Azadi İnsiyatifi tarafından 16 Ağustos Cumartesi günü Diyarbakir'da düzenlenecek istişare toplantısı çağrı metin şöyle:
Bismillâhirrahmânirrahîm
Ahiret gününün ve mülkün sahibi Allah tarafından “kavim kavim ayrılan” kavimlerden biri olan Kürt milletinin efradını camii, ağyarını mani bir tanımını yapmaktan mahrumuz. Neden böyle? Çünkü Kürtlerin dünya yüzünde malik kılındığı alan ile bağları kopartılmış ve bir millet olarak aldığı şekil kaybedilmiştir. Bu kaybediş biz Kürtlerin millet-olma vasfını kendi içerisinde erittiği gibi millî hafızamızda da bir kırılma yarattı. İrfan ile siyaset ya da imân ile vatan arasındaki bağ kopartılarak Kürtler artık ne idüğü belirsiz bir kalabalık ve biçimsiz bir kimesne güruhu hâline düşürüldü. Bu zelil durumunesas sorumlusu Kürtlerin komşuları olan devletlerin zulüm ve müstemleke politikalarıdır. Bununla birlikte bu durumdan kurtulma vaadiyle destek bulan Kürt siyasî aklının seküler ve modernist yapısı krizi daha da derinleştirmektedir. Bu kesimin sahip olduğu siyasî akıl ile Kürt milletinin krizi arasında bir uyuşmazlık mevcut olduğu için bu kesimler bütün iyi niyetine ve çabalarına rağmen, sadra şifa olmaktan uzaktır. Kürtlerin zaman-mekân krizi farklı tonlardaki iki cendere arasında sıkışıp kaldığı için, Kürt milleti ne kendisinden (ç)alınanı dürüst bir şekilde hatırlamakta ne de kendi imânı ile vatanı arasındaki bağı ihya etmektedir.
Hak, Adalet ve Hürriyet için Kürdistan İslâmî İnisiyatifi-AZADÎ, Kürtleri antropolojik bir kategoriden siyasî bir kategoriye terfi ettiren; biz Kürtleri biçimsiz bir kalabalık olmaktan millet-olmağa yükselten irfan ile siyaset arasındaki bağı ihya etme girişimidir. AZADÎ; EhmedêXanî’nin fikriyatı, Şeyh Said Efendi’nin fiiliyatı ve Bediüzzaman SaidêKurdî’nin ümmet kapısıdır. AZADÎ’nin yaslandığı bu gelenek Kürdistanlı Müslümanları ve hem Kürdistan hem İslâm gibi bir meseleleri olan kişileri sevindirip destek buluyor. Çünkü bu insanlar İslâm'ın Kürdistan'a bir teklifinin olduğunu biliyor: "Hiç bilenle bilmeyen bir olur mu?" Bu teklif bizlere, Kürt milletinin bu dünyadaki menkıbesinin ne olduğunu idrâk etme zemini yaratıyor. Hakeza bu teklif, bizden alınanları, geri istememiz için ihtiyaç duyduğumuz feraseti bize sunmakta. Bu teklife amenna demeyi başaran Kürdistanlılar sayesinde, tarihin büyük bir imânsızlıkla kayıtsız kaldığı Kürdistan, kendi hakikati, geleneği ve kendi varlık iradesiyle Tarihten hesabını sormaya hazırlanıyor.
Kürdistan toprağında 13 Şubat 1925 yılında bir parantez açıldı. Yaşanan askerî yenilginin ardından Kürdistan’ı vatan ve Kürtleri millet yapan bütün değerler, bu toprakların ufkunun uzağına düştü. AZADÎ; Şeyh Said Efendi(r.a.)'nin 1925'de açtığı parantezi kapatma hareketidir. O paranteze Kürdistan'ı üzerinde ot biten bir toprak parçası olmaktan çıkarıp, bir "vatan" kılmanın anlamı mündemiçtir. O paranteze, Kürtleri biçimsiz bir halk olmaktan çıkarıp bir "millet" yapan iradenin ufku dâhildir.
AZADÎ cennetmekân Şeyhimizin açtığı parantezi kapatma ve o parantezin ihtiva ettiği imânın, vatanın ve milletin rüştünü cümle âleme ispat etme iddiasındadır.Tarihten tardedilen Kürt milletinin kendisini tarihe dayatması ancak o paranteze alınan anlam ufkuna layık olması ve o parantezi kapatması ile mümkündür.
Evvel zaman içinde, din-i mübin sayesinde vatan olmuş Kürdistan toprağının üstüne basan ve İslâm'ın Kürdistan'a sunduğu bu teklifin farkında, idrâkinde ve ayırdında olan Kürdistanlı gençler, 16 Ağustos Cumartesi günü Diyarbekir'de kendi istikballeri hakkında istişarede bulunacaklar.
Gün boyu devam edecek olan istişare toplantımızın başlıca gündem maddeleri şöyledir:
- Kürdistanlı Müslümanlar Kürt siyasetinde neden politik bir aktör ve özne olamadılar?
- Şeyh Said Efendi hazretleri kıyamından bugüne kadar 90 yıllık uzun parantez AZADÎ ile kapanacak mı? Bunu vücuda getirmek nasıl mümkündür?
- Yükseltilmesi gereken Kürdistanî hassasiyetlerin ve Kürdistanî ruhun zuhûr etmesinde mütedeyyin Kürtlerin ve Kürdistanlıların rolü nedir?
- Kürdistan’daki mevcut aktörler ile siyasetlerinin eksikliği nedir? Bu eksiklikler nasıl telafi edilebilir?
- 4 parça Kurdistan'daki gençlerle iletişim ve millî-kolektif faaliyetler.
- İslami kesimin Kürdistan siyasetindeki yeri, tarihi deneyim ile geleceğe dair öngörüler?
-Şeyh Said Efendi kıyamından bugüne kadar yaşanan hadiseler ve deneyim neticesinde İslami camianın durumu, AZADÎ İnisiyatifi Kürdistan halkı için bir seçenek olabilir mi?
- Şeyh Said kıyamının ilham ve istinadıyla hareket eden AZADÎ İnisiyatifi'nin partileşme ihtiyacı, ihtimali ve lüzumu.
- 6-7 Eylül 2014’de düzenlenecek olan AZADÎ İnisiyatifi kongresine dair fikir teatisi
Bu istişare toplantısına kendisine Kürdistan'ı ve İslâmın Kürdistan'daki istikbalini dert edinen her genç kardeşimiz davetlidir.
Allah’a emanet olun.
Azadi İnsiyatifi Gönüldaşları ile 1. Gençlik İstişare Toplantısı Çağrıcıları:
Enes Atila Pay
Mahmut Sami Çınar
Mehmet Kartal
Ömer Sönmez
Sabri Akgönül
Salahattin Zilan
ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.