1962 yılında genç yaşta Kürt halkının bağımsızlığı için silah kaldırdığını belirten Barzani, amacına ulaşması durumunda siyaseti bırakacağını açıkladı.
Acaba devletiniz de İsrail gibi bütün Kürtleri bir devlet içinde mi toplayacak sorusuna Barzani "Diğer parçaların içişlerine karışmayacağız ancak kendi ülkeleriyle barışçıl bir şekilde anlaşıp yaşamaları için yardımcı olacağız. Diğer parçaların da toprakları var ve orda yaşıyorlar. Kendi kaderini kendilerinin belirlemesinden yanayız" cevabını verdi.
Kadınların olduğu cephelerde gelişen saldırılara en iyi direnişin Peşmerge Güçleri tarafından verildiğini belirten Barzani, IŞİD, Kürdistan'ı işgal ederek Kürdistan'ı diğer bölgelerin konumuna düşürmek istediğini söyledi.
İran ile herhangi bir sorun yaşamak istemediğini, ortak çıkarlar ve iyi iki komşu ülke esaslarına göre ilişki geliştirmek istediğinin altını çizen Barzani, "İran Hewlêr'den çok Süleymaniye'de Kürdistan Bölgesi'nin iç işlerine karışıyor. İran'ın içişlerimize hiçbir şekilde karışmasına müsaade etmeyeceğiz" dedi.
KÜRDİSTAN HALKINA KARŞI BÜYÜK SUÇLAR İŞLENDİ
Irak'taki yönetimlerin Kürdistan halkına karşı büyük suçlar işlediğini anlatan Barzani, "Irak devleti kurulduğu günden bu yana Kürtlere karşı büyük suçlar işlemiştir. Ancak Saddam'lı Baas rejiminin suçları, padişahlık döneminin suçlarıyla kıyaslanmayacak kadar büyüktü" ifadesini kullandı.
Bağdat yönetiminin Irak bütçesinden Kürdistan'a düşen pay ile Peşmerge ve memur maaşlarını kesmeden öncesine kadar Kürdistan yönetiminin tek başına petrolünü satmadığına dikkat Barzani, Kürdistan yönetiminin Bağdat'ın bu politikasından sonra kendi petrolünü satmaya başladığını söyledi.
BAĞDAT’TA MEZHEPÇİ BİR HÜKÜMET VAR
Barzani şöyle konuştu: “Biz, Bağdat'la Irak'ın çağdaş, demokratik bir devlet olması temelinde anlaştık. Ancak şu an bile dini-mezhepçi bir hükümet Irak'ı elinde bulunduruyor. 2003'te Kürdistan, politikalarında bugünkünden daha çok söz sahibi ve bağımsızdı. Ancak Bağdat anayasayı çiğneyerek olması gereken ortaklık hukukunu bozdu."
Referandumdan sonra da Bağdat ile diyaloğu kesmeyeceklerini, savaş ve çatışma istemediklerini vurgulayan Barzani, "Ancak referandumdan sonraki görüşmelerimizde ayrılıktan başka bir konuyu konuşmayacağız" dedi.
BÜTÜN KÜRDİSTANLILARIN ORTAK OLACAĞI BİR DEVLET
Kürdistan’ın bağımsızlık sürecine dair açıklamalarda da bulunan Barzani, Kürdistan devletinin Arap, Türkmen, Ermeni, Asuri, Keldani ve diğer bütün etnik ve dini kesimlerin içinde özgürce yaşayacakları bir devlet olacağını vurgulayarak, “Kürdistan devleti, Kürdistan'da yaşayan herkesin devleti olacak. Her kesim bu devletin ortağı olacak. Ve devlet tüm kesimlerin sorunlarını çözen bir devlet olacak” ifadelerini kullandı.
KÜRDİSTAN, KİMSENİN İÇİŞLERİNE KARIŞMAYACAK
Kürdistan'a komşu ülkelerdeki Kürtlerle ilgili de konuşan Barzani, "Kürdistan devleti, Kürdistan'ın diğer parçalarıyla hiçbir ilgisi olmayacak ve onların içişlerine karışmayacak. Ancak kendi ülkeleriyle barışçıl bir şekilde anlaşıp yaşamaları için yardımcı olacak. Her parça kendisiyle ilgili kararlarını kendisi verecek" diye konuştu.
İRAN'IN MÜDAHALESİNE İZİN VERMEYECEĞİZ
İran'ın Kürdistan'ın bağımsızlık referandumuna karşı tavrıyla ilgili de değerlendirmelerde bulunan Barzani, bu konuda Tahran yönetimini sert ifadelere eleştirdi.
İran ile herhangi bir sorun yaşamak istemediklerini, ortak çıkarlar ve iyi iki komşu ülke esaslarına göre ilişkileri geliştirmek istediklerini belirten Barzani, "İran Hewler'den çok Süleymaniye'de Kürdistan Bölgesi'nin iç işlerine karışıyor. İran'ın içişlerimize hiçbir şekilde karışmasına müsaade etmeyeceğiz" ifadelerini kullandı.
EKONOMİ DÜZELMEYE BAŞLIYOR
Kürdistan’daki ekonomik sıkıntılara da değinen Barzani, IŞİD ile mücadele ve yaklaşık 2 milyonu bulan göçmenin Kürdistan’a sığınmasının ağır ekonomik yük getirdiğine dikkat çekti.
Bununla birlikte Bağdat yönetiminin Kürdistan bütçesini kesmesi ve petrol fiyatlarındaki büyük düşüşün de ekonomideki olumsuz tabloya etki ettiğini dile getiren Barzani, bütün bunların Kürdistan’daki kalkınma çabalarını aksattığını buna karşın atılan olumlu adımlar sayesinde sıkıntıların giderilmeye başladığını bildirdi.
KÜRDİSTAN’DAKİ İSLAMİ PARTİLER ŞİDDETİ REDDEDİYOR
Bir soru üzerine, Kürdistan'daki İslami kesimlerin durumuyla ilgili de konuşan Barzani, Kürdistan'da İslami parti ve hareketlerin var olduklarını, bunların şiddeti ret ettiklerini ve güvenlik ve siyasi konularda yasalara bağlı olduklarını belirtti.
BAĞIMSIZLIĞIN İLANINDAN SONRA GÖREVİMİ GENÇLERE DEVREDECEĞİM
Kendisiyle ilgili soruları da yanıtlayan Barzani, Kürdistan'ın bağımsızlığının ilanından sonra siyasi görevini tamamlayacağını ve bu görevi gençlere devredeceğini söyledi.
Barzani görevini devrettikten sonra ne yapacağı yönündeki soruya ise şu karşılığı verdi: "Ben Peşmergeyim ve hep Peşmerge kalacağım."
ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.