İnsan hakları örgütleri ve aktivistlere göre önceki gün ülkenin dört bir yanında düzenlenen eylemlerde güvenlik güçlerinin açtığı ateş sonucu biri 11 yaşında bir erkek çocuğu olmak üzere 100’den fazla kişi hayatını kaybetti. Dün ise en az 12 kişinin öldüğü belirtildi. Dera milletvekilleri Halil Rifai ve Nasır El Hariri istifa etti. El Cezire’ye konuşan Rifai, ‘kendisini seçenleri korumakta yetersiz kaldığı için’ istifa ettiğini belirtirken Nasır El Hariri de “Evlatlarımı kalleşçe açılan ateşten koruyamadıktan sonra, parlamentoda kalmamın bir anlamı yok” ifadesini kullandı.
Dera vilayetinin önde gelen din adamlarından Müftü Rızk Abdürrahman Abazeyd de görevini bıraktığını açıkladı. Abazeyd, El Cezire televizyonuna yaptığı açıklamada, “Fetva vermek üzere atanan ben, polis ateşinde kurbanlar ve şehitler olması yüzünden istifamı sunuyorum” dedi. Müftü Abazeyd, protestocuların vurulmayacağının söylenmesine karşın olay yerinde gördüklerinin böyle olmadığını söyledi.
Beşşar Esad’ın en yakınında ailesinden isimler var
Beşşar Esad: 46 yaşında, Alevi Suriye Devlet Başkanı. Eski Devlet Başkanı babası Hafız Esad’ın 2000’de ölümüyle Londra’daki ‘göz hastalıkları’ eğitimini tamamlamadan Suriye’ye dönüp ülkenin başına geçti. Aslında koltuğun halefi en büyük ağabeyi Basil Esad’dı ancak 1994’te trafik kazasında ölünce Beşşar Esad başa geçti.
Esma Esad: Esad’ın 36 yaşındaki Sünni eşi ve 3 çocuğunun annesi. Londra doğumlu olan Esma Esad’ın ailesi Humus kökenli. Londra’da Queen’s College Bilgisayar Bilimleri, King’s College’da da Fransız Edebiyatı okudu. 2000’de döndüğü Suriye’de Esad’la evlendi.
Mahir Esad: 43 yaşında. Beşşar’ın en küçük kardeşi aynı zamanda en yakın danışmanı, Bakanlık Muhafızları lideri. Şam Üniver-sitesi’nde işletme okudu, ardından orduya girdi. Basil Esad’ın ölümünün ardından yerine geçmesi bekleniyordu fakat tutarsızlığı yüzünden seçilmedi. Mahir’in tartıştığı kayınbiraderi Asıf Şevket’i karnından bıçakladığı iddia edilmişti.
Asıf Şevket: Beşşar’ın 61 yaşındaki kayınbiraderi Hafız Esad’ın kızı Büşra ile evli. Evliliklerine karşı çıkan Basil Esad, ölümünden önce Şevket’i 4 defa tutuklatmıştı. Çift, Basil’in ölümünden sonra evlendi. Şevket, Beşşar’la geliştirdiği arkadaşlık sayesinde Suriye’nin ‘perde arkasındaki güçlü isimlerinden’ oldu. 2001’de Şef Yardımcısı olarak girdiği Askeri İstihbarat’tan 2009’da Şef olarak ayrılarak, mevcut görevi Suriye Ordusu Genelkurmay Başkanlığı’na getirildi.
Dünya kayıtsız kalamadı
Beşşar Esad yönetiminin kanlı müdahalesi tüm dünyanın tepkisini çekti. En önemli tepkilerden biri uzun zamandır sessizliğini koruyan Türkiye’den geldi. Dışişleri Bakanlığı, yaşananlardan büyük endişe ve üzüntü duyulduğunu belirterek, reformların sürdürülmesini istedi ve ‘olayların şiddet sarmalına dönüşmemesini teminen, sabır, aklıselim ve suhuletle hareket edilmesi’ çağrısında bulundu. ABD Başkanı Barack Obama ise Suriye yönetimine, göstericilere karşı şiddet kullanımına ‘hemen son verme’ çağrısında bulundu ve Devlet Başkanı Beşşar Esad’ı, ‘halkına baskı uygulamak için İran’ın yardımını almaya çalışmakla’ suçladı.
Esad’ın babası Hama katliamının mimarıydı
Babası Hafız Esad’ın izinden giden Devlet Başkanı Beşşar Esad, ülkede son iki günde, babasının 1982’nin şubat ayında Hama kentinde Sünni Müslümanları hedef aldığı katliam ile karşılaştırılan görüntüler sergilenmesine göz yumdu. Beşşar Esad’ın sebepsiz yere tutuklanan ve kendilerinden yıllardır haber alınamayan kişilerin serbest bırakılması, 48 yıldır yürürlükte olan olağanüstü hal yasasının kaldırılması, keyfi gözaltı ve tutuklamaların sona erdirilmesi, daha fazla demokrasi gibi temel hakların peşinde koşan halkına son 3 haftada sıktığı kurşunların ise en az 300 kişinin ölümüne neden olduğu belirtiliyor.
Radikal
ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.