BM Genel Kurulu'nun İnsan Hakları Komitesi, İran'da insan hakları ihlalleri olduğunu belirten bir karar tasarısını kabul etti. Suudi Arabistan karara "evet" diyen ülkeler arasında yer alırken Rusya ve Çin karara "hayır" oyu verdi, Türkiye de oylamaya katılmadı.
192 üyeli Genel Kurulun insan hakları konularıyla ilgilenen 3. Komitesi, Kanada tarafından hazırlanan ve İran'daki insan hakları ihlallerinden derin endişe duyulduğunu belirten karar tasarısını 74 ülkenin "evet" oylarıyla kabul etti.
Oylamada 48 ülke karar tasarısına "hayır" derken 59 ülke de çekimser kaldı.
Bağlayıcılığı bulunmayan kararda "özellikle ülkede 12 Haziran'da yapılan seçimlerin ardından yaşanan insan hakları ihlallerinden" endişe duyulduğu ve ülkede "muhalefetin, gazetecilerin, hukukçuların, insan hakları savunucularının, din adamlarının, akademisyenlerin ve öğrencilerin insan haklarının ihlal edildiği, seçimler sonrasında çıkan olaylar sırasında ölümler, yaralanmalar olduğu, keyfi tutuklamaların yaşandığı ve tutuklulara işkence de dahil kötü muamele uygulandığı" belirtildi.
İran'ın BM Daimi Temsilcisi Büyükelçi Muhammed Hazai kararın oylanmasından önce yaptığı açıklamada, kararın ardında siyasi amaçlar yattığını belirterek Genel Kurul komitesinin "bu oyuna gelmemesi" gerektiğini savundu.
Karar tasarını hazırlayan Kanada'nın kendisinin özellikle ülkede yaşayan yerli halkların insan haklarını ihlal ettiğini ifade eden Hazai, aynı şekilde karar tasarısını destekleyen İsrail'in de Gazze halkına karşı neler yaptığının herkes tarafından görüldüğünü, ama yine İran'a karşı çifte standart uygulandığını ve amacın BM'de yine "bir kutuplaşma yaratmak" olduğunu ileri sürdü.
Hazai açıklamasında ülkesindeki seçimlerle ilgili ortaya atılan iddiaların doğru olmadığını belirtti.
3. Komite dün Myanmar ve Kuzey Kore'deki insan hakları uygulamalarını da kınayan benzer kararlar kabul etmişti.
ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.