Açılım tartışması Konya'ya Mevlana'nın ölüm yıl dönümü törenlerine de taşındı. Hem Başbakan Erdoğan, hem de CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, Mevlana'nın sözleri üzerinden demokratik açılımı değerlendirdi. Baykal, "Mevlana 800 yıl önce Türk olduğunu söyledi, Türk kimliğine biz de sahip çıkacağız" dedi. Başbakan ise "Tarihin en büyük açılımını 'kim olursan ol gel' diyen Mevlana yapmıştır" dedi.
Meclis'teki bütçe görüşmelerinden üç gün sonra Başbakan Erdoğan ve CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, Mevlana'nın 736'ncı ölüm yıl dönümü törenlerinde Konya'da buluştu.
Gerilim Konya'ya da taşındı.
İki lider tokalaştı ancak açılım gerilimi liderlerin konuşmaları sırasında da su yüzüne çıktı. Mesajlar, Mevlana'nın sözleri üzerinden verildi.
Erdoğan'dan Ferhet Şirin'li örnek
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, kimsenin başkasına zulüm ederek adaleti tesis edemeyeceğini belirterek, "Biz, bu anlayışla ülkemiz için de bölgemiz için de insanlık için de barış, huzur ve adalet istiyoruz. Diyoruz ki Türk milleti hiç kimsenin hukukunu çiğnememiştir, bundan sonra da çiğnemeyecektir, ama kimse de bizim hukukumuzu çiğnemesin, buna da müsaade edemeyiz" dedi.
Başbakan Erdoğan, Mevlana'nın 736. Vuslat Yıl Dönümü Uluslararası Etkinlikleri çerçevesinde Mevlana Kültür Merkezi'nde gerçekleştirilen Şeb-i Arus törenindeki konuşmasında, dinleyicilere "Aziz Mevlana dostları" şeklinde hitap etti.
Hazreti Mevlana'nın kitabında kin ve nefrete yer olmadığını, onun mefkuresinin belki de en çok da bugün insanlığın hasretini çektiği mefkure olduğuna dikkati çeken Erdoğan, "Batı dünyasının Ortaçağ'ın zifiri karanlığında olduğu bir dönemde O, insana 'aşkın aynasında kendine bakmayı' ve 'aşkla kölelikten kurtularak' özgürleşmeyi öğretti. Mevlana, 'Hak teala beni aşkın şarabından yarattı' dedi ve insana özündeki ebedi kurtuluş yolunu gösterdi. Ebedi sevgi ve ebedi aşkın dilini onun kadar evrenselleştiren, yaradılmışların en seçkini olan insanı onun kadar yücelten, ümit kapılarını insana onun kadar açan kaç irfan sahibi var?" diye sordu.
Erdoğan, "Ferhat, Şirin için nasıl kazmayı dağa vurduysa, Mevlana da aynı manaya ermek için, aynı kaynaktan su içerek ebedi hasretini dindirmek için insanın derununa, iç alemine, kalbine yöneldi ve bizi de topluca oraya çağırdı. Bu çağrısı yüzünden, yani davet ettiği yeryüzünden geçen yüzyıllar O'nun yaymak istediği ışıktan hiçbir şey eksiltmedi, aksine o ışığı daha da artırdı. Zira, yaradılışı gereği insan ruhunun en büyük özlemi, Mesnevi'nin inleyen ney sesiyle anlattığı gibi ruhun esas sahibine, yaratıcısına duyduğu özlemdir" dedi.
Baykal'dan etnik kimlik vurgusu
CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, "Milli kimliği etnik kimliğe indirgeyip milleti yok saymaktan vazgeçmeliyiz" dedi.
Baykal, Mevlana'nın 736. Vuslat Yıl Dönümü Uluslararası Anma Etkinlikleri kapsamında düzenlenen Şeb-i Arus programında, İran Edebiyatının önemli isimlerinden Molla Cami'nin Mevlana hakkında "Peygamber değildir ancak kitabı vardır" dediğini anımsattı.
Filozof Hegel'in Mevlana için "Gelmiş geçmiş en büyük filozoflardan biridir" dediğini anlatan Baykal, Alman şair Goethe'den ve Nazım Hikmet'in "Ben de müridinim işte Mevlana" dizeleriyle biten şiirinden örnekler verdi.
Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün Mevlana Dergahı'nı ilk kez 3 Ağustos 1920'de ziyaret ettiğini ve buradan çok etkilendiğini anlatan Baykal, "Atatürk, daha sonra da pek çok kez bu dergahı ziyaret etmiş, 1923'te yaptığı ziyarette ise dergahta yemek yemiş, Mevlana'nın büyüklüğü üzerine hayranlık dolu sözler söylemiştir" dedi.
Anadolu İslamiyeti
Baykal, "Hacı Bektaşi Veli '72 Millet birdir' derken nasıl olur biz bir olan milletin parçalanmasına izin verebiliriz" dedi.
Mevlana'nın yaşadığı asra ve Konya'ya sığmadığını, düşüncesinin tüm dünyaya yayıldığını, evrenselleştiğini dile getiren Baykal, "Anadolu İslamiyeti, insan, akıl ve hoşgörü üzerine gelişmiştir. Türkiye, İslamiyetin en akılcı yaşandığı yerdir. Bunun için Türkiye, İslamiyet ile laikliği, özgür kadın anlayışı gibi değerleri bağdaştırabilmiştir. Bizim İslam anlayışımız Bin Ladinleri yetiştiren değil Mevlanaları, Hacı Bektaşı Velileri yetiştiren İslam anlayışı olmuştur. Bunun kıymetini iyi bilmeliyiz, ne mutlu kültürümüzde Mevlana gibi büyük bir isim var. Mevlana'yı anlatma konusundaki eksiklerimizi tamamlamalıyız, öğretilerini temel dayanakları olarak anlatmayı başarmalıyız. İslamiyeti Mevlana'nın objektifinden takdim etmenin yolunu bulmalıyız" sözleriyle konuşmasını noktaladı.
ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.