Amerikan Havacılık ve Uzay Dairesi'nin (NASA) su bulma umuduyla Ay'ı 'bombalamasının' ardından yakalanan ilk görüntü yayınlandı.
Hem dünyadaki hem de Hubble Uzay Teleskopu'ndaki gözlemciler roketin Ay yüzeyine çarpmasıyla ortaya çıkan enkaz ve toz bulutuna dair bir görüntü yakalayamamıştı.
Çarpma sonucu maddelerin 10 kilometre kadar yükselmesi bekleniyordu. Dünyadan yapılan gözlemlerin iki kilometreden az bir sıçramayı gözlemleme şansı yoktu. Çarpma sonrasında da sonuç beklendiği gibi olmadı. Çarpma sonucunda fazla enkaz ve toz bulutunun yükselmemesi Ay'ın yüzey yapısına bağlanıyor.
Ancak roketin arkasında bulunan ve dört dakika sonra Ay'a çarpan uzay aracı bir kilometre kadar uzaya yükselen yükselen maddelerin görüntüsünü yakalamayı başardı.
NASA uzmanları, şimdi, çarpma sonucunda ne kadar maddenin püskürdüğünü ve bunların muhtevasını anlamak için bu görüntüleri inceliyor.
Daha önceki araştırmalar sırasında Ay yüzeyinin üstteki 70 santimetresinde hidrojene rastlanmıştı. Bu da su bulunabileceği ihtimalini güçlendirmişti.
Araştırmacılar kasım ortasına kadar "Lunar Crater Observation and Sensing Satellite" (LCROSS) misyonuyla elde edilen materyalleri analiz etmeyi umuyor. Bunun ardından Ay'da gerçekten su bulunup bulunmadığı bilinecek.
LCROSS uzay aracı 9 Ekim'de ikiye ayrılarak, birkaç dakika arayla Ay'a çarpmıştı.
Uzay aracının ilk önce üst katının güney kutbundaki Cabeus kraterine çarparak, Ay'dan 15 km öteye enkaz ve toz bulutu çıkmasına yol açması bekleniyordu.
Ardından enkaz bulutunun üzerinde uçacak LCROSS'un geriye kalan parçası, bunları toplayıp analiz edecek ve saatte 8 bin km hızla Ay'a çarpmadan önce su izlerini araştıracaktı.
ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.