Basına kapalı gerçekleşen ve yaklaşık 1,5 saat süren görüşmenin ardından iki lider ortak basın açıklaması yaptı.
Yerli ve yabancı çok sayıda gazetecinin takip ettiği basın toplantısında ilk sözü Federal Kürdistan Yönetimi Başkanı Mesut Barzani aldı. Sözlerine, "Kardeşim Maliki'ye hoşgeldin diyorum" ifadeleriyle başlayan Barzani, bu görüşmeleri, Irak'ın karşı karşıya bulunduğu sorunları birlikte ve diyalog içinde çözmek için yaptıklarını söyledi.
Daha önce kurulan çözüm komisyonlarını bu görüşmelerin ardından aktifleştireceklerini belirten Barzani, şöyle konuştu:
"Bundan sonra, sorunları kardeşçe ve daha sakin bir şekilde çözmeye çalışalım. Anayasa bütün sorunlarımızı çözmek için aramızda hakem olsun ve anayasa esas alınsın. Bundan önce olan sorunları anayasal yollarla çözmek ve bundan sonra da çıkacak veya doğacak sorunları çözmek için ve herhangi bir sorunda yine mercimiz olan anayasaya dönelim."
"HEYETLERDE YER ALACAK KİŞİLERİN İSİMLERİNİ BELİRLEDİK"
Barzani'nin yaptığı kısa açıklamanın ardından konuşan Irak Başbakanı Nuri El Maliki de Erbil'e gelmekten ve Bakanlar Kurulu'nun Erbilde'de toplanmasından duyduğu memnuniyeti dile getirdi.
Mesut Barzani'ye "Kardeşim" diye karşılık veren Maliki, Irak'ı ilgilendiren konuları, ülkedeki durumu iyiye götürmek ve bu durumu herkesin çıkarına olacak şekilde, bölgedeki gelişmeleri ele aldıklarını kaydetti.
Bölgedeki gelişmelerin Irak'a yansımaları ve muhtemel tehlikelerin Irak'a sıçramaması için bir dizi görüşme yaptıklarını söyleyen Maliki, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Başbakan Barzani'nin ziyaretinde heyetlerin kurulmasına ilişkin aldığımız kararların uygulanması ve bütün sorunları konuşup çözmek için heyetlerde yer alacak olan kişilerin isimlerini de belirledik. Irak halkının elde ettiği başarıları, ortak olarak bu kazançları korumak için beraberce, konuşmalarımız da bir taraf hakkında olmadı, bütün tarafları ve toplumları için konuştuk.
Erbil'de bulunduğum için Kürt halkına şükranlarımı bildirmek istiyorum. Bu halk ki, diktatör rejimler tarafından çeşitli zulümlere uğradı, onların mücadelesini önemsiyoruz. Halepçe ve Enfal şehitlerini de unutmadık. Bizler hem merkezi hem de bölgesel hükümet olarak Enfal, Halpeçe ve diğer zulme uğrayanlara yardım elini uzatmamız lazım."
"HEDEFİMİZ ÜLKEYİ İSTİKRARA GÖTÜRMEK"
Irak'ın en önemli sorunun genel durumu sakinleştirmek olduğunu ifade eden Maliki, "Genel durum sakinleşir ve olumlu hava oluşturulursa o zaman bütün sorunları çözmek için iyi bir mekanizma ortaya çıkacak" dedi.
Merkezi ve bölgesel hükümet arasındaki sorunları çözmek için kurulan heyetlerin aktifleştirilmesine kolaylık sağlanacağını bildiren Maliki, "Bütün bu sorunlar masaya yatırılırsa sıkıntılar çözülür. Hedefimiz ülkeyi istikrara götürmek. Kararımız dayanışma, işbirliği yapma, anayasa ve ortak çıkarlar doğrultusunda yürümek. Bu doğrultuda bütün tarafların ve milletlerin haklarını da garanti altına almış olacağız. Bu ülkede bizimle yaşayan herkesin ve her tarafın beraberce haklarını koruyacağız" diye konuştu.
"EN YAKIN ZAMANDA SAYIN BARZANİ BAĞDAT'TA OLACAK"
Açıklamalarının ardından iki lider basın mensuplarının sorularını cevapladı. Bir gazetecinin "Barzani'yi Bağdat'ta görebilecek miyiz?" sorusuna Barzani, "Evet göreceğiz ve inşallah ben ve sayın Maliki beraberce dağlara çıkacağız ve Barzan bölgesine, Rewanduz bölgesine gideceğiz" diye cevap verdi. Maliki de "Bizler kardeşiz ve en yakın zamanda sayın Barzani Bağdat'ta olacak inşallah" ifadesini kullandı.
Enfal ve Halepçe'de katledilenlerin yakınlarına tazminat verilip verilmeyeceği sorusu üzerine de Maliki, Saddam rejimi tarafından zarar gören bütün halka gerekli yardım ve tazminatın verilmesi için çalışma yaptıklarını söyledi.
140. MADDE VE PEŞMERGE KONUSU
Maliki, anayasa değişikliğiyle ilgili olarak da anayasayı tekrar meclise gönderip oradan halkın onayına sunmanın zor olduğunu söyledi. Maliki, sorunlu bölgelerle ilgili 140. Madde ve Peşmerge konusunda da şunları söyledi:
"140. Madde ve Peşmerge konusunda bazı ön çalışmalar lazım, bunlar yapılmazsa askıda kalan sorunları çözmek zor olur. Bizler beraberce bu sorunları çözmek için yürüyüceğiz. Sorunlu bölgeler, 140. madde, sayım lazım ve bizler sayım yapılması için hazırız ve kararlıyız. Bu yıl içerisinde bu durumu çözmek istiyoruz. Daha sonra illerin sınırlarını normalleştirmek ve eskisine döndürmek ve belirlemek, bu da sayın cumhurbaşkanımız tarafından sunulmuş, Meclis'te bulunuyor. Bu durumları çözdükten sonra sorunlu bölgelerin çözümü kolay olacak, oradaki halk hangi tarafı istiyorsa o zaman oraya bağlanırlar."
"SİHİRLİ DEĞNEĞİMİZ YOK"
Sorunların kökten çözümü için her iki tarafın niyeti ve birbirlerine güvenin önemli olduğunu belirten Maliki, "Bu durumda bizler çözüme ulaşabiliriz. Ne bende ne de kardeşim Barzani'de sihirli değnek yok ama her iki tarafın isteğiyle bu sorunları çözebiliriz. Sorunları bugün çözemediğimizde moralimizi bozmayalım, yarın veya önümüzdeki hafta çözeriz. Çözüm gerekiyorsa çözeriz, yasa gerkiyorsa yasayı çıkarırız. Bu sorunların asılı kalmasını istemiyoruz" dedi.
Irak Başbakanı Nuri El Maliki, programının ardından Hewler'i gezecek ve daha sonra da başkent Bağdat'a dönecek.
ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.