K24'te yer alan habere göre Irak’ın yanı sıra, Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri, Mısır ve Bahreyn’den yapılan açıklamalarda Türkiye’nin Rojava’ya yönelik operasyonu kınandı.
Abu Dabi merkezli WAM haber ajansının aktardığına göre, BAE hükümetinin yazılı açıklamasında, “BAE, Türkiye’nin Suriye’ye askeri saldırganlığını şiddetle kınıyor ve bunun tehlikeli bir gelişme olduğunu ve ayrıca dost Arap ülkesinin egemenliğinin açık ve kabul edilemez ihlali ve Arap işlerine müdahale olduğunu doğruluyor” ifadelerine yer verildi.
BAHREYN’DEN KINAMA
Bahreyn Dışişleri Bakanlığı’nın açıklamasında, “Bahreyn Kraliyeti Dışişleri Bakanlığı, Türkiye Cumhuriyeti’nin Suriye Arap Cumhuriyeti’nin kuzeydoğu bölgelerine askeri operasyonu şiddetle kınıyor. Bu operasyon, uluslararası hukuk kurallarının kabul edilemez ihlali ve Suriye’nin egemenliği ve toprak bütünlüğüne tecavüz” dendi.
IRAK CUMHURBAŞKANI: TEHLİKELİ GERİLİM TIRMANMASIN
Irak Cumhurbaşkanı Berham Salih de, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, “Türkiye’nin askeri müdahalesi, tehlikeli bir gerilime yol açabilir, dille ifade edilemeyecek insani facialara yol açar, terörist grupların imkanlarını genişletir. Dünya, felaketi önlemek için birleşmeli, Kürtler dahil tüm Suriyelilerin hakları konusunda politik çözüme, barışa, onura ve güvenliğe destek vermeli” diye yazdı.
AFP'nin aktardığına göre ise, Arap Birliği, Mısır'ın bu talebi üzerine dışişleri bakanı seviyesinde acil toplanma kararı aldı.
LARİCANİ TÜRKİYE ZİYARETİNİ İPTAL ETTİ
Ayrıca, İran devlet televizyonu IRIB’in aktardığına göre, TBMM Başkanı Mustafa Şentop’un daveti üzerine İstanbul’daki bir etkinliğe katılması gereken Laricani, Türkiye’nin Rojava’ya başlattığı operasyon bağlamında ziyareti iptal etti.
İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani de Türkiye’yi Rojava’ya askeri harekattan vazgeçmeye çağırmıştı.
FİNLANDİYA SİLAH SATIŞINI ASKIYA ALDI
Öte yandan, Finlandiya Başbakanı Antti Rinne, Rojava’ya yönelik askeri harekatı gerekçe göstererek Türkiye'ye silah ihracatını askıya aldıklarını açıkladı.
Rinne, yaptığı açıklamada, "Türkiye'nin eylemleri Suriye'deki halihazırdaki karmaşık krizi derinleştirmektedir. Tedbirlerin Suriye'deki insani durum üzerindeki etkileri konusunda çok endişeliyiz" dedi.
Operasyonun yeni bir göç krizini de beraberinde getirebileceğini söyleyen Rinne, "Buna AB düzeyinde de hazırlanmak önemli" diye konuştu.
Rinne, "Hükümet, Türkiye'ye veya savaşa katılan diğer ülkelere yeni silah ihracat lisansı vermeyecek" ifadelerini kullandı.
ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.