININ ARKASINDAKİ SEBEP
HSYK'nın istifa eden üyelerine gerek Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'dan gerekse Adalet Bakanlığı'ndan sert tepkiler gelmişti. Başbakan, bu istifaları "Dört dörtlük şov" sözleriyle eleştirirken neyi kastetti? AK Parti kulislerindeki yankı şu: "Bunların çoğunun zaten görev süreleri bitiyordu. Kamuoyuna mesaj vermek için böyle bir çıkış yaptılar..."
CHP GİZLİ YAZIŞMALARI TAKİBE ALDI
Muhalefet, son değişiklikle HSYK'nın yapısının siyasallaştırılacağını savunuyor. Özellikle CHP cephesi, dört üyenin Cumhurbaşkanı tarafından seçilmesi ile bakan ve müsteşarın asil üyeliğinin sürmesinin siyasallaşmayı gösteren bir örnek olduğunu savunuyorlar. Adalet Bakanlığı ile iktidar arasındaki gizli HSYK yazışmaları CHP'nin hedefinde. CHP yönetimi, yargıdaki seçimler öncesinde belge açıklayarak, AK Parti'yi sıkıştırmayı hedefliyor. Kulağımıza gelen bilgilere göre CHP'liler, istifa eden HSYK üyelerinden belge bekliyorlar.
Bu arada şu son notu da hatırlatmak da fayda var. Anayasa değişikliğine göre, HSYK'nın, Yargıtay ve Danıştay’dan gelen asıl ve yedek üyelerinin görevleri, seçilmiş oldukları sürenin sonuna kadar sürecekti. Fakat, istifa sebebiyle bu üyelerin yerleri de boşalmış oldu. Seçimler, bir asil ve 2 yedek üye dışında 21 asil ve 10 yedek üye için yapılacak.
ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.