Batı Kürdistan Demokratik Toplum Hareketi (TEV-DEM) Yürütme Konseyi Üyesi Aldar Xelil, Suriye'ye ilişkin Ocak ayında yapılacak olan uluslararası Cenevre-2 konferansına sadece bir heyet olarak katılmayı amaç edinmediklerini belirterek, Kürtlerin bu konferansta temel bir gündem haline getirilmesi ve demokratik bir Suriye'de Kürtlere ilişkin bir çözümü hedeflediklerini söyledi.
TEV-DEM Yürütme Konseyi üyesi Aldar Xelil, Batı Kürdistan Geçici Yönetim çalışmaları, Cenevre-2 konferansı ve Suriye Kürtleri Ulusal Meclisi (ENKS) konusunda ANF'ye konuştu.
Geçici Yönetim ve Cenevre-2'ye katılım konusunda çok sayıda Kürt partisi ile görüşmeler gerçekleştirdiklerini beliren Xelil, Kürtlerin bağımsız bir heyet olarak Cenevre'ye gitmesi yönünde ortak bir sonuca ulaştıklarını kaydetti.
ENKS'DEKİ ANLAŞMAZLIKLAR
Xelil şöyle konuştu: "Biz ve ENKS arasında en son geniş bir toplantı gerçekleşti. Onlara, Cenevre-2'ye Kürtler adına bir heyet olarak katılmak istediğimizi söyledik. ENKS, 5 Aralık günü toplantısını gerçekleştirecek, ancak kendi aralarında anlaşmazlık içerisindeler. Bu nedenle nasıl hareket edeceklerini bilmiyoruz. Bizim burada üzerinde durduğumuz temel gündem, Cenevre-2 toplantısına sadece bir güç olarak katılmak değil, Kürtleri temsil etmek ve toplantının temel bir gündemi haline getirmektir. Amacımız Kürtleri toplantını gündemi yapmak ve demokratik bir Suriye'de Kürtlere ilişkin çözüm geliştirmektir. Eğer Kürtler gündem yapılmazsa, Kürtlerin istediği çözüm tartışılmaz ve Kürtlerin bir ağırlığı olmazsa, Cenevre-2'ye gidilmemesi daha iyidir."
ENKS'nin kararının henüz netleşmediğini sözlerine ekleyen Xelil, "ENKS bir yandan Suriye Ulusal Koalisyonu'na katılırken, diğer yandan yanımıza gelerek Cenevre-2'ye birlikte katılmak istediklerini söylüyorlar. ENKS içerisinde yer alan ve El Parti, Azadi ile Yekiti'den oluşan Yekitiya Siyasi (Siyasi Birlik) ise kendi üyelerini Cenevre-2'ye göndermek istiyor. Bu durum da ENKS'nin içindeki diğer partileri anlamsız kalıyor. Şu ana kadar bir kararları net değil. Ayın 5'inde toplantıları var ve nasıl hareket edeceklerini bekliyoruz" diye belirtti.
GEÇİCİ YÖNETİM'İN İSMİ DEMOKRATİK ÖZERK YÖNETİM OLACAK
Geçici Yönetim çalışmalarını da değerlendiren TEV-DEM üyesi Aldar Xelil, Batı Kürdistan'da yaşayan halkların talebi üzerine bazı değişiklikler yapıldığını belirtti. Son toplantılarında Geçici Yönetim'e ilişkin çok sayıda maddeyi tartıştıklarını ifade eden Xelil, "Bu tartışmalar sonucunda bazı kararlara ulaştık" diye kaydetti.
Rojava Geçici Yönetim Kurucu Meclisi, 12 Kasım 2013 tarihinde gerçekleştirdiği ilk toplantısı ardından ikinci toplantısını 2 Aralık günü Qamişlo kentinde gerçekleştirmişti.
