Suriye’de üç yıldır süren iç savaşın tarafları 10 günlük aradan sonra barış görüşmeleri için yeniden İsviçre’nin Cenevre kentinde buluştu. Lahdar Brahimi'nin arabuluculuğunda yapılacak görüşmelerde gündem "geçiş yönetimi" ve ateşkes.
Rejim ve muhalefeti temsil eden delegeler Pazar akşamı Cenevre’deki otellerine yerleştikten sonra Birleşmiş Milletler ve Arap Birliği Suriye Özel Temsilcisi Lahdar Brahimi ile ayrı ayrı kapalı toplantı yaptı.
Brahimi ilk gün önce Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu (SMDK) başkanı Ahmet Carba liderliğindeki muhalefet delegasyonuyla, ardından da Suriye Dışişleri Bakanı Velid Muallim liderliğindeki rejim temsilcileriyle görüşecek.
Brahimi Ocak sonunda tarafları üç yıl sonra ilk kez aynı odada buluşturmuştu. Tarafların bu kez konferansın ilk gününden masaya oturup oturmayacakları ve müzakerelerin kaç gün süreceği bilinmiyor.
'Geçiş Yönetimi' ve ateşkes
Amerika Birleşik Devletleri (ABD) ve Rusya’nın girişimiyle başlayan barış görüşmeleri, 2012 yılında yapılan Cenevre 1 konferansında alınan 'geçiş yönetimi' kararını hayata geçirerek iç savaşı sonlandırmayı hedefliyor.
Al Jazeera’ye konuşan SMDK üyesi Enes Abde ikinci tur görüşmelerde geçiş yönetimi kurulması ve ateşkes konularının ele alınacağını söyledi.
Tam yetkili bir geçiş yönetimi konusu görüşmelerin ilk turunda da gündeme gelmiş, ancak ilerleme sağlanamamıştı. Muhalefet ve rejim delegasyonları Beşşar Esed’in olası bir geçiş yönetiminde yer alıp almaması konusunda anlaşamıyor.
ABD'nin BM temsilcisi, Brahimi’nin taraflarla ayrı ayrı görüşüp geçiş yönetimi ve ateşkes konularında olumlu tutum takınacaklarına dair teminat aldıktan sonra karşılıklı görüşmeleri başlatacağını söyledi.
Batılı diplomatik kaynaklar ise Lahdar Brahimi’nin Rusya’nın baskısıyla görüşmelerin ana maddesi olan, tam yetkili bir geçiş yönetimi kurulması maddesini erteleyerek 'terör', ateşkes ve ulusal uzlaşı konularını öne çekeceğini söyledi.
Suriye’nin resmi haber ajansı SANA, Enformasyon Bakanı Umran Zubi'nin 'Cenevre 2 Konferansı'ndan çıkacak sonuçların referanduma sunulacağını' söylediğini yazdı. Zubi Suriye rejiminin siyasi süreçte ısralı olduğunu ve siyasi çözüm için kapıları sürekli açık bırakacağını söyledi.
Konferansın birinci turuna katılmayan Suriye içindeki muhalif gruplar da bu kez Cenevre'de. Ancak Al Jazeera’ye konuşan Ulusal Koordinasyon Komitesi üyesi Munzir Haddam görüşmelere SMDK şemsiyesi altında katılmayacaklarını açıkladı.
SMDK Başkanı Ahmed Carba ise konferanstan önce Mısır'ın başkenti Kahire’de yaptığı açıklamada Ulusal Koordinasyon Komitesi’nin Cenevre 2 Konferansına katılmasını reddettiklerini söylemişti.
Humus'tan tahliyeler
Cenevre-2 adı verilen barış görüşmelerinin ilk turundan Humus’tan sivillerin tahliye edilmesi dışında somut bir sonuç alınamamıştı. BM yardım ekipleri Cuma gününden bu yana 600 sivili kuşatma altındaki eski şehirden tahliye etti, içeride kalanlara da gıda ve tıbbi yardım ulaştırıldı.
Mart 2011’den bu yana süren ülkedeki iç savaşta en az 10 bini çocuk, 135 binden fazla kişi hayatını kaybetti.
ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.