• BIST 9389.62
  • Altın 2837.382
  • Dolar 34.4229
  • Euro 36.2785
  • İstanbul 13 °C
  • Diyarbakır 15 °C
  • Ankara 10 °C
  • İzmir 15 °C
  • Berlin 7 °C

Balyoz operasyonu dünya basınında

Balyoz operasyonu dünya basınında
"Balyoz Eylem Planı" soruşturması kapsamında, 48 subay ve bir astsubayın gözaltına alınması dünya basınında geniş yer buldu.

ABD BASINI:

New York Times: “Laik Silahlı Kuvvetler'e karşı bugüne kadar girişilen operasyonların en büyüklerinden biri olan son operasyon, hükümetle yargı arasındaki çatışmadan dolayı tırmanan siyasi bir kriz endişelerini daha da artırdı. AB üyesi olmayı bekleyen NATO üyesi Türkiye, kökeni siyasi İslam'a uzanan AK Parti ile ordu ve yargı içinde kümelenen muhafazakar, ulusalcı laikler arasında uzun zamandır yaşanan iktidar mücadelesine kilitlenip kaldı. 1960'tan beri dört hükümet deviren orduda karşı girişilen gözaltıların daha önce düşünülmesi bile mümkün değildi."

Washington Times: “Türk polisi, askeri darbeye zemin oluşturmak üzere camileri havaya uçurmayı planladığı iddia edilen 50'ye yakın komutanı gözaltına aldı. Türkiye çapındaki operasyon, dikkatleri, laik seçkinlerle İslami yönelimli hükümet arasındaki iktidar mücadelesine çevirdi. Son operasyon en azından, Osmanlı'dan kalma bir ifadeyle Paşalar olarak bilinen subayların artık dokunulmaz olmadığını gösterdi."

Forbes: “Son gözaltılar hükümetin 1960'tan beri dört iktidar deviren ve Mustafa Kemal Atatürk'ün Osmanlı İmparatorluğu'nun küllerinden laik cumhuriyeti kurduğu günden beri etkili olan orduya karşı inisiyatifi ele geçirmeye çalıştığının bir göstergesi olarak yorumlanıyor. Güçlü seçmen desteğinin yanı sıra Avrupa Birliği'nin desteğini de arkasına alan Başbakan Tayyip Erdoğan ordunun gücünü zayıflattı ve generalleri daha da dizginleyeceğini işaretlerini verdi."

Wall Street Journal: “Türk terörle mücadele polisi, Türkiye'nin “derin devletiöne karşı yürütülen geniş kapsamlı bir operasyon çerçevesinde onlarca emekli ve muvazzaf askeri gözaltına aldı. Balyoz suçlamaları Türkiye'yi ikiye böldü. Birçok Türk davayı darbeler yapan, suikastler gerçekleştiren seçilmemiş subayları dize getirme girişimi olarak görürken, bazıları da hükümetin modern Türkiye'nin laik temellerini korumaya çalışan kurumları zayıflatma çabası olarak yorumluyor. Piyasalar geçen haftaki hükümet-yargı çatışmasını satın almışken, analistler son operasyonun 2007'den beri sessizce tırmanan iktidar mücadelesini şiddetlendirip istikrarı tehdit edip etmeyeceğini yakından izliyor."

İNGİLİZ BASINI:

Financial Times: “Son operasyon muhtemelen, İslamcı kökene dayanan hükümetle geleneksel olarak laik olan ordu ve yargı arasındaki gerilimi tırmandıracak. İstanbul, Ankara ve İzmir'deki gözaltılar, her ikisi de birbirini yargıya karışmakla suçlayan AK parti ile üst düzey arasında yaşanan çatışmanın hemen ardından geldi."

Guardian: Ordunun imajı Erdoğan'ın seçilmiş hükümetini laikliğini altını oyuduğu gerekçesiyle alaşağı etmek için gizlice planlar yaptığı yolundaki suçlamalar nedeniyle zaten kirlenmişti. Gözaltına alınan komutanlar camileri havaya uçurarak kargaşa yaratıp ordunun yönetime el koymasını tetiklemeye çalışmakla suçlanıyorlar. Ordu ise bu suçlamaları reddediyor.

