Çavuşoğlu, AB'yi vize serbestisi konusunda uyardı ve AB ile bir yol haritasında uzlaşmayı umduklarını söyledi.
Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi (AKPM) Başkanı Pedro Agramunt’un davetlisi olarak Strasbourg'da AKPM genel kuruluna hitap eden Çavuşoğlu, konuşmasının önemli bölümünü 15 Temmuz darbe girişimi ve sonrasına ayırdı. Türkiye’nin “FETÖ ile mücadele ederken, başta Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi olmak üzere, uluslararası yükümlülüklerine uyumlu hareket ettiğini” söyledi.
Ankara’nın, darbe girişimi sonrası Avrupa Konseyi ile işbirliğini artırdığına vurguda bulunan Çavuşoğlu, Avrupa Konseyi organlarının gündeme taşıdığı tavsiyeleri “titizlikle incelediklerini” ifade etti. “Şartlar elverdiği takdirde OHAL’in yılsonundan önce kaldırabileceği” mesajı verdi.
CPT raporu yayımlanabilir
Çavuşoğlu, 15 Temmuz sonrası gözaltına alınan veya tutuklananlar hakkındaki işkence ve kötü muamele iddiaları konusunda Eylül başlarında Türkiye’de temaslarda bulunan Avrupa Konseyi İşkenceyi Önleme Komitesi (CPT) tarafından hazırlanan raporun yayımlanmasına izin verebilecekleri mesajı gönderdi.
CPT raporları ancak hakkında rapor hazırlanan ülkenin onayıyla yayımlanabiliyor. Çavuşoğlu, Avrupa Konseyi'nin anayasal konulardaki uzmanlık organı Venedik Komisyonu’nun yapacağı tavsiyeleri dikkate alacaklarını da kaydetti.
AB'ye mesaj
Konuşmasının ardından Avrupalı parlamenterlerin sorularını yanıtlayan Çavuşoğlu, AB ile sığınmacı anlaşmasını gündeme getirdi. Sığınmacılar için Türkiye’nin bugüne kadar devlet bütçesinden 12 milyar dolar harcağını belirten Çavuşoğlu, belediyeler ve sivil toplum kuruluşlarının katkıları da dikkate alındığında bu rakamın 24 milyar dolar olduğunu bildirdi.
AB ile Türkiye’nin üç anlaşma imzaladığını hatırlatan Çavuşoğlu, “Bu anlaşmalar birbirleriyle bağlantılı ve üçü birden uygulanmalı. Göç anlaşması, geri kabul anlaşması ve vize serbestisi… Şimdi AB ‘benim yararıma olan göç anlaşmasını uygulayalım, diğerlerini uygulamayalım’ derse, o zaman bu haksızlık olur. Biz diyoruz ki ‘ya hepsini onaylayalım ya da 3’ünü birden bir kenara bırakalım. Bu tehdit değil, anlaşmanın kendisi. Anlaşmanın içinde var” ifadelerini kullandı.
Çavuşoğlu, Türkiye’nin vize serbestisi için şartları yerine getirmekte olduğunu, terörle ilgili konunun Avrupa Konseyi’ne bırakılmasını önerdiklerini ve yakın bir gelecekte “AB ile bir yol haritasında uzlaşmayı umduklarını” da söyledi.
"OHAL'i ikinci üç ay bitmeden bitirmek istiyoruz"
Çavuşoğlu, OHAL konusunda da şunları söyledi:
“OHAL'i getirmek istemezdik, üç ayda bitirelim istedik ancak öyle kompleks bir durum oldu ki halkımız bile tehdidin tamamen ortadan kalktığına inanmıyor. 40 yıldır devletin içine sızan bir terör örgütünden bahsediyoruz gerekli adımları atmazsak yarın yine karşı karşıya gelebiliriz. Avrupa Konseyi'nden gelen önerilere bakıyoruz, çalışmalarımıza bakıyoruz ve titiz çalışıyoruz. İkinci üç ay bile bitmeden, emin olursak tehdidin bittiğinden biz bu OHAL'i kaldırırız ancak bugüne kadarki OHAL uygulamaları vatandaşımızın günlük hayatını etkilemedi. Doğrudan terör örgütünü ve devletin kurumlarını hedef alıyor. Milletimizin desteği yüzde 80'in üzerinde. Normal şartlarda kimse OHAL çerçevesinde yaşamak istemez. Bakın Fransa'da bir yıl OHAL oldu. Fransa'yı küçümsemiyorum ama iki saldırı oldu, bizde buna benzer yüzlerce saldırı var. Ben Fransa'yı eleştirmiyorum.”
ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.