Maliye Bakanı Şimşek, “vergi indirimi beklentilerine” yeşil ışık yakmadı.
Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, izlenen ekonomik program, bütçe hedefleri ve ülke ekonomisinin ihtiyaçları çerçevesinde vergi oran veya tutarlarında değişikliğe gidildiğini vurgulayarak, akaryakıt sektöründe “vergi indirimi beklentilerine” yeşil ışık yakmadı.
Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, CHP Adıyaman Milletvekili Şevket Köse’nin Haziran ayında son bulan ve kimi ürünlerde bir süre daha uzatılan çeşitli vergi indirimlerinin neden akaryakıt sektöründe uygulanmadığına, akaryakıt sektöründe uygulanacak vergi indirimlerinin piyasada ne gibi etkiler yaratacağına ve önümüzdeki günlerde bu sektörde vergi indirimi uygulanmasının düşünülüp düşünülmediğine” ilişkin sorularını cevaplandırdı.
Vergileme alanında yapılacak düzenlemelerin etkilerinin Bakanlık ve ilgili birimlerce değerlendirildiğine dikkat Çeken Şimşek, bu değerlendirmeler neticesinde izlenen ekonomik program ile bütçe hedeflerinin ve gerçekleşmelerinin de göz önünde bulundurularak, ülke ekonomisinin ihtiyaçları çerçevesinde vergi oran veya tutarlarında değişiklikler yapıldığını vurguladı.
"BENZİN PERAKENDE SATIŞ FİYATINDA ÖTV-KDV PAYI YÜZDE 66.82"
Bakan Şimşek, akaryakıt sektöründe uygulanan vergileri diğer ülke örnekleriyle karşılaştırtı. ÖTV ve KDV toplamının perakende satış fiyatı içindeki payının, Mayıs 2009 itibarıyla Almanya’da benzinde yüzde 66.5, motorinde 61.4 olduğunu vurgulayan Bakan Şimşek, İngiltere'de benzinde yüzde 67.84, motorinde yüzde 63.38; Fransa'da benzinde yüzde 65.57 motorinde yüzde 60.32 olup, Türkiye’de ÖTV artışlarından sonra (22 Ağustos 2009 itibarıyla) söz konusu pay benzinde yüzde 66.82 ve kırsal motorinde yüzde 57.78 olduğunu kaydetti.
"ÖTV ARTIŞ ORANLARI ENFLASYONUN ALTINDA"
Şimşek, akaryakıt ürünlerinde ÖTV, her bir ürün için litre, kilogram veya metreküp başına maktu (sabit) bir tutar olarak uygulandığını anımsattı.
ÖTV Kanununun yürürlüğe girdiği 1 Ağustos 2002 tarihinden 31 Aralık 2004 tarihine kadar geçen dönemde akaryakıt ürünleri için belirlenen maktu ÖTV tutarlarının her ay, bir önceki ayda uygulanan vergi tutarları esas alınmak suretiyle Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklanan toptan eşya fiyatları endeksindeki (şimdiki adıyla üretici fiyatları endeksindeki) aylık artış oranında arttırıldığını vurgulayan Şimşek, ÖTV Kanununda yapılan değişiklikle 2005 yılı başından itibaren bu uygulamaya son verildiğini bildirdi.
Aylık olarak uygulanan otomatik vergi artışının yürürlükten kaldırıldığı 2005 yılı başından 2007 yılı sonuna kadar geçen sürede akaryakıt ürünlerinden alınan ÖTV'de herhangi bir değişildik yapılmadığını dile getiren Bakan Şimşek. 1 Ocak 2005-30 Haziran 2009 döneminde üretici fiyatları endeksindeki (ÜFE) artışın yüzde 35.48 olduğunu kaydetti.
15 Temmuz 2009 tarihinde yürürlüğe giren Bakanlar Kurulu Kararıyla akaryakıt ürünleri ÖTV’sinde yapılan değişiklikle yaklaşık 4.5 yılın sonundaki ÖTV tutarındaki artış kurşunsuz benzin için yüzde 24.15 ve kırsal motorin için yüzde 29.96 oldu. Aynı dönemdeki yüzde 35.48 oranındaki ÜFE artış oranıyla birlikte değerlendirildiğinde ÖTV artışının gerçekleşen enflasyonun oldukça altında tutulduğu görülecek.
ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.