The Times: “Henüz resmi bir suçlama yöneltilmemesine karşın, 'Balyoz Operasyonu'yla bağlantılı gözaltılar, Türkiye'nin demokrasi tarihinde önemli bir dönüm noktası olabilir. Son gelişmeleri eleştirenler bu davalarla AK Parti muhaliflerine karşı bir cadı avı yürütüldüğünü öne sürerken, Ergenekon davasını destekleyen liberaller, ordunun üst kademelerine dokunulmamasından yakınıyordu."

BBC: “Dünkü gözaltılara yol açan darbe planı iddiası, Ergenekon komplosuna benziyor ve muhtemelen de onunla ilişkili. Birçok Türk, yaşananları Türkiye'deki laik yapılanmayla AK Parti arasında devam etmekte olan iktidar mücadelesinin devamı olarak görüyor. Bazı ulusalcılar, kökeni siyasal İslam'a dayanan AK Parti'yi, Türkiye'deki laik rejimi devirip yerine İslami bir devlet kurmaya niyetlenmekte suçluyor. Hükümetse bu iddiaları reddederek, amacının Türkiye'yi modernleştirip AB üyeliğine yaklaştırmak olduğunu savunuyor."

Daily Telegraph: “Generallerin gözaltına alınmasına yol açan plan, Türk jetlerinin Yunan rakipleriyle Ege üzerinde saldırgan manevralara girip Yunanlıları ateş açmak için kışkırtarak 'saati geriye, yani 1923'e', son Türk-Yunan savaşının olduğu tarihe çevirmeyi öngörüyordu. Onyıllardır süren askeri hakimiyetten sonra, üst düzey askeri yetkililerin elleri kelepçeli şekilde mahkeme kapısında bekleyen görüntüleri talihin tamamen döndüğüne işaret ediyor."

ALMAN BASINI:

Alman gazeteleri Bild ve Die Welt Balyoz Operasyonu'na ilişkin ayrıntılı değerlendirmede bulundu.

Bild gazetesi, “Polis 49 subayı gözaltına aldı" başlığıyla verdiği haberde şunlara vurgu yaptı: “Gözaltına alınanlar arasında eski Hava Kuvvetleri Komutanı İbrahim Fırtına ile eski Deniz Kuvvetleri Komutanı Özden Örnek de bulunuyor. Geçtiğimiz Ocak ayında Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile AK Parti'yi iktidardan uzaklaştırmayı hedefleyen Balyoz adında bir askeri plan ortaya çıkarılmıştı."

Die Welt gazetesi ise, “Darbe şüphesi-Polis emekli subayları gözaltına aldı" yorumunu yaptı. Gazetede, “Gözaltına alınanlar arasında eski Hava Kuvvetleri Komutanı İbrahim Fırtına ile eski Deniz Kuvvetleri Komutanı Özden Örnek de var. Şüpheliler İstanbul Başsavcılığı'nın talimatıyla gözaltına alındılar. Zanlılar Başbakan Erdoğan'a karşı darbe yapmayı planlayan gizli Ergenekon örgütüne üye olmakla suçlanıyorlar" ifadeleri dikkat çekti.

İTALYAN BASINI:

İtalya basını Türkiye'de “hükümete yönelik darbe planı" iddiasıyla emekli generalleri de kapsayan gözaltı dalgasına geniş yer verdi.

Corriere della Sera gazetesi internet sayfasında haberi, “Türkiye: İslamist hükümete karşı askeri komplodan 40 gözaltı" başlığıyla duyuruldu.

Haberde “Türkiye'de, varsayılan AKP hükümetini devirmek için askeri komployla ilgili tansiyon yükseldi. Hükümeti devirmeye yönelik Ergenekon şebekesiyle bağlantılı 40 yüksek düzey resmiye kelepçe vuruldu" ifadesi yer alırken, ayrıca, “İktidara göre söz konusu grup, politik cinayetler işledi, içinde başbakanın da bulunduğu yeni cinayetler için plan yapıyordu. Muhalefete göre ise, darbe planı varsayımdan ibaret. Gerçekte askeriye devre dışı bırakılıp, hükümete güç gazandırmak amaçlanıyor" denildi.

La Repubblica gazetesi internet sitesinde, “Türkiye darbeye engel oldu. 40 kişi durduruldu" başlığının altında, “Türk basınında bu 40 kişinin Ergenekon'la bağlantısı olan gizli bir organizasyon, hedef ülke ve Ankara hükümeti dengelerini bozma. Şimdi gözler askeriyenin vereceği tepkiye çevrildi" ifadesi yer aldı.

