• BIST 9549.89
  • Altın 3005.805
  • Dolar 34.5348
  • Euro 36.0249
  • İstanbul 17 °C
  • Diyarbakır 10 °C
  • Ankara 12 °C
  • İzmir 19 °C
  • Berlin 2 °C

ATM'lerde izleniyor olabilirsiniz!

ATM'lerde izleniyor olabilirsiniz!
ATM'leri teleskopla gözetleyip kredi kartlarını kopyalıyorlar, bilgilerinizi girerken makinaya iyice yaklaşıp mümkün oldukça görüntüyü engelleyin

Bilişim soyguncularının göz diktiği adreslerden biride ATM para çekme makinaları. Akıllara durgunluk veren yöntemlerle banka yada kredi kartlarını kolayca kopyalayabiliyorlar.

Polisin tespitlerine göre çete üyeleri şifre ve kart bilgilerini ATM'lere yerleştirilen gizli kamera, kopyalama cihazı hatta uzaktan teleskopla bile kayıt altına alabiliyorlar. Sürekli yeni yöntemler geliştiren ATM fareleri, artık teknolojinin de yardımı ile insanları kolayca tuzağa düşürüyorlar. Soygun için en kolay yöntemlerden biri olarak değerlendirilen ATM hırsızlığı o kadar yaygın ki Bulgar çetelerin bile Türkiye'ye gelip ATM'lerde tuzak kurup kart bilgilerini kopyaladıkları ortaya çıktı. Çete üyelerinin amaçlarına ulaşması için sadece kart bilgilerinin kopyalaması yeterli olmuyor. Bir şekilde şifre bilgilerini de öğrenmeleri gerekiyor. Bu yüzden de casusluk filmlerini aratmayacak yöntemleri devreye sokup ya ATM'lere gizli kamera yerleştiriyorlar, ya uzaktan teleskopla şifreleri öğreniyorlar ya da işlem yapacakmış gibi arkanızda durup sizi takip ediyorlar.

AŞAMA AŞAMA KURULAN TUZAK

*ATM fareleri kart bilgilerini kopyalamak için kart yuvasının ağzına üzerinde chip olan bir aparat yerleştiriyorlar. O aparattan geçen kartın bilgileri böylece kopyalanmış oluyor.

*Şifer bilgilerini öğrenmek içinse tuş tabelasının hemen üzerine gizli kamera yerleştiriliyor.

*Şifre öğrenmenin başka yöntemleride var. Hırsızlar o tabelanın aynısını yaparak üzerine yapıştırıyor. Tuşlar kullanıldığı anda şifre kayıt altına alınıyor. Çete üyeleri ayrıca ATM yakınlarında pusuya yatıp teleskop yardımı ile yada işlem yapacakmış gibi bekleyip kart şifresini, kart ve güvenlik numaralarını öğrenebiliyorlar.

Sabahın erken saatlerinde kurulan ATM tuzakları gece yarısı sökülüp alınıyor. Daha sonra ise kopyalanan bilgiler sahtesi hazırlanan kartlara aktarılıp kullanıma hazır hale getiriliyor.

BİLGİSAYARINDAN 5 BİN KART BİLGİSİ ÇIKAN TELESKOPLU ÇETE

İstanbul Emniyet Müdürlüğü Bilişim Suçları ve Sistemleri Şube Müdürlüğü ekipleri ATM'lerden kart kopyaladıkları gerekçesi ile geçtiğimiz mayıs ayında 17 kişiyi gözaltına almıştı. Zanlıların ATM'lere 50 ila 100 metre mesafesinde bir aracın içine yerleştirdikleri teleskopla, işlem yapan kişilerin 16 rakamdan oluşan kart numaraları, güvenlik numarası ve şifrelerini alarak sahtesini yaptıkları kartlarla hesapları boşaltıkları ortaya çıktı. Polis bu operasyonda başkalarına ait 132 kredi kartı ve 1 teleskopun yanı sıra bilgisayarlara yüklenmiş 5 bin kart bilgisine el koydu.

BULGAR ÇETE SUÇÜSTÜ YAKALANDI

ATM'lerde tuzak kuran çeteler arasında Bulgarsitan'dan gelen hırsızlarda var. İstanbul Emniyet Müdürü Hüseyin Çapkın'ın "gözbebeğim" dediği güven timleri Bulgar ATM farelerini polislerin maaş çektiği gün ATM'ye kopyalama cihazı yerleştirip kart bigilerini kopyalamaya çalışırken yakaladılar. İhbar üzerine olay yerine giden güven timleri inceledikleri güvenlik kamerasından iki kişinin ATM kart yuvasına kopyalama cihazı ve tuş takımını gören gizli kamera yerleştirdiklerini fark etti. ATM önünde tam 8 saat pusuda bekleyen polisler Bulgar hırsızları kurdukları tuzağı sökmeye geldikleri anda gözaltına aldılar.

EMNİYET MÜDÜRÜ UYARIYOR

ATM farelerine yönelik sürekli operasyon yaptıklarını belirten İstanbul Emniyet Müdürlüğü Bilişim Suçları ve Sistemleri Şube Müdürü Turan Odabaş banka ve kredi kartı bilgilerinin hırsızların eline geçmemesi için önerilerde bulundu.

*Vatandaş şifresini girerken; etraftan şifresinin görülmemesi için tedbir geliştirmeli, gerekirse elle perdeleme yapmalı.

*Aydınlatma bölümü içerisine gizli kamera yerleştirilerek vatandaşın şifreleri kaydedildiğinden; bankamatiklerin aydınlatma bölümünde sonradan yerleştirilmiş florasan lamba olup olmadığına dikkat edilmeli.

*Kart giriş haznelerinin orijinal olup olmadığı ile üzerinde parça ilavesi bulunup bulunmadığı kontrol edilmeli.

*Mevcut düzeneğin üzerinde, herhangi bir ilave parçanın olup olmadığı ile tahrifatın bulunup bulunmadığına dikkat etmeli.

*Tuş takımının olduğu bölümde fark edilebilir bir yükselti ya da kabarıklık olup olmadığına dikkat edilmeli.

*İşlem yaparken kimseden yardım almamaya özen gösterilmeli.

*Bankamatikten şüphelenilmesi durumunda; para çekme işlemi, veznelerden yapılmalı veya kalabalığın yoğun olduğu bölgelerdeki bankamatikler tercih edilmelidir diyen Odabaş vatadaşların şüpheli durumlarda mutlaka 155 Ya da 0212 636 29 73 nolu telefonların yanı sıra 155@iem.gov.tr ye mail yolu ile ihbar yapmalarını istedi.
 

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89