Bankaların tüketicilerden aldıkları komisyon ve masraflar, gerek mahkemeler gerekse hakem heyetlerince hukuksuz bulunarak geri ödeniyor.
Bunların içinde konut kredisi kullanırken alınan dosya masrafları da var. Bankaların 2 bin lira ila 4 bin lira arasında aldıkları bu masraflar, 4077 sayılı Tüketici Koruma Kanunu'na göre haksız şart sayılıyor. Sözleşmelerin tek taraflı ve tüketiciyle müzakere edilmeden hazırlanması, bu masrafların geri ödenmesini gerektiriyor.
Tüketici Dernekleri Federasyonu Başkanı Ali Çetin, sözleşmelerde bu masrafların açıkça belirtilmediğini, bu yüzden de tüketicilerin geri alabildiğini söyledi. Çetin, 'Bankalar kredi verirken faiz oranlarını ve taksitleri söylüyor ancak, dosya masrafı ve yeniden yapılandırmayı belirtmiyor. Bu yüzden de mahkemeler ve hakem heyetlerinde kararlar büyük çoğunlukla tüketicinin lehine çıkıyor. Tüketici sözleşmenin içine müdahale edemediği için haksız şart oluyor ' dedi.
YAPILANDIRMA İSTEĞİ
Dosya masrafının yeniden yapılandırılan konut kredilerinde ikinci kez istenmesinin de doğru olmadığını kaydeden Çetin, söyle konuştu: 'Bu konuda çok sayıda mahkeme kararı ve Yargıtay içtihadı da var. Tüketicilerden ikinci bir dosya masrafı istenmesi doğru değil. Yeniden yapılandırma diye istenen paralar geri alınabilir. '
NASIL BAŞVURULACAK?
Bankadan paranızı geri almak için; 1.061 TL'ye kadar olan alacaklarda kaymakamlıklardaki tüketici hakem heyetlerine, üzeri için tüketici mahkemelerine gitmeniz gerekiyor.
Yazacağınız dilekçeye mutlaka ödeme dekontlarınızı ve kesinti belgelerini de ekleyin. Tüketici mahkemeleri 1-3 ay arasında karara varıyor. İki tarafa da 15 gün içinde itiraz hakkı doğuyor.
ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.