Al Jazeera'ye konuşan Ali Bayramoğlu, “Hükümet 'Hendekler kapanmadan görüşme olmaz', HDP ise 'Kandil’e göre müzakere başlamadan hendekler kapanmaz' diyor” şeklinde konuştu.
Aralarında gazetecilerin de olduğu bir grup aydın 6 Ocak 2015 Çarşamba günü sırasıyla HDP Eş Başkanı Selahattin Demirtaş, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve Başbakan Ahmet Davutoğlu ile görüştü. Görüşmelerin nedeni bazı yerleşim yerlerindeki güvenlik güçleri ve PKK arasındaki çatışmaların durdurulması çabalarıydı. Heyette yer alan isimlerden Ali Bayramoğlu, HDP ve hükümet cephesinde karşılıklı pozisyonlarını koruma hali olduğunu söyledi. Al Jazeera'ye konuşan Bayramoğlu, çatışmaların durması için ön koşullar öne sürüldüğünü belirtti:
“Hükümet 'Hendekler gömülmeden operasyonlar durmaz' diyor. Ben bizzat Selahattin Demirtaş’a 'Silahları susturmanın imkânı yok mu?' diye sorduğumda Demirtaş, 'Kandil’e göre müzakereler başlamadan hendekler gömülmez' dedi”
HDP tarafının insan hakları ihlâllerini gündeme getirdiğini söyleyen Ali Bayramoğlu, Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun ise, “insan hakları ihlalleri ispatlandığı zaman müdahale ediliyor, müsamaha gösterilmiyor” dediğini kaydetti.
Heyet üyelerinden yazar Tarık Çelenk de kısa vadede çatışmaların sona ereceğine ilişkin umutlu olmadığını söyledi. Çelenk, Selahattin Demirtaş’ın çatışmaların Batı’ya sıçramaması için Demokratik Toplum Kongresi ile birlikte ciddi çaba içine girdiklerini söylediğini belirtti.
Çelenk, görüşmelerin ardından edindiği izlenim sonucu yapabileceği yorumunun “Türkiye’deki çatışmaların sona ermesinin anahtarı Rojava” olacağını söyledi. Çelenk’e göre, Rojava, Türkiye’nin kırmızı çizgisi olmaktan çıkarsa, Rojava’nın demokratik dönüşümüne Türkiye katkı yaparsa Türkiye’deki Kürt Sorunu’nun çözümünde mesafe alınabilir.
İHD Genel Başkan Yardımcısı Raci Bilici ise görüşmeye ilişkin şunları söyledi:
"Durumun kötüye gittiğini, operasyonların durdurulması, çatışmaların bitmesi ve yasakların kalkması gerektiğini söyledik. Bu sorunu görüşmemenin gerekçesinin olamayacağını ve yeniden diyalog ve müzakere zeminine dönülmesi gerektiğini ifade ettik."
"Bu cenazelerin alınması ve defin edilmesi gerektiğini söyledik. Yaşanan durumun çözüm süreci başlamadan önce yaşanan durumdan daha vahim olduğunu ve bunun sürdürülmesinin imkansız olduğunu ifade ettik."
Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun da yaşananları kendi pencerelerinden anlattığını söyleyen Bilici, gerek görülmesi halinde yeniden görüşebileceklerini de söyledi. İHD Genel Başkan Yardımcısı Raci Bilici, heyetten bazı arkadaşlarının Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş ile de görüşeceğini belirterek, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile yaptıkları görüşmeyi de şöyle değerlendirdi:
"CHP Genel Başkanı sayın Kemal Kılıçdaroğlu'ndan yaşanan durum karşında daha aktif rol almasını istedik. CHP'nin durumunun AKP ve HDP'den farklı ve kamuoyunun CHP'den beklentileri olduğunu söyledik. CHP'nin sürece dahil olmasını ve süreçte daha aktif rol oynayarak taraflara öneriler sunmasını beklediğimizi ifade ettik. CHP Genel Başkanı da çözüm adresinin Meclis olduğunu ve sorunun meclis zemininde çözülmesi için CHP olarak üzerlerine düşeni yapacaklarını söyledi. CHP lideri, çözüm olması durumunda gerektiğinde herkes ile görüşülmesi gerektiğini de söyledi."
“Başbakan, bölgedeki izlenimlere değil istihbarata inanıyor”
Yazar Oya Baydar ise görüşmede Başbakan Davutoğlu'nun daha önce kamuoyuna yaptığı açıklamalarına paralel olarak sokağa çıkma yasağının uygulandığı bazı mahallelerde hendekler kapatılana kadar operasyonların sürdürüleceğini ve devlet, hükümet olarak başka seçeneklerinin olmadığı yönünde görüş bildirdiğini aktardı. Baydar, Davutoğlu’nun "Böyle giderse çatışmaların ve hendeklerin bölgenin farklı yerlerine yayılacağı, daha önce denenmiş 'bitirme', 'temizleme' yöntemlerinin işe yaramadığının görüldüğü, bu gidişle ülkenin Suriyeleşme tehlikesiyle karşı karşıya bulunduğu" görüşüne katılmadığına dair izlenim edindiğini söyledi.
Baydar, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Bölgedeki silah yığınağına ilişkin elindeki bazı bilgi ve belgeleri paylaştı. Sizler olsaydınız yerimde, ne yapardınız sorusunu birkaç kez tekrarladı. Bizler de böyle yapmayacağımızı, çözümün çatışmaları durdurmak için görüşme yapmakta olduğunu tekrarladık.”
"Sur'da halen ailelerine teslim edilmeyen, yerde kalan iki cenazenin durumunun araştırılması ve gereğinin yapılması için toplantıda bulunan İçişleri Bakanı Efkan Ala'ya Diyarbakır Valisi ile temasa geçmesi ve duruma el koyması talimatı verdi. Sivillere yönelik her saldırı ve hak ihlalinin takipçisi olacaklarını yineledi"
"Münferit olaylar üzerinde durup, münferit müdahalelerle bölgede kısmi bir rahatlama sağlamayı amaçladıkları, bölge halkının hızla değişen ve kopuşa giden psikolojisinin tam olarak kavranmadığı, bölgedeki AKP tabanı ve mütedeyyin kesim üzerinden çözüm aramaya yönleneceği izlenimini edindik." (Al Jazeera, Radikal, T24)
ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.