Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, 'Öcalan'a sekretarya' iddialarıyla ilgili; "Düşünün ki 14 yıldır cezaevinde tek başına yaşayan, çünkü hükümlülüğü onu gerektiriyor, bir insanla vereceği mesajlar önemli hale gelmiş bir insanın, ne söylediğini, ne zaman neyi söylediğini, teyit etmek için bir yazıya bir sekretaryaya ihtiyacı olabilir. Ama biz bir hukuk devletiyiz. Hukuk devletinde bu ihtiyacın karşılanması Adalet Bakanlığı'nın görevidir. Cezaevleri yönetmeliği içinde ne varsa ona göre yapılacaktır" dedi.
Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Ak Parti Konya İl Başkanlığı tarafından düzenlenen 'Tanıtım ve medya' toplantısına katılmak için Konya'ya geldi.
'TÜRKİYE'NİN BAŞKA MESELELERİ VAR'
Bir gazetecinin 'Çözüm süreci için İmralı ile yapılan görüşmelerde üçüncü göz olarak bir izleyici kurulundan bahsedildiğini' hatırlatması üzerine Arınç, "Amentü gibi konuşmaya başlayan çözüm sürecinden başlıyor. Türkiye'nin başka meseleleri var. Önemli mi derseniz. Çok önemli, haklısınız. Çözüm sürecinde başarıya ulaşılması halinde Türkiye kronik sorunu çözecek. Türkiye terörün acılarını saracak, Türkiye uçuşa geçecek insanımız huzur bulacak" dedi. Çözüm sürecinde HDP'yi eleştiren Arınç, "Çözüm süreciyle en azından 2 aydır yaptığmız açıklamalarda istikralı bir seyir göreceksiniz. Ama diğer paydaş HDP'dir. HDP'de baktığınızda her kafadan bir ses çıkıyor. Kimin ne dediği, ne düşündüğü ne yaptığı hangi konumda olduğu çok belli değil" dedi.
Abdullah Öcalan'ın sekretarya istediği konusunda değinen Arınç, isteğin kabul edilebilir mantıklı bir talep olduğunu belirtti. Arınç, şöyle konuştu: "Sekretarya konusu deyince HDP'li milletvekilleri kendilerini sekretarya yerine koydular. Böyle bir şey yok. Öcalan, kendileriyle yapılan görüşmeler sırasında istikrarlı bir şekilde bu seyri takip etmek amacıyla kendisine yardımcı olmak amacıyla bir kaç kişinin bulunmasını istemiş olabilir. Bakanlar kurulundan sonra söylediğim için beni eleştirmişlerdi. Bence bu kabul edilebilir mantıklı bir talep."
'SEKRETERYAYA İHTİYACI OLABİLİR'
Arınç, "Düşünün ki 14 yıldır cezaevinde tek başına yaşayan, çünkü hükümlülüğü onu gerektiyor, bir insanla vereceği mesajlar önemli hale gelmiş bir insanın, ne söylediğini, ne zaman neyi söylediğini, teyit etmek için bir yazıya bir sekretaryaya ihtiyacı olabilir. Ama biz bir hukuk devletiyiz. Hukuk devletinde bu ihtiyacın karşılanması Adalet Bakanlığı'nın görevidir. Cezaevleri yönetmeliği içinde ne varsa ona göre yapılacaktır. Yeni bir kanun çıkarmadığımıza göre, çıkarmayı da düşünmediğimize göre de bunlar cezaevinin kendi şartları içinde konuşulacak şeyler dedim" diye konuştu.
'GÖZLEMCİ HEYET TÜRKİYE'DEN OLACAK'
Çözüm sürecindeki görüşmelerde gözlemci heyete ihtiyaç varsa bunun olabileceğini ifade eden Arınç, "Tepegöz dediğimiz aslında bir gözlemci heyet gibi düşünebileceğimiz, çekilme sırasında, Türkiye'yi terk etme sırasında, silahları bırakma sırasında, süreç üzerinde anlaşmaya varılırda adım adım gidildiğinde bu sözlere uyulup uyulmadığını denetleyebilecek bir sivil organizasyona ihtiyaç varsa, diyelim ki Akil insanlar heyetinde veya başka bir gruptan bunlarda olacak. Kesinlikle yabancı bir ülke, yabancı bir misyon, yabancı bir heyet olmayacak. Türkiye'nin kendi içinden olacak. Bizim sürecimiz yerli bir süreçtir. Modelimiz Türkiye için modeldir. Onun dışındaki örnekleri alır ve istifade ederiz ama biz kendi modelimizi 2 senedir beri uygulamaya çalışıyoruz" dedi.
ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.