AKP tarafından Meclis’e sunulan çarşı ve mahalle bekçilerinin görev, yetki ve sorumlulukları ile özlük haklarını düzenleyen Çarşı ve Mahalle Bekçileri Kanun Teklifi, TBMM Genel Kurulu’nda kabul edilerek yasalaştı.
Şubat ayında bekçilerin yetkilerini genişleten yasa teklifi, muhalefet şerhine rağmen AKP ile MHP’nin oylarıyla TBMM İçişleri Komisyonu’nda kabul edilmişti.
Teklifin yasalaşmasıyla birlikte bekçiler, polislerin yetkilerine benzer geniş yetkilere sahip oldu.
Bekçilere “silah kullanma” dahil geniş yetkiler veren teklifle getirilen bazı yeni düzenlemeler şöyle:
- Bekçiler, zor ve silah kullanma yetkisine sahip olacak.
- Görev saatleri içinde ve görevlendirildikleri bölgede devriye hizmeti yürütecek, şüpheli durum veya kişileri bağlı bulundukları genel kolluk birimlerine bildirecek.
- Kamu düzenini bozacak mahiyetteki gösteri, yürüyüş ve karışıklıkların önlenmesi amacıyla genel kolluk kuvvetleri gelinceye kadar önleyici tedbirleri alacak.
- Uyuşturucu madde imal edildiği, satıldığı veya kullanıldığından, kumar oynandığından ya da fuhuş yapıldığından şüphe edilen yerleri bağlı bulundukları genel kolluk birimlerine bildirecek.
- Makul bir gerekçeyle “durdurma” yetkisini kullanacak, kimlik veya diğer belgeleri isteyebilecek.
- Kişinin şüphe uyandırması durumunda üst araması yapabilecek, araçların görünmeyen bölümlerinin açılmasını isteyebilecek.
- Çarşı ve mahalle bekçileri, suç işlenirken veya işlendikten sonra, henüz izleri meydandayken suç delillerinin kaybolmaması veya bozulmaması için tedbir alabilecek.
- Şiddete maruz kalan kadın ve çocuklara doğrudan yardım edebilecekler.
- Bekçiler, jandarma hizmetleri sınıfına dahil edilecek ve emeklilik yaşları 60 olacak.
HDP: Paramiliter güç oluşturuluyor
HDP Ağrı Milletvekili Dilan Dirayet Taşdemir, teklif yasalaşmadan önce TBMM Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmada, “Bu açık ve net paramiliter güç oluşturma girişimidir” yorumunda bulundu.
Taşdemir, “Muhaliflerinizi gözetme ve denetim altına alma, baskı uygulama rejiminin ön adımıdır, bunun girişimidir. Her yerde insanlar denetlenecek, takip edilecek” diye konuştu.
“Bu yasa teklifiyle bekçilere, kimlik sorma, silah kullanma, üst araması yapma, gösteri ve yürüyüşleri önleme yetkisi veriliyor. Basın açıklaması yaptığınızda, demokratik hakkımızı kullandığımızda bu sefer de bu sınırsız yetkiyle yetkilendirilmiş bekçileri göreceğiz” diye ekledi.
Muhalefet partilerinin itirazlarından biri de İYİ Parti’den geldi. Partinin Mersin Milletvekili Behiç Çelik, şöyle konuştu:
“Bekçilerin işe alınması, giriş sınavları, bu sınavları yapacak mercii, atama kriterleri gibi düzenlemeler bütünüyle partizan iradenin tercihine terk edilmektedir. Halkın sükûn ve istirahatini temin, suç ve kabahatlerin işlenmesinin önüne geçmek, kişilerin görev mahallinde durdurulabilmesi ve makul sebep gerekçelerinin adaletli ve hakkaniyetli olarak nasıl uygulanacağı endişesi büyük bir güven bunalımını da beraberinde getirmektedir.”
ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.