Başbakan Neçirvan Barzani, Hewler’de Ortadoğu Araştırma Enstitüsü (MERI) tarafından düzenlenen forumun 2’nci gününde “Irak’ın Geleceği: Demokrasi, Yasa Üstünlüğü ve Kurumsal Reform” konulu oturuma katıldı.
Federal Kürdistan’ın bağımsızlığıyla ilgili konuşan Neçirvan Barzani, “Kürtler’in bağımsızlık talebi haklı bir taleptir. Daha fazla Irak’la kalamayız” dedi.
2014 yılında IŞİD adında bir grubun Federal Kürdistan’a saldıracağını hiçbir şekilde tahmin etmediklerini söyleyen Barzani, “IŞİD’e karşı savaşta koalisyon güçlerinin yanı sıra Türkiye, İran ve birçok ülke Federal Kürdistan’a yardım etti. Eğer söz konusu yardım yapılmasaydı IŞİD’le savaş bizim için çok zordu” şeklinde konuştu.
Ankara-Hewler ilişkilerine de değinen Başbakan Barzani, “Federal Kürdistan’ın Türkiye ile ilişkisi stratejiktir” dedi.
Neçirvan Barzani, Türkiye’nin Turgut Özal döneminde uçuşa yasak bölge oluşturarak Federal Kürdistan’ın sınırlarını koruduğunu, Kürtler’e karşı yapılan katliam girişimlerinde de Türkiye’nin Kürt milletine kapılarını açtığını belirterek, “1991 yılından itibaren gelişen ilişkilerimizde az önce söylediklerimin önemi var” diye belirtti.
Barzani ayrıca, Türkiye’nin Federal Kürdistan’a büyük bir ekonomi kapısı açtığını söyledi.
“Çözüm süreci”ne de değinen Neçirvan Barzani, “Federal Kürdistan, Türkiye’de çatışan taraflar arasında barışçıl bir role sahiptir. AK Parti yönetiminin Türkiye’de bir ölçüye kadar Kürt sorununu çözdü” değerlendirmesinde bulundu.
Başbakan Barzani, 7 Haziran seçiminden sonra HDP’nin AK Parti’yle hükümette yer almayı reddetmesini bir hata olarak gördüğünü belirtti.
Goran’la ilgili eleştirilere cevap
Neçirvan Barzani, Goran Hareketi bakanlarının görevden alınması hakkında ise, “Federal Kürdistan’daki sorunların daha fazla yayılmaması için bir şeyler yapmamız gerekiyordu” dedi.
Barzani, Kürt milletine hizmet etmek için hükümetin geniş tabanlı olması konusunda ısrar ettiklerini belirterek, “Ancak Goran’da ısrar etmememiz gerekiyor. Başka çözüm yolları da var” diye konuştu.
Bağdat-Hewler arasındaki ilişkileri hakkında da Başbakan, “Sorunların çözümü için diyalog olması gerektiğine inanıyoruz. Bağdat’a gitme konusu ise Federal Kürdistan’ın petrol politikasının kırıldığı anlamına gelmiyor” dedi.
Başbakan Barzani Federal Kürdistan’daki ekonomik krizin devam etmesiyle ilgili ise, “Petrol fiyatlarındaki düşüş Federal Kürdistan’ın yaşadığı krizi daha çok tetikledi” diye belirtti.
Neçirvan Barzani son olarak Bağdat-Hewler arasında imzalanan petrol anlaşmasının feshedilmesi hakkında, “Federal Kürdistan güvenilir olmayan kişilerle ilişkilerini sürdüremez” ifadesinde bulundu.
ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.