Bu toplantı ardından yapılan açıklamada, alınan kararlar şöyle sıralandı:
*Geçici Yönetim'in ismi ''Demokratik Özerk Yönetim'' olacak.* Geçici Yönetim, Efrîn, Kobanê ve Cizîrê kantonlarında oluşturulacak 3 özerk bölge çerçevesinde kurulacak. Daha önceki yönetim projesinde her üç bölgenin ortak bir meclise bağlı olduğu belirtilse de, bölgenin şu an içinde bulunduğu koşullar gözönünde bulundurularak, Rojava'nın her üç bölgesi ayrı özerk bölgeler olarak yönetilerek, her bölge kendi özerk yönetimini oluşturacak.
* Geçici Yönetim Genel Meclisi'nin ismi ''Yasa Yapıcı ve İzleme Komitesi'' olarak değiştirildi. Yasa ve kararların alınmasından sorumlu olacak.
* İlk toplantıda oluşturulan 19 kişilik Geçici Yönetim Projesi İzleme Komitesi'nin adı ''Geçici Yönetim Hazırlama ve İzleme Komitesi'' olarak değiştirildi. Komite proje çerçevesinde çalışmalar yürüterek, meclisin aldığı kararlarda da yer alacak. Çalışmalar çerçevesinde meclisi toplama yetkisine de sahip olacak.
Xelil, her ne kadar üç ayrı özerk bölgenin oluşturulması Batı Kürdistan Halk Meclisi (MGRK) tarafından hazırlanan projenin bir önerisi olmasa da, MGRK olarak bu öneriye saygı gösterdiklerini ve Meclis'te bunun karar haline geldiğini söyledi.
Yasa Yapıcı ve İzleme Komitesi'nin önümüzdeki süreçte bir Yasama Meclisi olarak çalışma yürüteceğini belirten Xelil, bu meclisin aynı zamanda karar alma mercii olduğunu söyledi. Xelil, "Bununla birlikte Geçici Yönetim Meclisi'nde alınan bir karar çerçevesinde, Geçici Yönetim Meclisi'ne katılmak isteyen güçlerin katılımını onaylama yetkisi Meclis Divanı'na verildi" diye ekledi.
ÖZERKLİK MEŞRUİYETİNİ HALKTAN ALIYOR
Geçici Yönetim karşıtları ve bu yönetimin meşru olmadığı yönündeki tepkilere değinen Aldar Xelil, Geçici Yönetim'in halka dayandığını belirterek şöyle konuştu: "Özerklik halka dayanıyor. Geçici Yönetim de, meşruluğunu halktan alıyor. En kutsal meşruiyet halkın verdiğidir. Bu meşruiyet dışarıdan bazı güçlerin verdiği meşruiyet değildir. Şimdi Batı Kürdistan'da halk kendi sistemini kuruyor. Demokratik Özerklik halk tarafından kuruluyor. Ama yarın Suriye'nin durumu nasıl olacak, nasıl değişimler yaşanacak ve Suriye'nin sistemi nasıl olacak? Bunlar gelecekte tartışılacak. Herkes Suriye'nin geleceğinin nasıl şekilleneceğini bekliyor. Biz dış güçlerin vereceği meşruiyet için acele etmiyoruz, biz daha çok bölge halkının yönetime verdiği meşruiyete dayanıyoruz."
Xelil, Suriye devletinin Geçici Yönetim konusunda olumlu ya da olumsuz bir açıklamada bulunmaması, buna karşın Türkiye ve Mesut Barzani'nin KDP'sinin bu yönetime tepki göstermesi konusunda şunları ifade etti: "Şu ana kadar Batı Kürdistan'a yönelik askeri, siyasi, diplomatik ve ekonomik saldırılar sürüyor. Halkımızın Batı Kürdistan'da irade sahibi olmasını istemeyenler, saldırılarda yer alıyorlar. Ama biz hareket olarak bu saldırılara karşı en üst düzeyde direniş içinde olmaya devam edeceğiz." (Aziz Köylüoğlu-anf)
ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.