• BIST 9367.77
  • Altın 2952.122
  • Dolar 34.4839
  • Euro 36.1941
  • İstanbul 7 °C
  • Diyarbakır 7 °C
  • Ankara 12 °C
  • İzmir 15 °C
  • Berlin 2 °C

Bize zenci muamelesi yaparlardı

Bize zenci muamelesi yaparlardı
Erdoğan, İstanbul'da altıncısı düzenlenen İmam-Hatipliler Kurultayı'nda yaptığı konuşmada İmam-Hatiplilerin bir zamanlar nasıl aşağılandığını anlattı.

Başbakan Erdoğan, İstanbul'da altıncısı düzenlenen İmam-Hatipliler Kurultayı'nda yaptığı konuşmada İmam-Hatiplilerin bir zamanlar nasıl aşağılandığını anlattı.

İmam-Hatip Liseleri Mezunları ve Mensupları Derneği ÖNDER'in 6.sını gerçekleştirdiği 'İmam Hatip Kurultayı'na katılan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan burada yaptığı konuşmada İmam-Hatiplilerin çektiği zorluklara ve gördüğü baskılara değindi. İmam hatipte okurken ve okuldan sonra da aşağılanıp, hor görüldüklerini söyleyen Erdoğan şöyle konuştu: "Bizi okurken, okul bittikten sonra aşağıladılar. Öyle hocalarımız çıktı ki bize "ölü yıkayıcısı" dediler. "Zenci" dediler, "doktor olamazsınız" dediler, "Muhtar bile olmazsınız" dediler. Allah'a şükür bugün gelinen nokta ortada. Biz imam hatip sıralarında kardeşiliği, paylaşmayı gördük. Bugün de aynı şeyi, paylaşma, kardeşlik ve hak diyoruz. Size de, milletimize de mahcup olmadık, mahcup olmayacağız." dedi.

Erdoğan konuşmasından satırbaşları: "İmam hatip mezunu olmayı büyük bir iftihar nişanı olarka üzerimde taşıdım. Çocuklarımın tamamının imam hatipten mezun olmasının grurunu yaşadım, hiç bir zaman başımı yere eğdirmediler. Bizim için dişinden tırnağından artıranlara mahçup olmadık. Bizim için her türlü fedakarlığı yapan Celalettin Öktem hocamıza Allah'a şükür mahçup olmadık. Bizi okurken, okul bittikten sonra aşağıladılar. Öyle hocalarımız çıktı ki bize "ölü yıkayıcısı" dediler. Zenci" dediler, "doktor olamazsınız" dediler, "Muhtar bile olmazsınız" dediler. Allah'a şükür bugün gelinen nokta ortada. Biz halkımıza güvendik. Ranzaların arasında sessiz sedasız ağladığımız geceleri hatırladım. Aylarca ailesinden harçlık gelmeyen, bir dilim ekmekle akşama kadar duran nice arkadaşlarımız vardı. Annesinin köyden gönderdiği tandır ekmeğine gözyaşını katık edip 7 yıl boyunca okuyan kardeşlerimiz vardı.

KOMŞUNUN ELMA AĞACINI GÖRMEYEN İMAM HATİPLİLER

Yıl 1955, İmam hatip lisesiöğrnecileri Vefa'daki ahşap okulun bahçesinde oynuyor. Ben de okul öncesi kursa katılmıştım. Matema tik öğretmeni Rasim Uslugil, bahçedeki çocukları topluyor, "Hepinizi tebrik ediyoruz," diyor. Bekir Topla hocamız hatırayı şöyle naklediyor: Uslugil Hoca dedi ki, bahçenin kenarındaki elma ağacındaki meyveler duruyor. Sizi izliyoruz ve günlerden beri onları koparmadınız" diyor. Dalları bahçemize sarkan o ağacın altında oynarken, hiç kimse o ağacın meyvesinden almadı.

İşte imam hatip ruhu, işte imam hatip terbiyesi budur. Bizler kendisi yemeyip bize gönderdiği infaklarla bugünlere ulaştık. Ben bütün bu camianın, harama el uzatmaktan kendisini ne denli sakındığını biliyorum... Yozgat'ın, Erzurum'un, Sivas'ın çocukları gelip başımıza kaymakam olmasın dediler...

Anadolu çocuklarının yetişmesini hiçbir zaman hazzetmediler. Başörtüsü deyip kızlarımızı engellediler. Onlar sadece, çay götürüp, çay getirsin dediler. Bu statückoculara taviz vermedik, istediklerini yapmadık, onlara teslim olmadık. İmam hatipliler sadece bu okulu bitirmekle kalmadılar. Gittiler Harward'ı bitirdiler. Yoksul köy çocukları Anadolu'dan gelip, Ankara'nın, İstanbul'un büyük üniversitelerinde başarılı oldular. İşte o gençlerin 8 yıldır ülkeyi nerelere taşıdığı ortada... Biz imam hatip sıralarında kardeşiliği, paylaşmayı gördük. Bugün de aynı şeyi, paylaşma, kardeşlik ve hak diyoruz. Size de, milletimize de mahcup olmadık, mahcup olmayacağız..."

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89