Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya Başkanı Vladimir Putin, Rus gazını Türkiye'ye getirecek Türk Akımı projesinin imza töreninde bulundu. İki ülkenin liderleri, 1 saat 40 dakika süren heyetler arası görüşmenin ardından ortak basın toplantısında tüm alanlarda işbirliğinin geliştirilmesi konusunda mutabık olduklarını açıkladı. Türkiye Enerji Bakanı Berat Albayrak ve Rusya Enerji Bakanı Aleksandr Novak'ın Türk akımı projesini imzalamasının ardından Erdoğan şu açıklamayı yaptı;
"Sayın Başkan ile dolu dolu bir gün geçirdik. Sonunda bu anlaşmalar imzalanacak noktaya geldi ve imzalar konuldu. Birçok alanda, savunma sanayii ile ilgili olsun, ticari, kültür, bundan sonraki süreçte bu ilişkilerimizi geliştireceğiz. Üst düzey istişari konsey toplantısı ile ilgili talimatları verdik. Yıl sonu ya da önümüzdeki yıl bu görüşmelerimizi gerçekleştireceğiz. Bu arada karma ekonomik komisyon toplantısı da aciliyet gerektirmesi sebebiyle burada gerçekleştirilecek. Tabi çok da hassa bir konu, bölgedeki gelişmeler. Suriye konusunu etraflıca ele alma imkanımız oldu. Fırat Kalkanı operasyonunu kendileriyle görüştük. Fırat Kalkanı konusunda ne gibi işbirlikleri yapabileceğimizi görüştük. Özellikle Halep'te ne gibi insani adım atabiliriz ki oradaki insanlar bu durumdan kurtulsunlar. Bu konuda karşılıklı olarak görevlendirmelerimizi yaptık. Dışişleri Bakanlarımız, Genelkurmay Başkanlarımız ve İstihbarat Başkanlarımızın görüşmesiyle bu konuda bir noktaya varılacaktır. Türk akımı konusunda aramızda değerlendirme yaptık. Türk akımının hızlandırılması konusunda da imzayı attık. Bir diğer husus Akkuyu nükleer santrali. Burayla ilgili olarak da bundan sonraki sürecin hızla ilerlemesi için mutabakatımız net. Zaman kaybının önümüzdeki süreçte telafi edileceği inancındayım."
Putin ise şunları söyledi:
"Sayın Cumhurbaşkanı ve değerli meslektaşlarım.... Bana gönderdiği davetten dolayı şükranlarımı sunmak istiyorum. Bu çok büyük bir organizasyonun başarıyla gerçekleşmesinden dolayı Türk ortaklarımızı tebrik ederim. İki ülke için son derece güncel olan konularda görüşme yaptık. İkili ilişkilerde normalleşme için ilave çaba göstereceğimiz konusunda mutabık kalmıştık. Bugün Rusya hükümeti Türkiye'den alınan ve kısıtlanan bazı tarım ürünlerini Rus piyasasına açmış olduk. Bu karşılıklı bir menfaat. Çünkü özellikle turunçgiller Rusya'da üretilmiyor. Bunlar ihraç edildikten sonra Rusya'da bunların fiyatları düşecektir. Özellikle şuna dikkatinizi çekmek isterim ki bu kalemlerin Rusya'ya ihracatı 500 milyon dolar civarındaydı. Dolayısıyla önemli karar alındı. Enerji alanındaki işbirliğimizi ele aldık. Akkuyu'da çalışmaların devam edilmesinden bahsediyoruz. Şuna dikkatinizi çekmek isterim, bu Türkiye açısından yeni bir sanayi dalının ortaya çıkması anlamına geliyor. Rusya'da halihazırda 200 genç öğrenci bu konuda ilgili konularda eğitim görmektedir. Daha önce imzalanmış olan Türk Akımı'ndan bahsediyoruz. Aynı zamanda bu proje çerçevesinde işbirliğimizi ilerletmek için doğalgaz indiriminde mutabık kalmıştık. Özellikle Türkiye Cumhurbaşkanı'nın ülkeyi enerji merkezi haline getirme çabasında ilerliyoruz. Rusya Uzay şirketi Türkiye'nin uzay ihalesine katılmaya hazırdır. İnsani alanda işbirliğinden bahsettik görüşmede. Türk tarafı karşılıklı olarak iki ülkede Rusya ve Türkiye kültür yılları yapılmasını önerdi. Sayın Cumhurbaşkanı'nın ifade ettiği gibi başta Suriye olmak üzere bölge konularına değinildi. Biz Rusya olarak akan kanın durmasından yanayız. Siyasi çözüme en kısa sürede geçilmesinden yanayız. Suriye'de barışı isteyen herkes bunu desteklemeli. Halep'e insani yardımların götürülmesi konusunda her türlü çabaya açığız. Tek sorun bu insani yardımı ulaştıracakların güvenliğinin sağlanmasıdır. Kastalo yolundan muhalif ve Suriye güçlerinin uzaklaştırılması konusunda ABD'ye verdiğim öneri hakkında bilgi verdim. Ama Amerika bunu fiili olarak yapmak istemiyor ya da yapamıyor. İnanıyorum ki İsviçre'deki görüşmedeki en önemli konu bu olacaktır. Ve Halep'te akan kanın durdurulması için De Mistura'nın önerdiği silahı bırakmak istemeyen grupların uzaklaştırılması için Erdoğan ile birlikte çaba göstereceğiz. Savunma sanayi alanındaki işbirliğinden bahsetmek gerekirse, biz bu alanda işbirliğinin somut ve önemli yerlere evrilmesini arzu ediyoruz. Her iki taraftan bu konudaki eleştiriler araştırılmaktadır." (Al Jazeera)
ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.