La Stampa gazetesi internet sayfasında ise, haber “Türkiye darbeyi durdurdu" başlığıyla yer buldu. Haberde, “Türkiye'de darbe hakkında konuşmak, günlük politik tartışmaların bir parçası. Bugün yine, AB'ye girmesi gerektiğini iddia eden bir ülke, bir askeri darbenin durdurulduğunu öğrenerek uyandı" yorumu yapıldı.

RUS BASINI:

Türkiye'deki tutuklama olayları Rus basınında geniş yer buldu. Birçok haber ajansı ve gazetelerin internet sayfası, okurlarına bunu ilk sıralardan duyurdu.

Haberler şu başlıklarla verildi: “Görevdeki ve emekli yaklaşık 50 askeri yetkili ihtilal hazırlığı suçuyla tutuklandı", “Türk askeri yetkilileri ülkeyi devirme planı yaptılar", “Türkiye'de generallerin komploları açığa çıktı", “Türkiye'de ihtilal hazırlığında bulunan yüksek mertebeli askeri yetkililer tutuklandı", “Hükümet aleyhinde komplo planı yapan askeri yetkililer gözaltında", “Türkiye'de 14 yüksek askeri yetkili tutuklandı."

Tutuklananlar arasında general ve amirallerin de olduğunun üzerinde durulurken, Türk ordusunun 1960 yılından bu yana 3 defa ihtilal yaptığının altı çizildi.

Ria Novosti: “Son operasyon çerçevesinde birçok üst düzey askeri yetkililerin gözaltına alınmasına yol açan “balyoz" planının Ergenekon komplosuyla bağlantılı olduğu sanılıyor. Davalar birçokları tarafından, Türkiye'nin laik ordu ve yargısıyla iktidardaki AK Parti arasında sürmekte olan iktidar mücadelesinin bir parçası olarak görülüyor."

İSKANDİNAV BASINI:

Türkiye'de çok sayıda general ve muvazzaf subayın gözaltına alınması, Danimarka ve diğer İskandinav ülkelerinde büyük yankı uyardı.

Danimarka medyası, "Türkiye'de iktidar savaşı“ manşetiyle verdiği haberde yüksek rütbeli subayların İslami kökleri bulunan iktidara karşı ihtilal planlama iddiasıyla gözaltına alındıklarını duyurdu.

Haberde, "Polis operasyonu, Türkiye'de bugüne kadar laik güvenlik güçlerine yönelik yapılan en büyük operasyon. Operasyon, AKP hükümeti ile, askerin arasındaki gerginliği daha da artırdı. Türkiye'de asker herzaman laikliğin güvencesi olmuştur. Orduda bazı kesimler, iktidarın gizli bir İslami planı olduğunu ve orduyu küçümsediğini düşünüyor. Hükümet ve hükümeti destekleyenlerin orduyu yıpratmak için deliller uydurduğu öne sürülüyor.Ordunun gücü ve önemi AB'ye girmek için yapılan reformlarla önemli derecede zayıflatıldı“ denildi.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
  • Ekşi Sözlük’e erişim engeli kaldırıldı03 Mart 2023 Cuma 10:13
  • Ekşi Sözlük'e erişim engeli getirildi22 Şubat 2023 Çarşamba 11:28
  • Şahan Gökbakar'dan 'sesi kısan' TRT Haber'e tepki11 Şubat 2023 Cumartesi 22:47
  • Sözcü TV yayın hayatına başlıyor21 Ocak 2023 Cumartesi 12:38
  • Halk TV'de üst düzey istifalar07 Ocak 2023 Cumartesi 23:01
  • RTÜK’ten kanallara ‘Kılıçdaroğlu’ cezası30 Mayıs 2022 Pazartesi 13:43
  • TV100'den Metin Özkan kararı23 Şubat 2022 Çarşamba 17:11
  • VOA’dan RTÜK kararına itiraz: Tek amacı sansür uygulamak23 Şubat 2022 Çarşamba 15:40
  • Rusya Deutsche Welle'yi yasakladı03 Şubat 2022 Perşembe 18:28
  • RTÜK’ten TELE1 ve FOX TV’ye ceza24 Ocak 2022 Pazartesi 15:21
  • ÖNE ÇIKANLAR
    Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0532 261 34 89