Alman Dışişleri Bakanlığı'nın seyahat bilgileri kısmında yapılan düzenlemenin Türkiye ile ilgili kısmında, “Alman yasalarına göre düşünce ve fikir özgürlüğü olan konular Türkiye'de cezai yargılamalara yol açabilir” uyarısı yapıldı.
Bakanlık sosyal medyada veya farklı ortamlarda Türkiye hükümetini eleştiren paylaşımlardan dolayı da gözaltı olaylarının yaşanabileceğine dikkat çekti.
Basın kartı tepkisi
Mart ayı başında, Alman televizyon kanalı ZDF’in Türkiye temsilcisi Jörg Brase ve Alman gazete Der Tagesspiegel’in Türkiye temsilcisi Thomas Seibert-CİMER’den basın kartı yenileme başvurularının reddedilmesi Berlin yönetiminin sert tepkisine yol açmıştı.
Alman Dışişleri Bakanı Heiko Maas, “Alman ve Avrupalı gazetecilerin mesleklerini yapamaması kabul edilemez” ifadelerini kullanmıştı.
Almanya’dan sosyal medya uyarısı
Geçtiğimiz ekim ayında da Alman yetkilileri, sosyal medyadaki yorumların yanı sıra başkaları tarafından yapılmış paylaşımlara yönelik “beğenme” tıklamalarının dahi Türkiye'de “terör örgütü propagandası” veya “cumhurbaşkanına hakaret” gibi ağır suçlamalara yol açabileceğine uyarısında bulunmuştu.
Soylu: Öyle kolay değil
Geçtiğimiz haftalarda, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu yurtdışında yaşayan Türkiye vatandaşları hakkında şöyle konuşmuştu:
“Avrupa'da, Almanya'da öyle terör örgütünün toplantılarına katılıp da ondan sonra gelip Antalya'da, Bodrum'da, Muğla'da tatil yapanlar var ya, onlar için de tedbir aldık şimdi. Hadi gelsinler bakalım havalimanlarından içerisi girsinler. Gözaltına alıp yallah, öyle kolay değil. Dışarıda hainlik yapıp, içeride, Türkiye'de keyfini, sefasını sürmek bundan sonra kolay değil.”
ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.