Malatya 5. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülecek duruşma kapsamında Kışanak ve Tuncel, ‘terör örgütüne üye olmak’ ve ‘terör örgütü propagandası yapmak’ iddiaları ile yargılanıyor. Mahkeme heyeti, Kışanak’a toplam 14 yıl 3 ay, Tuncel’e ise 15 yıl hapis cezası vermişti. Verilen cezaların ardından karar İstinaf Mahkemesi’ne taşınmıştı. Gaziantep Bölge Adliye Mahkemesi 18. Ceza Dairesi cezaları, esası da etkileyecek şekilde usulen bozmuştu. Davanın ilk duruşması Malatya 5’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülmüş, savcı mütalassında tutukluluk halinin devamını talep etmişti. Mahkeme ara kararında tutukluluk hallerinin devamına karar vererek duruşmayı 13 Ocak'a ertelenmişti.
T24'te yer alan habere göre pek çok HDP’li milletvekilinin katıldığı duruşmada, farklı kentlerden gelen kadın platformu ve siyasi parti temsilcileri de Tuncel ve Kışanak’a destek için duruşmayı takip ediyor. Köln Belediye Başkanı Andreas Wolter, BM Mülteci Komisyonu Temsilcisi Bernhard von Grünberg duruşmaya gözlemci olarak katılırken, Avrupa Belediyeler Birliği içerisinde yer alan Paris Belediyesi adına da Gültan Kışanak için destek mesajları gönderildi.
Karar bozulmuştu
Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığınca yürütülen soruşturma kapsamında 2016 yılının ekim ayında tutuklanan Gültan Kışanak ile aynı yılın kasım ayında tutuklanan Sebahat Tuncel’in yargılandığı davanın 1 Şubat 2019’da Malatya 1’inci Ağır Ceza Mahkemesinde görülen 12’nci duruşmasında, Tuncel'in savunması alınmadan karar çıkmıştı. 16 hakimin değiştiği 12 duruşma sonunda çıkan kararda, Kışanak’a "terör örgütüne üye olmak" iddiasıyla 11 yıl 3 ay, "terör örgütü propagandası yapmak" iddiasıyla 3 yıl, Tuncel’e ise "terör örgütüne üye olmak" iddiasıyla 9 yıl 9 ay, "terör örgütü propagandası yapmak" iddiasıyla 5 yıl 3 ay hapis cezası verilmişti.
Avukatlar istinaf için kararı götürdüğü Antep Bölge Adliye Mahkemesi 18’inci Ceza Dairesi, 19 Temmuz 2019 tarihinde karar verdi. Kışanak ve Tuncel hakkında benzer suçlamalarla başkaca soruşturma ve davaların sürdüğüne dikkat çeken daire, kararın yazılı bir şekilde verildiğine işaret ederek “Soruşturma ve kovuşturma dosyalarını celp edilerek, öncelikle olaylar arasında hukuki veya fiili kesinti olup olmadığı, mümkün olması halinde dosyaların birleştirilmesi yoluna gidilmesi, kesinleşmiş olması durumunda ise onaylı örnekleri dosya arasına alındıktan sonra bir bütün halinde değerlendirilip sonucuna göre sanığın hukuki durumunun takdir ve tayini gerektiği gözetilmeden yazılı bir şekilde karar verildiği…” tespitinde bulundu.
Usul ve esas eksikliğine dikkat çeken mahkeme, istinaf başvurusunda bulunan avukatlar ve Cumhuriyet Savcısının istinaf itirazlarını yerinde görerek, hükmün bozulmasına karar vermişti.
Davanın ilk duruşması Malatya 5’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülmüş, savcı mütalassında tutukluluk halinin devamını talep etmişti. Mahkeme ara kararında tutukluluk hallerinin devamına karar vererek duruşmayı 13 Ocak'a ertelenmişti.
ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.