Yıldırım, "AKP olarak uzun süredir hazırız, bu konudaki adımlarımızı da derhal atacağız. Meclis'e gideceğiz. Gelin bunu milletin önüne koyalım, 15 senedir konuşuluyor yeni anayasa, yeni anayasa her seçim öncesi sakız gibi konuşuluyor. Artık milletin önünden bunu çekelim. Biz Bahçeli'nin çağrısını aynen kabul ediyoruz, biz kısa sürede yeni anayasa çalışmamızı Meclis'e getireceğiz" ifadesini kullandı.
Başbakan Yıldırım, "Meclis ister 367 ile ister 337 ile kabul etsin, her iki durumda da son durumu millete getireceğiz, bu kör dövüşü sona erdireceğiz" dedi.
AKP ile MHP'nin milletvekillerinin sayılarının toplamı 357 olduğu için anayasa değişikliğiyle ilgili teklifin Meclis'te kabul edilmesi mümkün gözükmüyor. CHP ve HDP'nin karşı çıktığı başkanlık sistemiyle ilgili değişikliğin Meclis'te kabul edilebilmesi için 367 oya ihtiyaç var. Değişikliğin referanduma sunulması için ise 337 oya ihtiyaç var.
Başbakan Yıldırım, Anayasa Uzlaşma Komisyonu'nda daha önce kabul edilen 60 maddenin dışındaki maddelerin AKP grubu tarafından hazırlanacağını ifade etti.
Bahçeli'den 'çağrı': Fiili duruma hukuki boyut kazandırılmalı
MHP lideri Bahçeli, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın teklif ettiği başkanlık sistemiyle ilgili olarak "İki yolumuz var. İlki, Sayın Cumhurbaşkanı'nın fiili başkanlık durumundan vazgeçmesidir. Olmazsa fiili duruma hukuki boyut kazandırılmalıdır" dedi.
Dünkü grup toplantısında "Her gün suç işleyen bir yönetimden bahsedilemez. AKP Başkanlık sistemiyle ilgili inadını sürdürecekse yine iki seçeneğimiz var" diyen Bahçeli, "AKP hazırda tuttuğu bir anayasa hazırlığı varsa mutabık kalınan maddeleri kabul etmek kaydıyla Meclis'e getirmelidir. Bu anayasa değişiklik teklifi TBMM'de ya 367 sınırını aşarak kanunlaşacaktır ya da 330 eşiğinin üstünde kalarak referanduma götürülecektir. MHP Türk milletinin vereceği her karara saygılıdır" diye konuştu.
ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.