• BIST 9465.66
  • Altın 2952.122
  • Dolar 34.4839
  • Euro 36.1941
  • İstanbul 12 °C
  • Diyarbakır 12 °C
  • Ankara 15 °C
  • İzmir 19 °C
  • Berlin 1 °C

Aydınlar süreci değerlendirdi

Aydınlar süreci değerlendirdi
Aydın ve yazarlar, yeni grupların gelişini olumlu karşılarken, bu şekilde Hükümet’in elinin güçlendiğini, “dağın yolunun açıldığı” şeklinde yorumlar yaptı.

Kandil ve Maxmur’dan gelen barış gruplarıyla “Kürt açılımı”nda yeni bir dönemece girilirken, sürecin devamı, “dağdan iniş”in hızlanması için yeni Anayasa’nın zorunlu olduğu bildirildi. Aydın ve yazarlar, yeni grupların gelişini olumlu karşılarken, bu şekilde Hükümet’in elinin güçlendiğini, “dağın yolunun açıldığı” şeklinde yorumlar yaptı.

Görüşlerini aktaran aydın ve yazarlar, dağdan gelişlerin hızlanması için yeni bir Anayasa’nın zorunlu olduğunu, sadece yasal düzenlemelerle sürecin yürümeyeceğini belirtti. Star yazarı Mehmet Metiner, “dağın yolunun açıldığını” belirterek, “DTP Kandil’den gelenleri hacı gibi il il gezdirmemeli. Gelenler hassas bir dil kullanarak önyargıları yıkabilirler” dedi. “Kürt açılımı”nda DTP’nin çözüm aktörü olamadığını savunan Metiner, “gereksiz şovların hükümetin elini zayıflatacağı” görüşünü dile getirdi. Yayıncı ve yazar Ümit Fırat ise, 1999’daki gibi Abdullah Öcalan’ın gerillalara “Türkiye dışına çıkın” çağrısı yapmamasının eksiklik olduğunu söyledi. Yazar Altan Tan ise, yeni bir Anayasa’nın dışında Kürdistan Bölgesi’nin tanınması gerektiğine işaret etti.

Aydın ve yazarların barış gruplarının gelişiyle ilgili değerlendirmeleri şöyle:

 ÖZTÜRK TÜRKDOĞAN (İnsan Hakları Derneği Genel Başkanı): Yeni “barış grupları”nın gelişi sürece olumlu katkı sunar, silahların susabileceği bir atmosferin oluşmasına hizmet eder. Ancak adımların karşılıklı olması gerekir. Ordu da operasyonlarını durdurabilir. Bu, güveni pekiştirir.

Bundan sonra yapılabilecekler yeni bir Anayasa ile mümkün. Bu ülkede başörtüsüyle ilgili düzenleme yapıldı ancak Anayasa Mahkemesi’nden geri döndü. Bu Anayasa varken, yarın bir gün “demokratik açılım” kapsamında yapılacak düzenlemeler de döner. Bu yasal mevzuatla çok fazla barış grubunun gelebileceğini düşünmüyorum.

Yeni grupların gelmesi hükümetin elini güçlendirir. Bu süreçte herkes sorumlu davranmalı, iyi düşünüp konuşmalı. Kürt siyasetçilerin, özelde DTP’nin yapıcı rolünü oynamaya devam etmesi gerekir. Süreç her zaman sıkıntıya girebilir. Hükümet kararlılığını sürdürmeli.

 MEHMET METİNER (Star Gazetesi Yazarı): Yeni grupların gelişi sevindirici. Dağın yolu açıldı böylece. Ancak Eve Dönüş Yasası’nda kısmi sorunlar var. Gelenlerin, “pasaport yasasını ihlal ettin, örgüte katılmadan önce eyleme katıldın” tarzında şeyler sorulmadan bırakılmaları gerekir.

Kandil’den gelen grubun getirdiği mektubun içeriğine bakıldığında bunlar zaten Hükümet’in programında var. Bunları dile getirip hükümetin elini zayıflatmanın gereği yoktu. Yarın bir gün muhalefet, “Hükümet PKK’nın taleplerini yerine getiriyor” diyerek eleştirebilir.

DTP, gelenleri otobüsün üzerine çıkartıp, hacı gibi il il dolaştırmamalı. Gereksiz şovlar Hükümet’in elini zayıflatır. DTP, bir siyasi parti ve her seferinde PKK sözcüsü gibi davranmamalı. DTP, hala bu süreçte çözümün aktörü olamadı.

Barış grubu, çok anlamlı mesajlar verebilir. Hassas bir dil kullanırlarsa önyargıları yıkabilirler. Aksi halde onlar da çözümsüzlüğün parçası olur.

ALTAN TAN (Yazar): Grupların gelişi olumlu Serbest bırakılmaları da faydalı. Bu süreç devam ettirilebilmeli. Dağdan gelenlerin hiçbir tartışmaya mahal bırakmayacak şekilde serbest bırakılmaları için acilen yasalar yapılmalı. Bugün yapılan MGK bu anlamda bir dönüm noktası. Süreç, yasal dayanaklara oturmazsa her an tersine dönebilir. Bundan önce başörtüsü ve cumhurbaşkanı sorununda yaşanmıştı. Sadece yasalarla halletmeye çalışırsanız bunlar Anayasa Mahkemesi’nden döner. Grupların gelmesi hükümetin elini güçlendirmiş görünüyor. Ancak sürecin devamı için yeni bir Anayasa, PKK’nin üzerine düşenleri yapması, Türkiye’nin de Kürdistan Bölgesi’ni tanıması gerekiyor.

PROF.DR. GENÇAY GÜRSOY (Türk Tabipleri Birliği Başkanı): Yeni grupların gelmesinin, açılımı tıkandığı noktadan biraz daha ileriye götüreceği ümidini taşıyorum. Şu ana kadar provokatif bir eylemin olmaması sürecin barışçıl bir ortamda yürümesi açısından sevindirici. Bunun arkası gelecektir. Hukuk adamlarının da barış ortamını zedeleyecek yorumlardan kaçınması gerekiyor. Bu konudaki yasal engeller de ortadan kaldırılmalı. Yeni bir Anayasa bunun temeli.

ÜMİT FIRAT (Yazar-Yayıncı): Yeni gelen gruplar, sürece katkı sunar, neden sunmasın ki. En azından bugüne kadar hükümetin politikasına destekleyici bir bakış sunmayan PKK vardı. Şimdi ise dağdan gelenleri görüyoruz. Demokratik açılımın hedeflerinden biri PKK’nın silah bırakması. Bu da süreci hızlandırır. Arkasında Kürt desteği olmayan bir açılım eksik kalırdı. Hükümet, bugün bu desteği gördü ve cesaret alıyor. Ancak eksik yanlar var. 1999’da Abdullah Öcalan, silahlı gruplara “Türkiye dışına çıkın” çağrısı yapmıştı. Bu sefer öyle bir çağrı yok. Bu yumuşak ortamda bir Türk askerinin cenazesi kalkarsa süreç negatif etkilenir. Provokasyon her iki taraftan da gelebilir. Bir de dağdan gelişlerin bir anda değil, sindire sindire olması gerekir.

AKnews

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89