K24’te yayınlanan Rojev (Gündem) programına katılan Suriye muhalefeti içinde yer alan ENKS Dış İlişkiler Komitesi Üyesi İbrahim Biro, kendisinin de katıldığı Suriye muhalefeti temsilcilerinin Washington’da ABD’li yetkililerle yaptığı görüşmelerle ilgili değerlendirmelerde bulundu.
Hem Suriye muhalefeti hem de ENSK heyeti olarak, ABD Kongresi üyeleri ve Dışişleri Bakanlığı yetkilileriyle görüşmeler yaptıklarını belirten Biro, “ABD’nin son yıllarda Suriye krizine yönelik fikirlerinde oldukça önemli değişimler olmuş. Çekilme kararına rağmen ABD tümüyle Suriye’den çekilmeyecektir” dedi.
ABD’nin İran ve Suriye rejim güçlerinin Fırat’ın doğusuna dönmesine izin vermeyeceğini belirten Biro, terör örgütü DAİŞ’e karşı mücadelenin devam edeceğini ifade etti.
“ABD, TÜRKİYE’YLE GÜVENLİ BÖLGE KONUSUNDA ANLAŞAMADI”
İbrahim Biro, ABD'nin Suriye Özel Temsilcisi James Jeffrey’le yaptıkları görüşmede, Jeffrey’in kendilerine Türkiye’yle ‘güvenli bölge’ konusunda herhangi bir anlaşmaya varmadıklarını söylediğini aktardı.
Jeffrey’in Suriye’de Kürt haklarının korunması gerektiğini vurguladığını belirten Biro, “James Jeffrey, Kürtlerin kendi aralarındaki çelişkilerin çözülmesi gerektiğini ifade etti. Ayrıca Türkiye kaynaklı tehlikenin de göz önünde tutulacağını kaydetti” ifadelerini kullandı.
ABD’nin Afrin’de yapılanlara sessiz kalmasını eleştiren Biro, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Amerikalılar, Kürtlerin Afrin’de mağdur olduğunu biliyor ancak orada bir şey yapamayacaklarını belirterek, Suriye ve Rusya’ya çağrıda bulunmamızı istiyorlar. Bundan Kürt sorununun değil, belki de toprak parçasının ABD’liler için önemli olduğunu anlıyoruz. ABD onun için Fırat’ın doğusuna önem veriyor. ABD, Fırat’ın doğusundaki yönetimin Rakka ve Tabka’daki gibi olması için Arap ülkeleriyle temaslarını sürdürüyor.”
DSM-REJİM GÖRÜŞMELERİ
Demokratik Suriye Meclisi (DSM) ve Suriye rejimi arasındaki görüşmeleri de değerlendiren Biro, “ABD, Suriye krizi için genel bir çözüm olmadan rejimin Fırat’ın doğusuna dönmesine izin vermez. ABD’liler ‘PYD yönünü rejime çevirdi ancak rejim onlara bir şey vermedi. Bize dönmeye mecburlar’ diyor. ABD, bu koşullarda Kürtlerin rejime yaklaşmasını istemiyor” dedi.
RUSYA’NIN TAVRI
Son olarak Rusya’nın Kürtlere ve Batı Kürdistan’a (Rojava) yönelik yaklaşımına da değinen ENKS’li Biro, “Rusya’nın siyaset çizgisine yakın olmamamıza rağmen şimdiye kadar Kürtlere yönelik en net yaklaşımı Rusya sergiledi” dedi.
“Rusya daha önce de şimdi de anayasa yazımlarında ‘Kürt hakları korunmalıdır’ yaklaşımında ısrar ediyor” diyen Biro, şunları kaydetti:
“Rusya, farklı düzeylerde defalarca Kürtlerin Suriye’nin geleceğinde söz sahibi olması gerektiğini belirtti. Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov açıkça Kürt hakları için Türkiye ve Suriye’yle konuşulması gerektiğini ifade etti.”
ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.